Casstrom Safari

HET CASSTROM SAFARI JACHTMES,

“KLEIN MAAR O ZO FIJN”.

Door Henk Kraaijvanger.

Ik had enige tijd geleden al de zeer fraaie Casström Woodsman (R. Harrington Design England) voor u getest en goed bevonden, nu is het de beurt aan het “kleine maar o zo fijne” Casström Safari mes. Dit nieuwe Safari jachtmes werd door de nu al befaamde Engelse messenmaker Alan Wood ontworpen. Ik vind het zelf een zeer fraai Trout & Bird knife. Voor de Casström  Woodsman review en de Casström geschiedenis bekijk a.u.b. deze tweedelige review:  http://www.bushcraft.nl/casstr-m-woodsman-introductie.

DE BESCHRIJVING VAN DE CASSTROM SAFARI.

Een klein maar functioneel jachtmes van Casström! Het Safari jachtmes is door zijn kleine formaat en lichte gewicht comfortabel te dragen. Geschikt voor veel verschillende taken en een uitstekend mes voor het villen van wild.      

                                      Casstrom Safari

                                                  DE CASSTROM SAFARI.

 

De Safari is zoals reeds gezegd ontworpen door de begin 2017 plotseling overleden Engelse messenmaker Alan Wood, die sinds 1985 gespecialiseerd was in handgemaakte bushcraft en andere outdoor messen.              

Alan heeft het zogenaamde “Woodlore” Bushcraft mes met de hand vervaardigd die door de bekende Engelse survival expert Ray Mears ontworpen was. Dit Bushcraft mes in de handen van Ray startte het geheel omtrent de hype bushcraft en bijhorende bushcraft mes op.

Zie daarvoor ook de onderstaande handgemaakte A. Wood mes modellen “uit de oude doos”.

Woodlore

HET BEPROEFDE A. WOOD JACHTMES (onder) EN DE A. WOOD MADE WOODLORE (boven).

 

HET LEMMET.

Het mes heeft een 6,5 cm lang hoog holgeslepen lemmet uit roestvrij Sandvik 12 C27 RVS lemmetstaal met een Semi- Skinner lemmetpunt en een volledig doorlopende verjongende angel (Full Tapered Tang) met een polsriemoog. Voor jachtgebruik is die Semi-Skinner vorm een ideale lemmetpunt. En die Tapered Tang vindt ik voor een mes in deze prijsklasse een excellente aanvulling. Zelf zou ik het zeer scherpe mesje de naam “ The Trout & Bird Knife” gegeven hebben, dit wegens zijn compacte vorm en uiterlijk.       

HERKENNING.

Op de linkerzijde van het lemmet staan het fraaie CASSTROM embleem en de naam CASSTROM, LAPLAND SWEDEN en de staalsoort in dit geval SANDVIK 12C27. Op de rechterzijde van het lemmet staan het eveneens fraai jagers embleem, de type aanduiding Safari en de naam van de Designer, Designed by Alan Wood.

SPECIFICATIES SANDVIK 12C27 RVS LEMMETSTAAL.

Koolstof (C)         : 0,60 %

Chroom (Cr)        : 13,5 %

Silicium (Si)          : 0,40 %

Mangaan (Mn)    : 0.40 %

Te harden tussen: 54-61 HRC.

Land van Herkomst: Zweden.

 

JUISTE WARMTEBEHANDELING.

Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

DE HANDGREEP.

De handgreep van de G10 bestaat uit twee greep delen die door middel van twee zogenaamde “Corby” schroeven “bomvast” op de lemmetangel zijn bevestigd. De handgreep heeft een functionele geïntegreerde vingeruitsparing/stootplaat en een fraaie hand vullende vorm. Om verlies van dit fraaie mesje te voorkomen, heeft de handgreep een metalen polsriemoog. Het toegepaste G10 materiaal is vorm en vocht vast en is ook na het villen van de jachtbuit gemakkelijk en vooral hygiënisch te reinigen. De handgreep is glad afgewerkt, waardoor de slipvastheid van de greep iets minder is. De Safari is ook verkrijgbaar met een fraaie gekruld berken of een zwarte G10 handgreep.

 

DE SCHEDE.

Het leder van de lederen schede is plantaardig gelooid, het is met geel garen fraai gestikt en is aan de schedemond extra geniet. Het mes zit redelijk diep en rammelvrij in deze fraaie lederen schede. Tevens heeft deze schede voor de extra veiligheid een kunststof binnen schede wat zorg draagt voor extra veiligheid en een afwateringsgat (Drainhole) heeft. Voor bevestiging aan de riem of koppel heeft de schede een geïntegreerde omgevouwen en dubbel geklonken koppelstuk en is geschikt voor circa 5,5 cm brede riemen & koppels. 

TIP VOOR HET CASSTROM R&D DEPAREMENT:
Maak een nekfoedraal voor dit handige mesje uit fraaie leder of Kydex. Of ontwerp een lederen adapter waardoor de meegeleverde schede als nek mes te dragen is. Daar ben ik al mee bezig en hoop deze in de testperiodes gereed te hebben. En maak vijf ondiepe rillen in de greep platen, dit ter bevordering van de slipvastheid.

DE SPECIFICATIES VAN DE CASSTROM SAFARI.   

LEMMET MATERIAAL:

Sandvik 12C27 RVS.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Hoog holgeslepen en conventioneel.

VORM LEMMET PUNT:

Semi-Skinner vorm.

LEMMET HARDHEID:

Circa 57- 59 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Glanzend.

LEMMET LENGTE:

6,5 cm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

22 mm.

LEMMET DIKTE:

3,22 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

6 cm.

BIJZONDERHEID ANGEL / TANG:

Volledig doorlopende verjongende angel        (Tapered Tang).

MATERIAAL HANDGREEP:

G10 (Oranje).

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Geen drukpunten (Hotspots).

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

8,7 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

20,1 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

13,9 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Fraai gemaakte plantaardig gelooid leder.

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

Beschermende kunststof binnen schede.

GEWICHT MES: 

69 gram.

TOTALE LENGTE MES:

16,2 cm.

DRAAGLENGTE:

17,5 cm.

DRAAGGEWICHT:

112 gram.

GARANTIETERMIJN:

2 jaar garantie op materiaal en productiefouten.

ONTWERPLAND:

Engeland.

GEPRODUCEERD IN:

Europa.

  

NULMETING (SCHERPTE AF FABRIEK) WANT METEN IS WETEN, GISSEN IS MISSEN.

Ofschoon de Safari als jachtmesje ontworpen is, gebruik ik hem ook voor de (kamp)keuken en test ik hem ook voor (survival) gebruik in het veld! Tevens verwacht ik van elk mes, dus ook van dit in afmetingen kleine mesje dat hij ook het hout snijden en batonneren aankan. Want moet je noodgedwongen onder natte omstandigheden overnachten, heb je naast een beschermende shelter ook droge vuurstokken voor een levensreddend vuur nodig.                                                                                                                                                                      

Het lemmet van de Casström Safari werd uitmuntend scheermesscherp afgeleverd (**** half ) en weer sneuvelden er wat  linker onderarmharen.

Na met olijfolie schoongemaakt te zijn, moest het lemmet zijn “kunnen” weer op de tomaten laten zien, dat wegens zijn scherpte uitmuntend goed lukte (****half). Jammie, jammie de buit was voor de tester.

HKD MODIFICATIE: En daar ik dit fijne Safari mesje aan mijn nek wilde dragen, heb ik er gelijk maar een lederen HKD nek adapter voor ontworpen, en gemaakt. Deze adapter gaat over de fabrieksschede heen en zit rondom goed bevestigd. De plastic binnen schede zorgt voor de veiligheid bij het aan de nek dragen van het mesje met de lemmetpunt omhoog. En door de rammelvrije zeer goede passing van het mesje in zijn fabrieksschede, blijft het mesje ook op zijn kop goed in die schede zitten.

 HKD Nek foudraal

 

DE VELDTESTEN.

Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                                    (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).                                                

DAG 1 (DE THUISTEST).

KARTONSNIJTEST: Door zijn vrij korte en niet te dikke holgeslepen lemmet (met de juiste lemmetgeometrie) snijdt dit conventioneel geslepen lemmet ondanks het gemis aan kartels het karton zeer goed (****). Het lemmet werd door de langdurige wrijving van het karton en het plakband zoals meestal gebruikelijk wel wat warm. Dankzij het gladde lemmetoppervlak waren deze plakbandresten redelijk gemakkelijk te verwijderen, maar pas daarbij op je vingers. Houd deze vingers derhalve weg bij het erg scherpe lemmet!

Casstrom karton snijden

TOUWSNIJTEST: Hierbij moest het lemmet weer diverse soorten touw doorsnijden, van diverse touwsoorten zoals bijvoorbeeld het wat zanderige bergtouw tot sterke parakoord. Dit doorsnijden was voor het lemmet zonder kartelsnede geen probleem en dit ging wegens de toegepaste lemmetgeometrie zeer goed (****). Na afloop was het lemmet ondanks het wat zanderige bergtouw nog steeds scheermesscherp (****).

touw door snijden

DE ZOUTWATERTEST: Sandvik 12C27 R.V.S. bevat 13,5 % Chroom en is daardoor erg goed corrosie bestendig & resistent. Het zoute water deerde het lemmetstaal totaal niet (***half). Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht.

Zoutwaterbad

VUUR ONTSTEKEN: Met uitzondering van de scherpe snede, mist het lemmet een vlak stuk voor het gebruik van de Fire-steel. Dat vuur ontsteken doe ik met de lemmet rug, in dit geval op ca. 3 cm vanaf de lemmetpunt (in noodgevallen wel met de snede). Het vuur ontsteken lukte ondanks het gemis aan een haakse scherpe kant goed (***).

 

DAG 2.
Op mijn favoriete heuvel grenzend aan de Boudewijn Groeve even het uitzicht bewonderd en een foto van genomen van de Casström Safari. Daarna moest hij echter middel dikke takken 360 graden rondom doorsnijden. Dit doorsnijden ging met het scherpe lemmet zeer goed (****). Later gebruikte ik de 360 graden rondom batonneertest, waardoor het doorklieven daarvan net zo goed maar aanzienlijk sneller ging (****). De verdere zwaardere testen zoals batonneren komen in de latere testdagen wel.

DAG 3.
Op een fraaie winterdag met wisselende weersomstandigheden met mijn EGA als kompaan & fotograaf het bos van de Staatse Duinen in. We kregen verschillende weerstypen op “ons dak”, maar mijn Tasmanian Tiger regenjas met daaronder een fleecevest en de zeer goede Armadillo Tiger Merino basis laag hielden mij erg OK. Met de Safari die ik om de nek droeg, heb ik verschillende snij en batonneertesten gedaan, die allen zeer goed (****) volbracht werden. Ook nog wat tondel voor later van een berkenboom losgewrikt.

Oogsten van Berkenschors

Snijden

Wat verder een plus in het bos biedt, is de oranje kleurige handgreep. Bij verlies/laten vallen van het kleine mes in de onder begroeiing, vindt je hem normaal gesproken veel sneller terug (****). Dat heb ik namelijk uitgeprobeerd, zie foto. Het mesje droeg overigens met behulp van de lederen HKD nekadapter comfortabel in zijn schede om mijn nek.

DAG 4.
Op een echte sneeuwvolle winterdag op de ATB het bos in om diverse Gear items en mijn stuurmanskunst met de ATB in de sneeuw verder te testen. Ik droeg het Armadillo Tiger shirt als basis laag, daaroverheen de RoughStuff Deubelskerl en als deklaag de TT Dakota. Mijn onderlichaam stak in katoenen shorts en een katoenen winter gevoerde werkbroek. Eerst in een “sneeuwstorm” naar mijn eerste schuilhutje “gecrosst”, waarbij ik eerst de Casström Safari om mijn nek deed.                                                                                                                 

Het doel van de dag was om tijdens een gesimuleerd noodgeval te kunnen batonneren, een vuurstok te kunnen maken en een levensreddend vuur te ontsteken. In een noodgeval hoef je niet altijd een natte tak voor een vuurstok af te hakken, je kunt ze ook op de grond vinden. Ik vond in de sneeuw een circa 3 cm droge tak, die ik eerst in tweeën gebatonneerd heb, wat met het mesje zeer goed ging (****).Je kunt met het vrij korte lemmet natuurlijk geen erg dikke takken ermee batonneren. Daarna heb ik van het droge gedeelte een vuurstok gemaakt, wat ook zeer goed ging (****). En die vuurstok heb ik met mijn altijd bij me hebbende mini-aansteker van mijn EDC survivalring aangestoken. Ondanks dat ik niet rook heb ik toch altijd een vuur ontsteekmiddel bij me. Be Prepared Because You Never Know! Daarna nog enkele snij en haktestjes gedaan, toen mijn koffie gedronken waarbij de Safari de oploskoffie roertest goed volbracht had. Het was echt koffietijd want mijn “groene vriend” viel drie keer als tijdteken om. Tijdens mijn koffiepauze liepen een aantal wandelende “toeristen” langs mijn bivakje, zonder mij echter te zien, maar ik had hen natuurlijk wel zien en horen aankomen. Ze liepen dus zo te keuvelen dat ze mij totaal niet in de gaten hadden.

Even later maar verder gegaan met de fijnere snijtesten voor haringen voor mijn “collectie”. Na deze gereed te hebben, ook mijn bivak van “haksporen” opgeruimd (we zijn hier nooit geweest) en dan maar eens op huis aan. Weer even door de sneeuw ploeteren, edoch gelukkig was het geen “Eeuwige Sneeuw”. Thuis aangekomen heb ik eerst mijn ATB en bergschoenen sneeuwvrij gemaakt en opgeborgen, de kleine Gear op de verwarming gelegd, dan douchen en daarna het mes schoon gemaakt en het lemmet geolied. Daarna moest het de snijtest op mijn testpapiertje doen, die nog zeer goed volbracht werd (****).

Door papier snijden

En ’s avonds moest het lemmet nog zijn plicht doen op mijn weerstandsmiddel tegen de koude, namelijk een stuk (of twee stukken) van die heerlijke chorizo worst.

Chorizo snijden

DAG 5.
Nu weer eens te voet het fraaie bos in, even wat kleine snijtestjes uitvoeren. Ondanks het feit dat de Safari een klein jachtmes (Trout & Bird) is, zijn de snijdaden ervan groot. Dankzij zijn volle doorlopende verjongende angel is het mes zeer robuust, maar goed gebalanceerd. Het doorkappen van duimdikke takken kan door een andere manier verkregen worden namelijk zoals al eens gezegd, door deze takken horizontaal door te batonneren. De Safari is er namelijk sterk genoeg voor. Dat is namelijk wel uit deze veldtesten gebleken!

Wederom gingen er duimdikke takken op deze manier zeer goed (****) doormidden, zonder dat het mesje “sneuvelde”. Ook nog wat snijtesten gedaan die ook zeer goed volbracht werden. Na afloop presteerde het lemmet nog zeer goed op mijn standaard testpapiertje. Daarna werd het lemmet even vertroeteld met een olielapje.

Job done!

DAG 6.
Op een fraaie waterkoude zondag tezamen met mijn vrouw het bos van de fraaie Pilberg in om te wandelen en diverse Gear te testen. Zij is dan de fotograaf van de fraaie foto’s. Met het kleine Safari mesje (in afmetingen, maar niet in daden) heb ik nog even wat aanvullende snijtesten gedaan, die nog steeds zeer goed volbracht werden. Dit mesje is een handig mes voor de jacht en ook allerlei snij klusjes. Ook nog de sterkte van de lemmetpunt op een omgevallen boomstam gedaan, die zeer goed (****) volbracht werd. Ik weet nu voldoende en sluit derhalve deze veldtesten af.

Mochten er onverwacht nieuwe feiten aan het licht komen, laat ik het u in een update weten. Overigens heb ik na afloop de nekadapter weer verwijderd, maar deze kan zo weer aan de fabrieksschede bevestigd worden.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST CASSTROM SAFARI JACHTMES.

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).                                                

AFWERKING FIT & FINISH:

****half

SLIJPGEMAK:

N.V.T.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

****half

ERGONOMIE HANDGREEP:

****

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

****

MATERIALEN HANDGREEP:

****

GEBRUIKTE MATERIALEN:

****

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

**

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

****half

BEVESTIGING HANDGREEP:

****

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

****

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE:

****

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

****

PASVORM MES IN SCHEDE:

****

HAKVERMOGEN:

**

DUURZAAMHEID SCHEDE:

****

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

****

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

****

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD LEMMET:

****

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

*****

FUNCTIONALITEIT MES:

***half

WOW GEHALTE:

*****

HANTEERBAARHEID MES:

****

EEN AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

PERSOONLIJKE TOTALE TESTOORDEEL CASSTROM SAFARI JACHTMES: ZEER GOED / ****

 

RESUMÉ.
De zeer fraaie Casström Safari mag dan klein van afmetingen zijn, maar is daarentegen groot in scherpe daden! Remember David vs. Goliath! En waarbij zijn fraaie vormen een streling voor het oog zijn en zijn handgreep wegens de ergonomie en de gladde G10 greep platen een echte zogenaamde “ Handsmeigler” is. En wat dacht je van zijn doorlopende verjongende angel, die meestal alleen bij Custom Made van hoge kwaliteit messen voorkomt? Het kleine lemmet van de Safari is ondanks de vele houtsnijklusjes zeer scherp gebleven! Ik vind het echt een ideaal mesje voor meerdere doeleinden en een aanbeveling waard!                                  

TIP voor het R&D Departement:

1. Maak aan elke zijde vijf schuine sleufjes in de ergonomische handgreep, waardoor de slipvastheid verbeterd wordt.

2. Ook zou een vergrote uitvoering van de Safari een succes worden.

3. En denk over een lederen nekadapter (zoals mijn echt werkende HKD) of een Kydex nekschede na! Dit mesje verdiend dat gewoon!

 

MET DANK AAN/ A LOT OF THANKS TO/TUSEN TACK/GRAZIE/DANKE SCHON:  Met dank aan de heer John de Vries van Vriezz Trading, de Nederlandse Casström importeur voor het beschikbaar stellen van het zeer fraaie testexemplaar.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.