Combat Tomahawk

HKD HOME MADE COMBAT TOMAHAWK. By Henk Kraaijvanger.

Enige Jaren geleden voordat de hype van zogenaamde “Combat bijlen” begon, had ik al een oude brandweer & EGRESS bijl omgebouwd tot mijn persoonlijke combat tomahawk. Later heb ik deze natuurlijk wel iets “opgeleukt”.  

Nee, deze home made HKD combat tomahawk is niet zo fraai en beproefd als de sinds de Vietnam Oorlog gebruikte tomahawk van Peter LaGana. Daarvan werden er tijdens deze Vietnam Oorlog meer dan 4000 stuks door de GI’s en Marines zelf of uit het compagnie potje aangeschaft en deze tomahawks werden veelal met veel succes in de jungle gebruikt.

Deze gedreven Amerikaanse “Tomahawk goeroe” Peter LaGana heeft het jammer genoeg niet meer mogen meemaken, dat zijn in 1966 ontworpen en gemaakt “geesteskindje“, nu als de LaGana Tactical Tomahawk (VTAC) officieel bij de US Army is ingevoerd. Ook is deze VTAC van de American Tomahawk Company, van het Nato Stocknummer, NSN 4210-01-518-7244 voorzien. Natuurlijk is het beproefde ontwerp wel met zijn tijd meegegaan en moest de houten steel en het ossenbloed kleurig lederen foedraal wijken voor een steel van Super Tough kunststof en Nylon hoes.

Tomahawk met Foedraal

MOEDIG.

In Irak heeft de US Sergeant First Class White volgens zeggen (door de American Tomahawk Company) , zijn Buddy met de VTAC in een zogenaamde “close combat situatie” kunnen redden. Dat noem ik nog eens een heldendaad! 

Ook werden daar de RJM Tactical  Eagel Talon, de Kestrel en de Strike, welke door de Amerikaanse messensmid Ryan Johnson gemaakt worden, door veel US militairen gebruikt.  Zoals bijvoorbeeld door de US 1st. 4th. Marines in Fallujah.  Veelal zijn deze Tactical Tomahawk’s bedoeld voor het openbreken van deuren en ramen bij het doorzoeken van huizen, doorslaan van Kevlar & stalen helmen van de tegenstanders e.d.  En ook in Afghanistan worden deze combat tomahawks bij zoekacties in Koala’s gebruikt.

Nu hebben veel messenfirma’s zoals Cold Steel (heeft al heel lang een LaGana kopie in zijn collectie), Benchmade, Boker, SOG, OKC, Gerber, TOPS, Eastwing, CRKT, Walter, United Cutlery enzovoort, deze modellen in hun collectie zitten. Ook de befaamde firma Spyderco komt met een tomahawk uit, dat hoorde ik op de laatst gehouden Spyderco Amsterdam Meet.  Verder maken meerdere messenmakers, zoals bijvoorbeeld Daniel Winkler fraaie handgemaakte tomahawks.                             

Fraaie dingen allemaal, die combat tomahawks. Dat wel, maar zijn ze ook tot 10.000 Volt geïsoleerd?  Mijn home made exemplaar is dat wel!

Combat Tomahawk

DE HKD COMBAT TOMAHAWK.

# De tomahawkkop heb ik uit de volle EGRESS vorm gezaagd, gevijld en wat bijgeslepen.               

# Daarna heb ik om tactische redenen, deze tomahawkkop en een gedeelte van de stalen steel, in een matte olijfgroene kleur gespoten. Geen Titanium Nitride?  Nee, dat matte olijf kleurtje zal bij veel gebruik best wel beschadigen, maar dat is bij dit gebruiksvoorwerp niet erg en bovendien gemakkelijk te herstellen. De WW2 bijlen van de US Army bezaten ook een “olive drab ” laklaag  en waren zeer houdbaar.

# Verder heb ik in de slipvastte, geruite isolerende rubber “overmold” (10.000 Volt) van de greep, aan de voorzijde een lichte vinger uitsparing gemaakt, zodat ik tijdens duisternis wist (weet) dat de bijlsnede de juiste kant op wees (wijst).  

# En om in een “close combat handgemeen” niet door een polsriem “tegengewerkt” te kunnen worden, heb ik deze bij de eigen tomahawk niet gebruikt. Beter Safe than Sorry!  En een gat in de steel verzwakt de bedoeld stevige constructie van de volle doorgaande steel ook wat.                                                    

# Tevens heb ik een oud canvas foedraal aangepast voor de kleinere  tomahawkkop en scherpe gepunte spikepunt. Want mezelf  tijdens het dragen daarmee verwonden, is niet de bedoeling. En zie onderstaand ook mijn zelf gemaakte HKD lederen foedraal voor de Tomahawk.

Handgemaakte HKD foedraal

 

Welke firma durft de duur & vergelijkingsproef met mijn HKD combat tomahawk aan?

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.