Casström Woodsman

CASSTRÖM AB KNIVES, BETAALBARE ZWEEDSE PERFECTIE VOOR DE MESSENLIEFHEBBER.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Het huidige jonge Zweedse familiebedrijf Casström AB heeft als “Outfitter” een jarenlange ervaring in het verkopen van allerlei benodigdheden voor de jager, buitensporters, vissers, bushcrafters en buitenwerkers. Het Zweedse bedrijf vandaag telt drie personen en heeft In Groot-Brittannië ook nog een klein kantoor met een werknemer en ook werkt Casström AB met een aantal onafhankelijke vertegenwoordigers.

EEN VAN DE EERSTE EN BELANGRIJKSTE GEREEDSCHAPPEN VAN DE MENS, NAMELIJK HET MES.

En een van die noodzakelijke uitrustingstukken is het op een na oudste stuk gereedschap van de mens, namelijk het mes! Zonder dat eerste mes waren we waarschijnlijk uitgestorven geweest. Onze eerste voorvaderen doodden er namelijk prooidieren mee, sneden er vlees voor voedsel en pezen & spieren voor boogpezen vanaf en vilden de huiden voor het maken van tenten, dekens, kleding en “bindsnoer”. En het mes voorkwam waarschijnlijk ook nog dat je buurman “je vrouw” aan de haren op je slaapvel je grot uitsleepte en dan meestal ook nog misbruikte. Ja, vroeger waren ze niet zo beschaafd, maar tegenwoordig?

HUIDIGE SOCIALE MISSTANDEN.

Maar nu terug naar het heden en “de waan van de dag” met andere misbruiken zoals “stank voor dank” door het heikele AOW-gat van de ex-militairen; de Brexit en de wraakzuchtige houding van Europa; de ongezonde TTIP; het door het VVD/PvdA kabinet verkwanselen van onze Nederlandse Pensioenrechten aan Europa; de laffe aanslag in Nice; de enigszins verdachte Turkse Militaire Coup, en de over Europa verspreide “IS mollen” zoals bij die terroristische aanval in die Duitse trein. Had daar dan niemand een legaal zakmes conform 42a bij zich om die laffe IS aanval te kunnen pareren en de dader uit te schakelen en zo die onzinnige moorden te stoppen? En het gaat daar maar door, nu is er de “Shoot Out” te München met veel doden, die volgens Frau Merkel op zichzelf staat. Dat gelooft na die Kölner kerstavond en het politieke gedraai & gelieg daarna toch geen normaal denkend mens meer? En een paar dagen later was het weer raak te Reutlingen en Arnsbach. Om wat van die onzin van Frau Merkel te citeren: “ Die Toten haben es nicht geschaft”. En ook in Frankrijk gaat het met het doden van een priester verder. Je hoeft echt geen criminoloog te zijn om te weten “uit welke hoek” deze terroristische wind waait. Natuurlijk heb ik wel het geluk om gezond en wel een testende Fieldcrafter met dit fraaie bushcraft mes en mooi weer in de bossen te zijn. Daar kom je deze bovengenoemde lieden niet zo gauw tegen.

VORM VOLGT FUNCTIE.

En de Casström mes ontwerpen zijn geworteld in de Scandinavische traditie van het messen maken, maar ook innoveren ze, wijzigingen ze en voegen dan moderne elementen toe. Dit alles op basis van feedback van deze messen gebruikers en gebruikstests (en laat nu deze reviewer best veel messen getest en reviewd hebben). Ze streven daar net als wij voortdurend naar innovatieve, goed gemaakte messen met hoge prestaties. Het zijn ook heel duidelijk gereedschappen voor meestal buitengebruik, volgens eigen zeggen geen wapens……….. , maar dus zeer taaie scherpe gereedschappen.

THE ROOTS OF CASSTRÖM KNIVES.

Het verhaal begint allemaal in het kleine stadje Lycksele in het Zweedse Lappland, alwaar de jonge David Bäckström opgroeide. Op circa 13-14 jarige leeftijd werd hem daar op school al geleerd hoe je een traditioneel Zweeds mes moest maken.

In zijn vrije tijd heeft hij veelvuldig “het buitenleven opzocht” (camping, hiking) en wist daardoor de kwaliteit van goede outdoor gereedschappen, waaronder messen en bijlen wel te waarderen. Dat buitenleven verwaterde wat toen de andere sporten en ook de dames op zijn pad verschenen. David was en is echter geen echte jager, heb ik begrepen.                                                                                                                                                               

In 2001, op zijn twintigste levensjaar vertrok David naar Londen om er in een restaurant in de City te gaan werken en ontmoette daar zijn huidige vrouw. Na een jaar in Londen gewoond en gewerkt te hebben, vertrokken beiden naar een dorp buiten Londen, alwaar David naast zijn werk bij een trainingsfirma ook parttime aan de universiteit ging studeren.                                                                                                                                                                            

In 2003 trouwden ze en kwam de Italiaanse naam Cassini in de familie, die later tezamen met Bäckström de latere firmanaam Casström zou gaan vormen.                                                                          

In 2004 ging David in de “Foreign Exchange Industry” werken en werd zijn eerste dochter geboren.                                                                                                                                                            

Vanaf 2006 bood David eerst via Ebay en later op advies van zijn vader via zijn eigen firma specifiek Zweedse Karesuando traditionele Zweedse messen en Wood Jewel juwelen aan. Dat werd mede door de opkomende bushcraft liefhebbersgroep een succes, maar de roep om echte Scandinavische bushcraft messen met een Scandinavische slijpwijze (op echt nul) en een volle doorgaande angel (Tang) werd steeds luider. Natuurlijk waren in er in Groot- Brittannië wel messen met een Scandi snede te koop, maar dat waren of peperdure handgemaakte Woodlore vaststaande messen en zijn “aftreksels” of prijzige fabrieksmatig geproduceerde vaststaande messen.  

Logo Casstrom

2007, BACK TO THE ROOTS.

In 2007 verkocht Davis zijn Engelse huis en keerde met zijn nieuwe familie terug naar zijn geboorteland Zweden, maar behield zoals gezegd echter wel een verkoopkantoor in Groot-Brittannië, alwaar deze dependance de Zweedse messen aan de bushcraft liefhebbers bleef leveren. En gelijk had hij ook, want hij bouwde ook daar een goed distributienetwerk op.                                                           

Vanaf 2009 werd David namelijk de belangrijke distributeur van EKA knives in Groot-Brittannië.

 

2010, DE START FIRMA CASSTRÖM AB.

In 2010 startte David tezamen met zijn vrouw in Zweden de firma Casström AB op. Na vele jaren die andere Zweedse merken messen verkocht te hebben, was het dus tijd om eigen messen te ontwerpen en te laten vervaardigen.                                                                                              

 

 

2012, DE GEBOORTE VAN DAVID’S EERSTE MESONTWERP.

David zijn eerste model welke in 2012 het “licht zag” was de Casström No. 10 Swedish Forest Knife, die eerst op de Engelse en later op de Zweedse markt kwam, zag en overwon. Het vaststaande mes werd wegens zijn Zweedse design, zijn specifieke bushcraft spec’s en normale prijs al snel een hit. Het eerste ontwerp van deze No.10 bezat een Scandi geslepen K720 koolstofstalen lemmet met een volle doorgaande angel.

De ergonomisch gevormde vrij lange gebogen handgreep bestond uit eikenhout, Bubinga hout of groene Micarta greep platen, die met drie nieten stevig bevestigd waren. Een fraaie dikke lederen schede met geïntegreerde vuurstaalhouder sloot het geheel af en dat alles bij een redelijke prijs. Dit mes werd vooral bij de Engelse bushcrafters enorm populair. Bij Casström AB hebben ze zoals reeds gezegd een uitgebreide ervaring in het gebruik van verschillende messen in het veld & bos en hebben ook een direct en goed contact met de messen gebruikers. Door deze ervaring en in nauwe dialoog met de Zweedse en Engelse messen gebruikers zijn ze dus begonnen met het verder door ontwikkelen van de No.10 messen.                                                                                                                                                          

In 2014 kwam het tweede model van de No.10 op de markt en bezat het een lemmet uit het Zweedse Sandvik 14C28N roestvaststaal en een handgreep uit zogenaamde “gekruld berkenhout”. Natuurlijk werd ook dit favoriete model verder en verder naar de wensen van de kopers verbeterd.                                                                                                                                                

In 2015 kwam op de IWA het derde model No.10 op de markt en deze bezat een hoog vlakgeslepen lemmet en met greep delen uit zwart Micarta en twee verschillend gekleurde “gekruld” berkenhout. Erg fraai en vooral functioneel allemaal! Nu kan de koper dus kiezen uit diverse varianten van de No. 10 en die zijn echt wel OK. Ook is er een langere versie als No. 14 in diverse uitvoeringen leverbaar.

 

DE PRODUCTIE.

De Casström No. 10 messen worden allemaal geproduceerd in Europa. Casström AB laat de productie van de messen in gespecialiseerd Europese fabrieken uitvoeren. 

In het magazijn in Zweden volgt dan de kwaliteitscontrole op de correcte maatvoering en afwerking en daarna worden de messen in dat magazijn keurig verpakt alvorens ze verscheept worden.

2015, EEN NIEUW MES ONTWERP ZIET HET LICHT.                                                                                                                             

Een totaal nieuw vaststaand mes ontwerp is de “klassieke” Woodsman, een fraai nieuw outdoor & bushcraft mes van Casström!

Het is een klassiek bushcraft mes dat in 2015 is ontworpen door bekende custom messenmaker Roger Harrington uit “Good Old“ Engeland. Het fraaie vaststaande mes met zijn 9 cm lang lemmet heeft een vrij rechte en relatief ronde houten handgreep, die zowel smalle en brede handen past. Het heeft ook een lederen koord door het polsriemoog en een sterke lederen schede, waarin het mes vrij diep zit. Ook dit nieuwe vaststaande mes wordt in een gespecialiseerde Europese messenfabriek vervaardigd.

THE OUTFITTER FIRMA CASSTRÖM AB.                                                                                                                                                    

Casström is zoals reeds gezegd ook een “Outfitter” firma en heeft echt een breed scala van top kwaliteitsproducten voor het jagen, vissen en de outdoor markt in Scandinavië en Europa. Ze zijn er tevens erg trots op om ook goede messen van andere merken in Zweden en Groot- Brittannië te verhandelen. Ze leveren ook natuurlijke producten zoals hout voor handgrepen; leer voor schedes; sierraden; Dianova slijpmiddelen en allerlei andere nuttige zaken, zoals handschoenen, lokmiddelen enzovoort, enzovoort. Daar bij Casström AB zou ik me net voelen als die jongen Charlie in Willy Wonka’s  Good Chocolate Factory & snoepfabriek, denk ik. Want mannen blijven soms in speciale gevallen toch grote kinderen, alleen het speelgoed verandert. (ja, ja, ik spreek voor mezelf). En ik mag als onafhankelijke tester en reviewer dat fraaie Casström bushcraftmes testen en voor u reviewen. Onafhankelijk elk merk testen? Ja, hierdoor heb ik ook geen last van de stalorders zoals de beide spreekwoorden zeggen: “ Wiens brood men eet, diens woord men spreekt” en “die slager keurt zijn eigen vlees”.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE CASSTRÖM WOODSMAN.

Roger Harrington is zoals dus reeds verteld de ontwerper van de Casström Woodsman. Roger is een ervaren buitenmens en tevens messenmaker & ontwerper en heeft al zo'n 20 jaar zijn bedrijf, Bison Bushcraft in Sussex Engeland. Daar geeft hij naast het messen maken ook bushcraft en survival lessen aan zowel militairen als ook burgers.

Hiermee treedt hij dus in de voetsporen van de legendarische Engelse “Bushcrafter van het eerste uur” Ray Mears.

 

HET LEMMET & DE STAALHARDE FEITEN.

Het koolstofstalen lemmet van de Woodsman is uit ca. 4 mm dik hoogwaardig Oostenrijks Böhler K720 gereedschapstaal (koudstaal) vervaardigd en is dus niet roestvast.

Het heeft een volle doorgaande angel (Tang), een korte integreerde stootplaat en een ondiepe comfortabele vingeruitsparing in de handgreep, een scherpe droppoint lemmetpunt en een typische Scandinavisch (Scandi) snede (Grind).

De voordelen van een Scandi snede zijn: de hoge robuustheid van de snede; de hoge scherpte van de snede, waardoor het mes een goede & gemakkelijke houtsnijder is; de hoge splijtwerking van de snede bij het batonneren en een snede die na enige oefening zelf en gemakkelijk op een slijpsteentje scherp te slijpen is. 

Het lemmet vernauwt/verjongt zich op ca. 8 mm vanaf de scherpe lemmetpunt, waardoor je aan de ene kant een stevige lemmetpunt hebt, maar aan de andere kant wat minder penetrerend vermogen. De Woodsman is evenwel geen Fighter en ik hoef er ook geen kleine gaatjes ermee “te boren”, dus voor een traditioneel Bushcraftmes is dit meer dan OK.

Niet roestvast betekend dat het lemmet & mes na het gebruik enig onderhoud & olie met een oliedoekje behoeven. Of nog beter gebruik een Tuf Cloth van Sentry Solutions, voordat u het veld in gaat en natuurlijk ook weer na gebruik/terugkomst.                                                                                                        

Het lemmet heeft een blanke afwerking (sorry mevrouw S. Simons, ik DENK dat het woord al bestond voordat u en uw sjieke clubleden geboren waren) wat voor een bushcraftmes, fieldcraftmes, en survivalmes OK is. Je zou er in een noodgeval ook nog ietwat mee kunnen seinen. Tevens is controle op eventuele corrosie en het daarbij horende onderhoud gemakkelijker. Houdt je mes ook onder handbereik en leg het niet in het veld neer om verlies te voorkomen. Want hierna weet je dat kraaien van glimmende lemmeten houden.                                                                                                                                                        

 Stelende kraai

                GEEN ZELFPORTRET EN GEEN CASSTRÖM MES.

Het lemmet van de Woodsman heeft een korte lemmetspiegel en dus geen vingeruitsparing (Choil) in het lemmetspiegel, de lemmetscherpte begint direct na de korte lemmet spiegel, waardoor je meer kracht bij het snijden van hout en dergelijke kunt zetten, wat OK is.

De lemmet rug is 90 graden geslepen, waardoor deze lemmet rug erg geschikt is voor een ander eveneens Zweeds kwaliteitsproduct, de Light My Fire Firesteel een of surrogaten ervan. Hiermee zijn beiden zeer geschikt voor het ontsteken van een levensreddend, verwarmend, kokend, muskieten/ black flies verjagend en/of motiverend vuur  http://www.bushcraft.nl/dakota-kookvuur. Ook is deze lemmet rug in het bos voor het schrapen van verse bast van afgewaaide takken en fijn schraapsel van een droge tak als tondel zeer geschikt.

DE SPECIFICATIES VAN HET BOHLER K720 KOOLSTOFSTAAL (KOUDSTAAL) = AISI 02 =  1.2842 = DIN 90MnCrV8.

Naast de onderstaande elementen in de tabel, bestaat het gelegeerde gereedschapstaal voor het grootste gedeelte uit ijzer. IJzer op zichzelf is een relatief zacht metaal en is niet echt geschikt voor een duurzame scherpe snede.

Echter, als je koolstof (Carbon) tijdens het productieproces toevoegt, verhardt dit ijzer en wordt het ijzer dus staal. BOHLER K720 koolstofstaal (koudstaal) is tot maximaal 65 HRC. te harden, maar omwille van de taaiheid, flexibiliteit en breukvastheid is het lemmet bij de Casström Woodsman lager gehard.

C = Carbon (koolstof): 0,9 %

Mn = Mangaan: 2,00 %

V= Vanadium: 0,10 %

S i= Silicium: 0,25 %

Cr. = Chroom: 0,35 %

Gehard op: 58-60 HRC.                           

 

De standtiid is het vermogen van een lemmetmateriaal/staal om slijtage tijdens intensief veldgebruik te weerstaan, dit door de toevoeging van een aantal specifiek versterkende elementen zoals in dit geval, koolstof (C), chroom (Cr), mangaan (Mn) en vanadium (V).

DE ELEMENT EIGENSCHAPPEN OP EEN RIJTJE.

Koolstof (C).
Verhoogt snede retentie en verhoogt de treksterkte. Verhoogt de hardheid en verbetert de weerstand tegen slijtage.

Silicium (Si).
Verhoogt de treksterkte. Ook verwijdert het tijdens “het staalproces” zuurstof uit gesmolten metaal.

Mangaan (Mn).
Verhoogt de hardbaarheid, slijtvastheid en treksterkte. Ook verwijdert het tijdens “het staalproces” zuurstof uit gesmolten metaal. Verhoogt de hardheid (en in hoge percentages ook de broosheid).

Chroom (Cr).
Verhoogt de hardheid, de treksterkte en de taaiheid. Geeft weerstand tegen slijtage en corrosie.

Vanadium (V).
Verhoogt de treksterkte, de slijtvastheid en verhoogt de taaiheid.

 

JUISTE WARMTEBEHANDELING:

Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat niet anders.

En dat alles zullen we tijdens het testen nog wel eens zien!

            

                HERKENNING VAN CASSTRÖM ECHTHEID & KWALITEIT.

Op de linkerzijde van het lemmet staan het fraaie Casström embleem en de teksten van het merk & model in dit geval Casström Woodsman en het gebruikte lemmetstaal, Böhler K720 geëtst. Op de rechterzijde van het lemmet staan de ontwerper en ontwerpland in dit geval R. Harrington Design England. Wel belangrijk om te weten en dat te checken, want populaire messen worden al snel in China “een op een” gekopieerd. Geloof me op mijn woord, dit fraaie Woodsman mes gaat snel erg populair worden!

Casstrom

 

DE HANDGREEP.

Als ik echt goed naar de handgreep kijk, zie ik in de Woodsman naast de eigen inbreng van R. Harrington eigenlijk ook “een vleugje van de erfenis” van de befaamde Good Old Amerikaanse messenmaker RW “Bob” Loveless terug. Ook is RW “Bob” Loveless eigenlijk de meester messenmaker die de droppoint lemmetpunt heeft “ontworpen”, geperfectioneerd en gepopulariseerd.

Deze rechte en vrij ronde handgreep is met zijn korte integreerde stootplaat en ondiepe comfortabele vingeruitsparing een echte “handsmeigler” zonder drukpunten (hot spots) geworden. Deze dus vrij ronde en daardoor zeer comfortabele handgreep bestaat uit de volle doorgaande angel (Tang) waarop twee zwarte kunststof liner plaatjes en dan houten greep platen van ongeveer 5000 jaar oud veen eiken met speciale Corby messing schroeven zijn bevestigd. Door gebruik te maken van genoemde kunststof liners tussen de greep platen en de lemmet angel, worden de eventueel optredende spanningen beter opgevangen en geeft het dit mes ook nog een hogere afwerkingsgraad. Deze handgreep is daardoor geschikt voor gebruikers met grote als ook kleine handen en is door zijn karakteristieke grove structuur met oude nerven ook nog wat stroef en daardoor slipvast.

Deze rustieke eiken handgreep heeft tevens een aan het eind opstaand pinksteuntje en een fraaie en ook functioneel messing polsriemoog met een ronde naturel lederen veter. Dat pinksteuntje en de lederen veter hebben de taak de hakfunctie positief te ondersteunen. Het zwaartepunt van dit fraaie bushcraftmes ligt in de eveneens fraaie oude handgreep, waardoor het lemmet tijdens het snijden goed te sturen is. En met enige fantasie ruik je ook het 5000 jaar oude veengrond & veenmeertje waaruit dit stuk Bog Oak opgegraven & uitgevist werd, nog in de even oude eiken greep platen.                                                                                         

 

DE SCHEDE.

De fraaie bruin lederen schede wordt uit het dikke en wat stugge leder vervaardigd en bezit op de achterkant het fraaie Casström gestempelde embleem. Alhoewel het geen Custom handwerk is, wordt deze schede toch zeer fraai en goed passend vervaardigd. En het mes valt ondanks op zijn kop flink schudden er niet eruit. Want een mes onder “remote conditions” verliezen is best erg en verminderd de kans op overleven sterk.

Casstrom lederen schede

Om de mes bezitter tegen het doorstoten van het erg scherpe lemmet door het leder van deze schede te beschermen, is er een stevige en goed passende tussenlaag (Souffle) aangebracht. Deze souffle houdt ook de korte integreerde stootplaat met ondiepe vingeruitsparing goed en dus veilig vast. Deze schede is keurig machinaal met dik okergeel garen gestikt, de geïntegreerde riem/koppel lus is omgevouwen en aan de onderzijde met een messing klinknagel geklonken en tevens met geel garen als een “half maantje” gestikt.

Deze riem/koppel lus is geschikt voor ruim 7 cm brede riemen en koppels. Dubbele zekerheid en ook voor brede militaire koppels geschikt dus! Jammer genoeg mis ik aan de onderzijde wel een afwatering gat (Drainhole).  

Dat feit heb ik direct aan Casström AB en Nederlandse verdeler Vriezz Trading doorgegeven en volgens Casström AB dat zou in de nabije toekomst verholpen worden. Voor de “Lefties” (nee, nee mevrouw S, niet weer gelijk lopen janken, dat is niet politiek bedoeld) is er naast de rechtse schede ook een linkshandige schede leverbaar! Er is ook een wat duurder mes met luxe schede met vuurstaalhouder en vuurstaal leverbaar.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE CASSTRÖM WOODSMAN (Code 10809).

LEMMET MATERIAAL:

Böhler K720 koolstofstaal/ koudstaal.

MATERIAAL HANDGREEP:

Bog Oak = 5000 jaar oud veen eiken & kunststof liner plaatjes

LEMMET SLIJPWIJZE:

Scandi.

BRUIKBARE  HANDGREEP LENGTE:

10 cm.

VORM LEMMET PUNT:

Scherpe Droppoint.

MAX. HANDGREEP BREEDTE:

2,54 cm.

LEMMET HARDHEID:

58-60 HRC.

MAX. HANDGREEP DIKTE:

1, 98 cm.

LEMMET AFWERKING:

Blank

MATERIAAL SCHEDE:

Ca. 3 mm dik leder.

LEMMETLENGTE:

9,2 cm.

DRAAG GEWICHT:

218 gram.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:

2,7 mm.

TOTALE LENGTE MES:

20,5 cm.

LEMMETDIKTE:

4,27 mm.

ADVIESPRIJS:

€129,95   

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

8,8 cm.

PRODUCTIEPLAATS:

Europa.

GEWICHT MES:

157 gram.

LAND VAN ONTWERP:

Engeland.

 

>>KLIK HIER VOOR DE TEST RESULTATEN<<