CRKT M16-14 ZLEK

CRKT VEROVERT SINDS 1999 NEDERLAND EN BELGIE.   By Henk Kraaijvanger

In 1999 heb ik na mijn eigen vertrek bij SAM en mijn directe aantreden bij het Wapenmagazine AK-56 daarna, exclusief de eerste CRKT  M16 getest. Uiteraard met medewerking van de Nederlandse CRKT importeur Homeij te Oisterwijk.  Die eerste CRKT M16 had in tegenstelling tot  de eerste uitvoering van het bekende gelijknamige Amerikaanse aanvalswapen, geen grove tekortkomingen.  En de rest is voor beiden historie.

 

CRKT M16-14 ZLEK

DE CRKT M16-14 ZLEK.

Dit massief ogende tactische vouwmes is een aantal jaren tijdens FP Duty, mijn vaste begeleider in mijn “ home-made ” HKD foedraal  geweest. Daarna heeft de Europese gear-firma  CombatKit  een batch van 130 stuks HKD foedralen vervaardigd. Nu, anno 2014 ligt het HKD ontwerp ter evaluatie bij het Amerikaanse Spyderco R&D Departement. De M16-14 ZLEK  is volgens mij een van de meeste geëvolueerde CRKT  M-16 modellen, allen komende uit de pen van oud US militair en thans messenmaker/designer Harold “Kit” Carson. In mijn ogen is dit vouwmes op een punt na (*) zeer geslaagd en in combinatie met mijn eigen HKD messenfoedraal  zeer flexibel te dragen.  Het mes  is daarin ingeklapt , kort te dragen aan de koppel & broekriem en uitgeklapt, lang te dragen op het dijbeen. Deze combinatie maakt een extra vaststaand mes overbodig. Of het mes is te dragen aan de kledingklip. 

BESCHRIJVING.

Door zijn open rugzijde is de M16-14 ZLEK zonder demontage, en daardoor mogelijk verliezen van allerlei onderdelen , prima met een kwastje uit de Diemaco & Colt/NLD poetssetje (of een borstel uit het 3-delige Fosco setje van Country Store Epe) te reinigen. Tevens wordt het draaggewicht van het mes door deze open rug constructie sterk verminderd.  Niet onbelangrijk, want niemand hoeft een pakezel te zijn/te worden. En als u de media volgt, weet u waar achter de duinen, de meeste “ ezels” te vinden zijn.  En zoals de Mexicanen soms zeggen, alleen Gringo’s en ezels lopen in de hete middagzon. Wisten die duurbetaalde, graaiende voetbal Bobo’s dat niet? Hoezo parate kennis?

Het zwarte, holgeslepen Tantovormig lemmet is van een gedeeltelijke kartelsnede  voorzien en bezit voor een snelle eenhandige opening,  een dubbelzijdig aangebracht duimknop annex lemmetstop en een zogenaamde “Carson Flipper” (is nog sneller) met een geïntegreerde smalle  veiligheidsgordel & riemsnijder. Bij een geheel geopend lemmet  springt het overbekende en veelvuldig beschreven linerlock vergrendelsysteem (Michael Walker  Design) in en vergrendelt het geopende lemmet aan het einde van zijn rotatie.  Op hetzelfde moment springt ook het zogenaamde “Auto-LAWKS Systeem” als back-up in en borgt als extra veiligheid op zijn beurt de ingeschakelde linerlock. Misschien een beetje overdone, maar  het onbedoeld sluiten van het geopende scherpe lemmet wordt hiermee voorkomen.        

Het geopende lemmet sluiten, doet men in omgekeerde volgorde. Hallo hoe dan? Trek met de wijsvinger eerst de ontgrendelpal (met rode stip) van het “Auto-LAWKS” tegen de veerwerking in naar achteren (het blokkeerstukje draait onder de linerlock weg) en druk daarna met de duim op het geribbelde ontgrendelstuk van de linerlock. Hierna is het geopende lemmet in te klappen.

Het lemmet is met behulp van gecombineerde bronzen/teflon lemmetplaatjes en een Zytel eindspacer tussen de twee zwarte Rvs liners gemonteerd. De geribbelde lemmetas & sleufschroef is gemakkelijk te verstellen, waardoor de  axiale lemmet-speling nauwkeurig aangepast kan worden (van erg licht tot zeer zwaar). Op de reeds genoemde eindspacer zit de puntige wolfram ruitentikker annex  “Taliban/ISIS/Boko Haram Crusher” , die echter niet gemakkelijk te demonteren is.  De zwarte Zytel greepplaten met het genoemde “Auto LAWKS Systeem” zijn van gewicht besparende gaten voorzien en zijn met torx boutjes op de stalen liners afgemonteerd. Op de linker greepplaat zit de zwarte rvs kledingklip “getorxt” (lemmetpunt /tip wijst hierbij naar beneden/down).

CRKT M16-14 & Tasmanian Tiger foedraal                                                                                                                                 

Deze demontabele kledingklip is op vier manieren te monteren, (*) maar gebruik  alleen die twee posities rond de lemmetas (tip down) of gebruik een M.O.L.L.E  Tasmanian Tiger of beter nog een HKD foedraal. Dit, omdat bij het dragen van het vouwmes aan de kledingklip, het soepel te openen lemmet bij een  onvoorzien tikje tegen de Carson Flipper  zichzelf al begint te openen (++). Natuurlijk kun je de lemmetspeling  erg strak instellen, edoch heb je elke keer een Mars nodig om het lemmet eenhandig te kunnen  openen.  Dus nogmaals gebruik dus een goed foedraal, die ook uw vouwmes tegen verlies zekert. Be Smart & better Safe than Sorry.

SPECIFICATIES:

LEMMETSTAAL :                             AUS 8 RVS

VERGRENDELSYSTEEM:           Linerlock

LEMMETHARDHEID:                      58-59 HRC.

EXTRA TOEVOEGING:               LAWKS systeem

LEMMETVORM:                             American Tanto

LENGTE OPEN / GESLOTEN:   23,6 cm /  14 cm

LEMMETSNEDE:                                           Conventioneel  & gedeeltelijk gekarteld  (2,8 cm)

GEWICHT VOUWMES:             173 gram

(open net zoveel als gesloten)

LENGTE / BREEDTE / DIKTE LEMMET:                 9,5 cm /   2, 8 cm / 3,4 mm

PRODUCTIELAND:                     TAIWAN

 

TESTEN IN DE PRAKTIJK EN NIET VANAF EEN FOLDER & COMPUTER.                       

 (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).

De  M16-14 ZLEK kwam scheermesscherp  (++++) uit zijn verpakking en wederom was het bingo, snoeitijd. De haren op de onderarm sneuvelden pijnloos. Ook de vergrendeltest/ SpineWack test werd met zelfs met een uitgeschakeld Auto LAWKS systeem goed volbracht (+++).  De houtsnijtesten werden redelijk tot goed volbracht (+++/-) , een kartelsnede is voor houtsnijden duidelijk iets minder geschikt, maar de Jimping op de lemmetrug voldeed bij het snijden en “sturen” van het lemmet  goed (+++).  Hierna begonnen de beruchte kartonsnijtesten, die dankzij de gedeeltelijke kartelsnede ook goed volbracht (+++) werden, maar het “kiezelhoudende karton ” wilde wel de scherpte van het lemmet wat nekken. Ook de touwsnijtest op diverse soorten touw en kabels werden dankzij de gedeeltelijke kartelsnede goed (+++) volbracht.  Het lemmet trotseerde het aanwezige Zeeuwse & zilte water ook goed (+++) . Met de ruitentikker kun je (met snijwerende handschoenen aan) wel een oud ruitje intikken (+++/-).  De scherpe geïntegreerde smalle  veiligheidsriemsnijder in de Carson Flipper is jammer genoeg alleen geschikt voor dunne veiligheidsriemen/gordels , dunne webbing banden en kleding(+++).                                                                                                                                                                            

M16-14 ZLEK Test

RESUME:

De CRKT M16-14 ZLEK is razendsnel eenhandig te openen en in te zetten en zal op verre (Out of Area) en nabije oorden een goede, scherpe kameraad zijn. Ook met uw dunne Nomex handschoenen aan, want de handgreep is daarvoor lang genoeg.  Het lemmet heeft  een goede standtijd en het vouwmes is gemakkelijk in onderhoud, wat  van voordeel is in stoffige oorden. Tevens is de M16-14 ZLEK als CLS vouwmes uitermate geschikt.

OPMERKING:  Zoals reeds gezegd kan het R&D departement van CRKT het onbedoeld openen  van het lemmet in gesloten toestand  oplossen  door een groter verend kogeltje in de Ball-Detent te plaatsen, waardoor het gesloten lemmet zwaarder en dus beter gefixeerd wordt.  

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.