DE MULLER MSP OUTDOOR

MULLER MESSER, SCHARF SEIN UND SCHARF BLEIBEN.
By: Henk Kraaijvanger

De in 1957 geboren Duitser Reinhard Müller, was al net als ik, van kleins af aan in messen geïnteresseerd. In 1979 maakte hij zijn  eigen handgemaakte mes. Natuurlijk kun je in het begin niet van alleen maar messen maken bestaan, derhalve werkte de afgestudeerde “Industiekaufmann”, gedurende 25 jaar als inkoper van ja, ja, hoe kan het ook anders … messen.

Daar waar ik circa 30 jaar geleden na zeven handgemaakte exemplaren met messen maken stopte en me naast mijn drukke en intensieve militaire loopbaan toe ging leggen op het survival, E &E, militaire wapens & tactieken, messentesten schrijven en reviewen, ging hij (gelukkig voor ons) door met het maken van diverse soorten handgemaakte messen. Hij maakte voor de jagers echte bruikbare jachtmessen, voor de vissers nuttige vismessen, voor de koks scherpe keukenmessen en ook de “non nonsens” ruige gebruiksmessen.

Hand made knife

 

HET GROTE MSP SUCCES. 

In samenwerking met zijn vriend en bekende jachtjournalist Wolfram Osgyan ontwikkelde hij diverse soorten jachtgebruiksmessen. Uit allerlei verzamelde ervaringen ontstond de populaire "Müller Super Professional" afgekort de MSP. 

Gebruikte Reinhard destijds nog meerdere staalsoorten, tegenwoordig gebruikt Reinhard voor de lemmeten van zijn messen alleen nog CPM-staal en Damaststaal. Voor de grepen gebruikt hij Micarta, Corian (hard keukenblad materiaal), gestabiliseerde houtsoorten, woestijnijzerhout, mammoetivoor, Oosik (penisbeen van o.a. een walrus) en hertshoorn (gewei).

Hij reisde daarvoor niet alle messenbeurzen af, maar verkocht veelal via mond op mond reclame. Ik heb hem namelijk nooit op de belangrijkste Nederlandse messenbeurs, de DKE gezien. Zijn klanten waren en zijn veelal vissers en jagers, die goed “snijgereedschap” zeer op prijs stellen. En goed gereedschap krijg je door er je praktijk ervaringen in te verwerken, deze dan uitvoerig te testen en daarna te verbeteren.

Zijn andere hobby’s zijn overigens: sportschieten (voorlader en sportpistool), vissen, alpineskiën & langlaufen en het reizen naar Noorwegen en Alaska. Daarvan heeft hij ook de nodige ervaringen in zijn ontwerpen meegebracht en dat zie je terug ook.

 

DE MSP SEMI-CUSTOM GEBRUIKSMESSEN:   

Om de handgemaakte en in de praktijk beproefde Müller kwaliteitsjachtmessen voor jagers met een ietwat dunnere beurs ook bereikbaar te maken, begon dus Reinhard Müller zijn jachtmessen in een semi-custom wijze te vervaardigen. De lemmeten daarvoor worden in Italië uit het zeer hoogwaardige CPM S90V (= CPM 420V) R.V.S. van Crucible vervaardigd. Dat ze daar ook goede messen kunnen maken is bij ons allang bekend. Ook laat Reinhard de handgrepen en andere componenten bij naambekende specialisten maken. Het samen- stellen, afwerken en slijpen van het mes doet hij natuurlijk in zijn fraaie werkplaats zelf.  

Tevens heeft hij ook zijn eigen messenshop, waar hij naast zijn handgemaakte en semi-custom messen ook de benodigde goede slijpmiddelen, de outdoor Gear en zelfs materiaal voor het messen maken verkoopt.

DE MSP COLLECTIEGEBRUIKSMESSEN.

DEZE BESTAAT UIT:                                                                                                                                             

- De Jagd-Gebrauchsmesser MSP Droppoint met “bollere buik”, een rondere lemmetpunt en nieuw slijping;                                                                                                                                                           
- De Jagd-Gebrauchsmesser MSP Spezial Droppoint met “slanke buik” en scherpere lemmetpunt (in het Messer Magazin 2013, het Messer des Jahres 2013) ;                                                                                             
- De Spezial Droppoint Modell Lady;                                                                                                            
- De Gebrauchsmesser MSP Outdoor (in het Messer Magazin 2014, het Messer des Jahres 2014;                                                                                                                                                                             
- De Chefkochmesser MSP ( in het Messer Magazin 2014, de 2e plaats bij Messer des Jahres verkiezing);                                                                                                                                                            
-De handzame Jachtvouwmessen met back-lock of met Liner-lock vergrendelsysteem.

Muller MSP Outdoor

DE MULLER MSP OUTDOOR.

De Müller MSP Outdoor komt net als bij de andere MSP messen op verzoek in verschillende uitvoeringen zoals: diverse  structuren en kleuren handgrepen en diverse kleuren lederen schedes. Een Müller mes oogt wat basic en plain, maar zijn kracht zit in het design, de standtijd en scherpte door het gebruikte hoogwaardige lemmetstaal. Allerlei andere “tierelantijntjes “ heeft dit mes helemaal niet nodig! Dat hebben de Duitse Jagers in de praktijk en tevens heeft de messenverkiezing van het Messer Magazin in 2014 dat wel bewezen met de 1e plaats en benoeming Messer des Jahres voor deze MSP Outdoor.

HET LEMMET.
Het vlakgeslepen lemmet bezit een Spezial Droppoint punt met een korte schijnscherpte, geen vingeruitsparing /choil en naar keuze een haakse lemmet rug voor gebruik van een vuurstaal, een geïntegreerde enkele stooplaat en een volle doorgaande angel (Tang). Het lemmet wordt uit het hoogwaardige, zeer hoog gelegeerde CPM S90V roestvaste poederstaal van Crucible Particle Metallurgics vervaardigd ( CPM 420V = de oude naam).  Het lemmet is tevens in een satijnfinish afgewerkt, de lemmet rug is voor vuurstaal gebruik, dus bewust wat haaks gehouden. In een noodgeval is het satijn afgewerkte lemmet in een woestijn of steppe dus ook beperkt als hulp signaalspiegel bruikbaar. Je kunt dan in de “wachttijd, bij je voertuig/vliegtuig ” het lemmet ook nog met zand verder polijsten. Ook goed voor de “mind-set”.

Dit poeder metallurgische roestvaste CPM S90V lemmetstaal staat bekend om zijn hoge slijtvastheid en zeer goede standtijd of met een duur woord zeer goede scherpte retentie (is tijdsduur scherp blijven) en heeft tevens ook een goede corrosieweerstand. Ideaal voor een vaak te gebruiken jacht, outdoor of keukenmes dus. Maar om deze fijne snede ook scherp te houden, gebruik dan geen keramiek snijplank, borden e.d. en steek het lemmet niet in het zand. Beiden genoemde materialen werken namelijk als slijpmiddel. Tip: Ik wrijf elk lemmet (van elk merk dus) na (veld) gebruik altijd licht met olijfolie in.  

Volgens sommige Duitse jagers kun je met het MSP jachtmes meerdere stuks afgeschoten wild mee slachten, zonder bang te zijn dat het lemmet in het veld bot wordt.

Die hoge slijtvastheid, taaiheid en standtijd komt hoofdzakelijk door het grote percentage koolstof van 2,3 % , het percentage Chroom (14%) en hoge percentage Vanadium van 9 %. 

Het is overigens wel een moeilijk te bewerken lemmetstaal, dit onder andere vanwege het aanwezige hoge percentage Vanadium. Mocht het lemmet wat bot geworden zijn, kun je het echter weer met een (goede) Diamant slijpsteen scherp slijpen. CPM S90V R.V.S. is door zijn specifieke eigenschappen echter minder geschikt als lemmetstaal voor echte lange kapmessen en machetes.                                      

Müller zelf gebruikt daarvoor de Zweedse Dianova en Amerikaanse DMT slijpproducten. Ook heeft hij een eigen slijpservice, waar je mes voor een gering bedrag weer scheermesscherp geslepen wordt.

 

 

HERKENBAARHEIDMULLER MSP OUTDOOR: Om de echtheid te bewijzen en namaak te voorkomen staan op de linker lemmetzijde het  Müllerteken (R.A.M.) en op de lemmetspiegel CPM420V (= CPM S90V) geëtst.

DE HANDGREEP.
Als handgreepmateriaal kun je kiezen uit twee kleuren G-10 (oranje en zwart) ; woestijn ijzerhout; olijfhout en gestabiliseerde Karelisch berkenhout en veelal in drie greep- structuren, te weten: echt spiegelglad hardhout, visgraad of 3D-gefreesd & gestructureerd.                                                            

Het testexemplaar kwam in de oranje kleurige 3 D gestructureerde slipvaste uitvoering.  Deze greep bestaat uit twee greepplaten, welke met twee componentenlijm op de volle doorgaande angel verlijmd zijn en die ook nog met twee speciale Rvs nieten op die volle doorgaande angel (Tang) bevestigd zitten. Dat tezamen zorgt voor een bijna bomproof verbinding en het verdere voordeel ervan is dat er geen vocht, bloed (bij het slachten), zweet en vuil achter de greepplaten kan komen, waardoor corrosie voorkomen wordt. De ietwat bolle greep rug dwingt je hand in een ideale snijpositie. Prima gedaan Herr Müller

Natuurlijk hoort wat mij betreft een Outdoormes een edelstalen oog (4,4 mm) voor een polsriem te hebben, wat dan ook bij de MSP Outdoor het geval was. Hij is ook geschikt voor het Mil. Spec Parakoord 550, dus heb ik direct een rode polsriem uit het genoemde Mil Spec. parakoord bevestigd.

Test items

DE SCHEDE.
Ook voor de lederen schede kun je kiezen, ditmaal uit zwart, roodbruin of donkerbruin. De bijgevoegde fraaie zwart lederen schede wordt door een bekende holstermaker uit 3,2 mm dik blank leder met de hand gevormd en wordt daarna machinaal gestikt.

Deze lederen schede bestaat uit een deel dubbelgevouwen zwart leder, dat fraai op de beschermende tussenlaag (souffle) is gestikt. Het geheel is dus aan het mes passend gemaakt en keurig afgewerkt.

De lederen riemlus is geschikt voor riemen tot 5 cm en zit solide aan de schedebody geklonken. Om wat verhoging  en meer ruimte voor dikkere riemen te verkrijgen, zit deze riemlus op twee lederen schijfjes geklonken. Deze gebruikte/geteste schede is eigenlijk een rechtse uitvoering en dus perfect voor mij.

Voor de zogenaamde “Lefties” is er sinds twee weken een echte linkshandige uitvoering leverbaar. Complimenten daarvoor en ook Jack Knife zal daarmee wel tevreden zijn. Maar de gebruikte rechtshandige schede kan uiteraard ook  links gedragen worden, edoch wijst de snede van de Outdoor dan naar voren. Het mes zit zuigend passend in deze schede, wat zeer goed is (++++) en zit daar goed gefixeerd in, hij valt ook op zijn kop gehouden er niet uit.

Natuurlijk wordt in de loop van de tijd de pasvorm iets minder strak. Wel mis ik jammer genoeg een waterafloop gat/drainhole in deze overigens fraai gemaakte “harde” lederen schede.                                                                                                                                                            

Plaats altijd het mes altijd met enige zorg en beleid in de schede terug, dit omdat het scherpe lemmet bij een verkeerde plaatsing zo door het leer snijdt.                                                                                     

Laat na afloop van je buitenactiviteit een nat geworden mes niet in zijn natte schede zitten. Veeg beiden met een doek droog en laat beiden aan de lucht drogen. Daarna kun je het lemmet licht met een goede wapenolie oliën (b.v. Ballistol) en de schede met kleurloos ledervet (b.v. Rapide ledergel) inwrijven. Ook gebruik ik soms voor beiden wat kwaliteits olijfolie, waardoor je het mes ook in de keuken gebruiken kunt.

 

BEGINTEST/NUL METING:  

De Müller MSP Outdoor werd zoals verwacht scheermesscherp (++++) afgeleverd en weer was het bingo, snoeitijd op de haren van de onderarm.  Daarna moest de MSP Outdoor na schoongemaakt te zijn, een appel “zijn jasje” uitdoen en een tomaat en radijsjes in schijfjes snijden om zijn scherpte (++++) en corrosiebestendigheid (+++) te testen.  

Ik gebruikte daarbij dus geen keramiek, maar een kunststof snijplank (hout is ook OK). Dankzij de roestvaste samenstelling van het gebruikte lemmetstaal bleef het lemmet glanzend “bling-bling”. Ook moest het mes daarna als test op de scherpte daarna het testpapier snijden, wat ook zeer goed lukte (++++).

 

DE SPECIFICATIES VAN DEMULLER MSP OUTDOOR.

LEMMET MATERIAAL:                 CPM S90V  R.V.S (= CPM 420V). 

MATERIAAL HANDGREEP:               G-10, gestructureerd. 

LEMMET SLIJPWIJZE:                    Vlak en              conventioneel /  Plain Edge. 

VORM LEMMET PUNT:                    verlengde Spezial Droppoint. 

LEMMET HARDHEID:                    Ca. 58 HRC. 

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:  9,7 cm. 

LEMMET AFWERKING:                 Satijn, gescotchstes finish.  

MAX. BREEDTE HANDGREEP:         28,8 mm. 

LEMMETLENGTE:                           11 cm. 

MAX. DIKTE HANDGREEP:              15,8 mm. 

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:   26,7 mm. 

TOTALE LENGTE MES:                      22,5 cm. 

LEMMETDIKTE:                              3,8 mm. 

GEWICHT MES:                                 174 gram.  

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:       10,3 cm. 

DRAAGLENGTE:                                23,5 cm. 

DRAAGGEWICHT:                          241 gram. 

LAND VAN HERKOMST:        Italië/Duitsland. 

 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

 

TESTDAG 1.

KARTONSNIJTEST:
Door zijn 10,5 cm lange maar NIET te dikke geslepen lemmetsnede met wel de juiste lemmetgeometrie snijdt het conventioneel geslepen lemmet ondanks het gemis aan kartels zeer goed (++++). Het lemmet ging door het testkarton als een “warm mes door de boter” en “stopte” slechts een Nanoseconde bij het kleverige plakband. Het lemmet werd door de langdurige wrijving van het karton en rotte plakband wel wat warm. Dankzij het gladde lemmetoppervlak waren deze plakbandresten redelijk gemakkelijk te verwijderen (ik blijf het zeggen, pas daarbij op je vingers).

Muller Karton snijtest

TOUWSNIJTEST:
Hierbij moest het lemmet weer diverse soorten touw doorsnijden, van dik manilla touw tot parakoord. Dit doorsnijden was voor het scherpe conventioneel geslepen lemmet zonder kartelsnede dus, geen probleem. Dit ging dus wegens de toegepaste lemmetgeometrie en High Tech lemmetstaal zeer goed (++++). Een zeer scherp mes kan overigens altijd een touw zeer goed doorsnijden. Daarna moest het lemmet ook een wat zanderige dikke nylonkabel kappen wat eigenlijk ook zeer goed lukte. Daarna volgde de snijtest op het testpapiertje, All OK. 

Muller touw snijtest

Scherpte testen

DE ZOUTWATERTEST:
CPM S90V R.V.S bevat 14 % Chroom en 1 % Molybdeen is daardoor goed corrosie bestendig & resistent. Het zoute water uit Vlissingen (nee, nee, dit keer geen flauw grapje daarover) deerde het lemmetstaal totaal niet (+++). Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht.

Als ik een mes of andere metalen uitrustingsstukken onder natte en zilte omstandigheden moet gebruiken, gebruik ik meestal Tuff Cloth van Sentry Solutions. Nog beter is eigenlijk de Marine Tuff Cloth.

Zoutwater test

VUUR ONTSTEKEN:
Het lemmet heeft op speciaal verzoek een vlakke lemmet rug voor het gebruik van de bijgevoegde Firesteel. Dat vuur ontsteken deed ik dus met die haakse lemmet rug, de genoemde Firesteel, de pluizen van de lisdodde en wat berkenbast, wat dan ook zeer goed (++++) lukte. De fotograaf en het fototoestel konden die snelheid overigens niet bijhouden. 

 

TESTDAG 2.

Op een mooie na-zomerdag met de mountainbike en gepakte Tasmanian Tiger Observer Pack (dus Walking - Biking) het bos in. Op mijn oude teststekje bij de oude omgevallen boom hakte ik een 4 cm dikke “nat” boompje door, wat mede dankzij de polsriem goed ging (+++). Daarna ging ik ca. 2-3  cm dikke takken 360 graden rondom snijden (net zoals de bevers knagen), wat dankzij het zeer scherpe lemmet zeer goed ging (++++).

Van die takken maakte ik tent en/of basha haringen, de bast daarvan schaafde ik met de scherpe lemmet rug er vanaf (+++). Het aanpunten en het horizontaal/recht batonneren van de V- vormige touwbevestiging ging zeer goed (++++).

Daarna werd mijn favoriete testarea bezocht en was het snijden en batonneren geblazen. Met natuurlijk de ingelaste koffiepauze. Zelfs het o zo belangrijke roeren in de oploskoffie ging OK  met de MSP Outdoor. Ook het verticaal batonneren van andere dikke takken ging zeer goed (++++), ondanks dat de snede op een keiharde noest terecht kwam. Daarna moest het lemmet de meegebrachte salamiworst snijden wat ook zeer OK ging. Van al die hak, snij en batonneerklusjes had ik namelijk wel trek in die salamiworst gekregen,  want de nabij liggende beukennootjes waren vrij bitter en  “op een houtje bijten” kan ik altijd nog!                                                                                                      

Dankzij het gemis aan een vingeruitsparing (Choil) nabij de geïntegreerde stootplaat, kun je bij de snijwerkzaamheden meer kracht op de snede zetten, waardoor je gemakkelijker kunt snijden (en het lemmet ook beter kunt “sturen”). Wel kwam ik er achter, dat voor de bushcrafter die veel en langdurig hout snijdt, deze gestructureerde handgreep uiteindelijk wat drukpunten geeft. Eigenlijk komt een gestructureerde handgreep uit het “Militaire Wereldje” waar veelal met dunne OPS handschoenen gewerkt wordt.                                            

TIP: Als u echt veel en langdurig (hout) moet snijden, neem dan de MSP Outdoor met de standaard of visgraad handgreep (zie daarvoor de Müller website: http://www.mueller-messer-shop.de  of gebruik speciale dunne handschoenen.

Even weer verkassen om wederom vuur te maken, nu op naast het bos gelegen zandplaat.  Ik had mijn pluizige lisdodde meegenomen, de rest van het benodigde materiaal lag in het fraaie bos te wachten. Het vuur ontsteken met gebruik van de lemmet rug, de vuurstaal en de genoemde lisdodde pluizen lukte zeer goed (++++). Ik had  meestal na een strijkbeweging al een beginnend vuurtje.

Materiaal voor vuur                                                                                                                                            

De Lisdodde is een veelzijdige (survival) plant, de wortel is gekookt te eten, de “pluizige bruine sigaar” aan het uiteinde van zijn stengels is een zeer goed ontsteek materiaal voor een outdoor vuurtje.

Uiteraard werd bij terugkomst de mountainbike, de rugzak, het mes en de tester zelf onderhouden. Onder de douche kwam ik erachter dat ik meer bramenstruiken dan gedacht doorkruist had en mijn broek niet “doorn-proof” was. De door de vuurontsteking wat zwart geworden plekjes op de lemmet rug werden even met een “poetsdoekje” behandeld, daarna werd het lemmet met olie ingewreven. Het blauwe testpapiertje was na afloop van de snijtesten nog zeer goed (++++) te snijden.  Dus ik kon mijn Fallkniven DC 4 slijpsteentje in de rugzak laten.  

 

TESTDAG 3.

Op een wat koudere zaterdag weer een ander bos in, want hier op de fraaie Brabantse Wal is echt keuze genoeg en dankzij mijn militaire loopbaan (ik ontwierp destijds ook veel “kaartlees”, GVA en bivakoefeningen), weet ik nog veel fraaie plekjes te vinden.  

GVA zijn overigens oefeningen met grensverleggende activiteiten, die het beste (doorzettingsvermogen / samenwerking) en slechtste (als opgeven / Remy-Alleen op de Wereld gedrag) uit de mens bovenhaalt!  Nee, nee, ik zal bij het slechtste uit de mens geen voorbeelden geven van de Nederlandse “Remy” Grootgraaiers in de Semi-overheid, want zoveel kopijn heb ik ook weer niet.  Jammer genoeg luistert de 2e Kamer bijna nooit naar advies/feedback (zij zien dat als negatieve kritiek). Maar hebben zij dan bij de noodzakelijke leiderschap cursussen net als in de Kamer zelf zitten slapen? Feedback is een echt cadeautje!                                                                                                                                          

De hoofdtaak van vandaag lag in het snijden van allerlei houtsoorten, dit om de standtijd te testen. Dus weer met de mountainbike op pad en kwam als snel een omgevallen berkenboom tegen (de zogenaamde weduwenmaker), die het pad behoorlijk blokkeerde. Toch eerst weer wat hakwerk met de MSP Outddoor gedaan, daarna maar overgestapt op de aan mijn “Barang/Rig” zittende Silke Pocket Boy 170, uiteraard in mijn fraaie handmade HKD lederen foedraal.  Dat doorzagen van de omgevallen berk lukte zeer goed en ik heb daarmee weer wat lokale mountainbikers blij gemaakt. Daarna maar wat snijtesten met de Outdoor gedaan, die zeer goed volbracht werden. De berkenbast heb ik in tegenstelling tot vorige trips maar daar gelaten, mijn tondeldoos zit wel vol genoeg.

Tondel snijden

Tondel snijden 2

Daarna weer verkast naar een ander testplekje om wederom diverse soorten nat en uitgedroogd en daardoor hard hout te snijden, te pauzeren en wederom te snijden. En warempel de zon begon ook nog lekker te schijnen op “mijn” open plekje. Ook nog wat vuurstokken en een spindel voor een vuurboog gesneden. Dat alles lukte nog zeer goed (++++). En daar op het plekje ook nog een oude scouting collega met kids tegengekomen.

Daarna nog even wat aan de conditie gewerkt door als een bezetene over de heuvelige zandplaat “gebiked”, totdat mijn rug nat van het zweet was en mijn longen bijna “piepten”. Daarna maar op huis aan gegaan, want ik was leeg. Na gedoucht te hebben en koffie te hebben gedronken, heb ik  daarna  onderhoud aan de Gear en de MSP Outdoor uitgevoerd.

Ook moest het lemmet na afloop weer zijn scherpte op mijn testpapiertje bewijzen, standtijd is All OK. (++++). En natuurlijk ook weer zijn scherpte op een mini tomaatje. Jammie, Jammie!

 

TESTDAG 4.

Op een wat koude maar zonnige middag het bos weer in om vooral het lemmet uit CPM S90V aan diverse snijklusjes te onderwerpen. Want ik wil uiteraard weten hoelang het lemmet uit High-End  messenstaal scherp blijft, zodat hij na afloop het testpapiertje nog kan doorsnijden.  Daarom weer diverse takjes en takken rondom doorgesneden en aangepunt. Dus weer wat tondelspaandertjes gemaakt, want daarvan kun je niet genoeg hebben. Ook het harde uitgedroogde eikenhout kwam aan de beurt. Na afloop thuis onderhoud op mezelf en alle Gear gepleegd. En ja, het testpapiertje was nog steeds zeer goed door te snijden.

Muller Batonneren

Batonneren deel 2

 

TESTDAG 5.

Voor de aanvullende houtsnijtest weer een tijdje het bos in om te snijden, te hakken en te batonneren enzovoort. Van in het bos zijn kun je namelijk nooit genoeg krijgen. Veel positieve energie en zuivere lucht daar aanwezig. 

Ik begon daarbij weer met het doorsnijden en later aanpunten van 1 ‘a 2 cm dikke takken voor weer basha haringen en scherpe punji-sticks en ging daarna op dikker en droger hout over.  Dankzij het scherpe vlakgeslepen lemmet, het gebruikte High-End lemmetstaal in samenhang met de goede harding, klaarde de MSP Outdoor deze snijklusjes zeer goed (++++). En voor de grote snijklusjes bleef het lemmet ook zeer goed (++++) presteren. Mede door het gemis van de Finger Choil kun je bij het snijden dus aan het begin van de snede echt meer kracht zetten. Na afloop werd er uiteraard onderhoud gepleegd.

 

TESTDAG 6.

Weer een dag voor het intensief snijden van zowel nat als ook uitgedroogd (hard) hout.  Eens kijken of het lemmet  toch bot te krijgen is. Elk veelvuldig gebruikt lemmetstaal wordt vroeg of laat een keer bot. Eens kijken of dat vandaag het geval is. Maar na al die snijwerkzaamheden was vandaag die dag nog niet gekomen! Het testpapiertje ging zeer goed doormidden.

FeatherSticks snijden

TESTDAG 7.

Op een vroege zondagochtend “voor dag en dauw” met de mountainbike en gepakte Tasmanian Tiger Observer Pack (daar komt ook nog een review van) het fraaie bos bij mijn hoofdtest area in. Het was nog nevelig in het bos en ook lag er nog ochtenddauw op het gras en het mos. Heerlijk en lekker rustig in het bos, maar jammer genoeg geen groot wild gezien. Op de heenweg even langs de fraai gemaakte A- frame shelter gefietst, die later door vandalen gesloopt bleek te zijn. Daar kwam ik dus op de terugweg achter, maar daarover later meer.

Het snijden van diverse soorten uitgedroogd hout was daarbij wederom de hoofdtaak van vandaag, want ik wil weten wanneer het lemmetstaal “de handdoek in de ring gooide”.

Ik sneed daarbij alleen uitgedroogde harde takken.  Ook dikke droge takken werden door 360 graden rondom te snijden, door gesneden. Dat kost meer tijd dan deze door te hakken, maar dan test je de snijkwaliteit en de standtijd van het lemmet veel meer. Al deze snijklussen werden dit keer ook met dunne handschoenen en naar behoren en zoals verwacht zeer goed uitgevoerd (++++).

Rondom Batoneren

Daarna verkast naar het bos nabij de Boudewijn Groeve en het fraaie hoge uitzichtpunt daarvan. Even wat fraaie foto’s gemaakt, toch wat gehakt, veel gesneden en natuurlijk koffiepauze gehouden.  Daarna weer via zelfde fraaie bosroute terug om even te pauzeren bij de A-frame shelter area, die nu gesloopt bleek te zijn, wat goed balen was.

Eerst even wat foto’s van de vernielde shelter gemaakt, daarna maar weer begonnen deze te herbouwen. Het vrij puntige A-frame (hoe steiler de wanden, des te sneller & beter loopt het regenwater eraf. Ook werd deze A- frame weer met takken verstevigd (die hakte ik met de MSP Outdoor eraf en ik vond er in de omgeving ook nog wat takken). Daarop werden de nog aanwezige schors en de nog wat overgebleven dennentakken er weer overheen gedaan (van onderen naar boven & dakpansgewijs), daarna werden er daar bladeren en de grasplaggen van onderen naar boven overheen aangebracht. Even flink de handen uit de mouwen steken en doorgaan maar.

Jammer genoeg had ik dubbel pech, de camera stopte er ineens mee (indicatie: batterij leeg ???). Nog even met “rebuilden” door gegaan en de batterij maar in zon gelegd voor meer vermogen. Edoch het mocht niet baten, geen beeld, dus maar weer even een koffiepauze gehouden, met warmwater uit mijn groene vriend. Daarna maar op huis aan, ik hoop dat de A-frame shelter vanaf nu gewoon blijft staan. Voor een verblijf ’s nachts, zou ik ook takken op de grond, dennentakken en daarover droge bladeren leggen ter isolatie.    

Thuis aangekomen gegeten en gedoucht, daarna de schoenen, de mountainbike en de MSP Outdoor onderhouden. Ook sneed het lemmet nog steeds een testpapiertje zeer goed door, waaruit zijn zeer goede/ hoge standtijd blijkt (++++). 

 

TESTDAG 8.

Op een maandagmiddag terug naar het fraaie bos en de bijna herbouwde A-frame shelter. Deze heb ik vandaag verder afgebouwd en daarvoor had ik ook nog grasplaggen nodig. NEE, Nee, nee, die sneed ik niet met de fijne, zeer scherpe snede van de MSP Outdoor, ik ben toch niet gek! In tegenstelling tot de meeste dieren (m.u.v. apen), kunnen mensen speciale gereedschappen maken en dat deed ik dus ook. Ik sneed uit een harde droge tak een soort van houten mes & annex plaggensnijder. Dat snijden van het houten mes en het scherpen ervan ging zeer goed (++++). Ook andere snijklusjes en ook het batonneren gingen zeer goed (++++).

A-frame Shelter

De terugweg ging veel minder goed, ik ging namelijk met de mountainbike flink hard onderuit en klapte met mijn hoofd en de rest van mijn body op het harde midden-bospad. Even blijven liggen totdat pijn wat minder werd, daarna de persoonlijk en later materiële 'Damage-control' uitgevoerd, overeind gekrabbeld (vroeger sprong ik gewoon overeind)  en dan maar verder gehavend op huis aan. Na het douchen thuis bleek alles ineens zeer te doen. Ik kwam daar echter wel op een soortgelijke slogan als destijds de befaamde oud- wielrenner Wim van Est:  "De klap was groot, ik was klein, geen bloed te zien, de MWC liep nog fijn.  Ondanks die pijntjes toch nog onderhoud op de MSP Outdoor uitgevoerd.

Ongeluk

TESTDAG 9.

Deze testdag werd in de keuken doorgebracht om diverse soorten groentes door te snijden. Zelf uien, die alleen geen problemen voor het testmes, maar wel voor de tester waren. Ik kreeg zonder Fisherman’s Friends tranen in mijn ogen. Of mijmerde ik over het huidige Kabinet en de niet rooskleurige toekomst van ons nog mooie Nederland? Na afloop was het testpapiertje weer aan de beurt, “no problemmo Signor”.

Uien snijden

TESTDAG 10.

Op mijn favoriete testplek (met eigen ruwhouten pauzeerbankje) om de MSP Outdoor verder te testen. Weer eens hakken, 360 graden rondom snijden, vuursticks maken, batonneren door diverse soorten hout, dat waren de uitdagingen van de dag, die echter zeer goed (++++) volbracht werden.  Ook even wat eten en drinken, daarna weer op huis aan. Eerst onderhoud op  de persoon, daarna op de gebruikte Gear en de Müller MSP Outdoor. Na afloop was het testpapiertje nog steeds zeer goed te snijden, wat inderdaad wat zegt over de standtijd.  Ik weet eigenlijk wel genoeg en sluit derhalve deze test af.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST MSP OUTDOOR.                               (Max. 5 sterren per item).

UITERLIJK & ESTHETIEK.

+++++

SLIJPGEMAK.

+++

AFWERKING FIT & FINISH.

++++

ERGONOMIE HANDGREEP.

++++/-

GEBRUIKTE TECHNIEKEN.

+++

MATERIALEN HANDGREEP.

+++

GEBRUIKTE MATERIALEN.

++++

SLIPVASTHEID HANDGREEP.

++++

SCHERPTE LEMMET AF SHOP.

++++

BEVESTIGING HANDGREEP.

++++

STAALKWALITEIT & HARDHEID.

+++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE.

+++

SNIJVERMOGEN.

++++

PASVORM MES IN SCHEDE.

++++

HAKVERMOGEN.

+++

DUURZAAMHEID SCHEDE.

+++

CORROSIEVASTHEID.

+++

DRAAGCOMFORT SCHEDE.

+++

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD.

++++

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING.

++++

 

           TOTALE TESTOORDEEL: ++++ ( ZEER GOED / SEHR GUT/ VERY GOOD

 

RESUME. 

Het design bezit een eenvoudige, zeer functionele inslag zonder allerlei “tierlantijntjes”, maar het vaststaande mes heeft dat ook helemaal niet nodig en is meer dan het lijkt te zijn. Zijn sterkte zit hem in het eenvoudige, maar zeer functionele design, de gebruikte hoogwaardige staalsoort met hoge standtijd en de zeer goede afwerking. Door zijn symmetrische vorm is de MSP Outdoor zowel geschikt voor links als ook rechtshandige gebruik!                                                                                                                                                                

De lederen schede is fraai afgewerkt en zeer passend en draagt hoog en goed aan de koppelriem. De maker denkt na mijn email nog na over “de zin of onzin” van een waterafloop gat / drainhole.                 

Natuurlijk kost de MSP Outdoor kwaliteit zijn geld (255,- Euro), maar daar krijgt u echt veel kwaliteit voor. Ik durf deze MSP Outdoor rustig aan te bevelen. Als u iets soortgelijks goedkoop (veelal op het web) koopt, waarvan de herkomst en de kwaliteit twijfelachtig is, krijgt u later zeker spijt. Denk eraan dat veel populaire messenmerken nagemaakt worden!

Wat dacht u van het navolgende spreekwoord :  De ergernis over de slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde over de lage aankoopprijs allang verdwenen is!

Uiteraard is dit spreekwoord niet bij de Müller MSP Outdoor van toepassing! U kunt voor meer info natuurlijk ook zijn eigen MSP webpagina bezoeken op http://www.mueller-messer-shop.de .

HKD Handmade Knife

 

MET DANK AAN / DANKESCHON AN / A LOT OF THANKS TO:

Herr R. Müller voor het beschikbaar stellen en de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review voor www.bushcraft.nl  Vielen Dank! 

P.s.: Er is een statement/gezegde dat een “Knifewriter” / reviewer zelf eerst een mes gemaakt moet hebben, alvorens over messen te kunnen schrijven!  

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.