Casström Woodsman

Casström Woodsman Test resulstaten


BEGINTEST/NUL METING.

De vaststaande Casström Woodsman werd in een plastic zakje en in een keurige gemerkte kartonnen doos afgeleverd, edoch ik miste wel een begeleidend miniboekje & kaartje met extra gegevens en tips. Dit zou het fraaie geheel echt afmaken.

Het lemmet van het fraaie bushcraftmes werd scheermesscherp afgeleverd en wederom sneuvelden veel onderarmharen door het “af fabriek” scheermes scherpe lemmet (****/ zie foto). Na het lemmet met olijfolie schoongemaakt te hebben, moest het lemmet zijn scherpte en corrosievastheid bewijzen op de tomaten, wat door zijn stevige lemmetgeometrie goed tot zeer goed lukte (*** half). De tomaatschijfjes waren weer de beloning voor de tester, jammie jammie! Daarna moest het K720 lemmet ook nog mijn testpapiertjes trotseren, die allen zeer goed doorgesneden werden.

En daar ik de fles met Italiaanse olijfolie toch bij me had staan, even wat olijfolie op de handgreep gedaan en deze handgreep vastgepakt en aan het lemmet getrokken, dit om de mate van slipvastheid van de handgreep te kunnen vaststellen.

Deze slipvastheid van de Bog Oak handgreep was goed (***) te noemen. En om de lederen schede wat meer waterafstotend te maken deze gelijk maar met het restant olijfolie van mijn handen ingesmeerd.


DE VELDTESTEN.                                                                                                                                           

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren) en ook per halve ster gegeven.

 

DAG 1 (thuis testdag).

DE INFAME KARTONSNIJTEST:                                                                                                                                                  
Ondanks het feit dat het lemmet met de stevige lemmetgeometrie van de Woodsman voor het snijden van vooral hout, fijne houtbewerkingen en het villen van vlees van “gevangen” dieren (in een noodgeval) bedoeld is, snijdt het lemmet het stevige karton goed tot zeer goed (*** half). En weer zat er na afloop op de blanke snede het rottige plakband, maar dit was met olijfolie redelijk gemakkelijk te verwijderen en zonder dat ik me in de vingers sneed. Na afloop sneed het lemmet het testpapiertje nog zeer goed (****).

Kartonsnijtest Casstrom Woodsman

VUURSTOK MAKEN.                                                                                                                                    
Ik had nog thuis wat takken liggen (wie wat bewaard, heeft wat). Het snijden van vuurstokken uit gedroogd en wat harder hout ging zeer goed (****), met de erg scherpe Scandi snede hoef je voor kleine veertjes/krullen geen kracht zetten. Ook grotere krullen werken zeer goed gemaakt (****). Die fijne krullen aan de vuurstokken en de afgebroken stukjes tondel kan ik daarna gebruiken om vuur te ontsteken.

Vuurstok maken met de Woodsman

ZOUTWATERTEST.                                                                                                                                           
Het koolstofstalen lemmet van de Woodsman moest urenlang “pootje baden” in de bus met Zeeuws zout water, maar na afloop zag ik nagenoeg geen echte aanslag op het lemmet. Na afloop wel even een olielapje over het lemmetstaal gehaald en daarmee het zoute water en begin spotjes weggepoetst. Zoals bekend is koolstofstaal op lange termijn niet echt roestvast (** half). Gebruik derhalve voor het gebruik te velde, preventief een Tuf Cloth of oliedoekje.

Casstrom  zoutwater test

VUUR ONTSTEKEN.                                                                                                                                           
Ook wilde ik de functie van de haakse lemmet rug evalueren & testen. Dankzij de 90 graden haakse en vrij scherpe lemmet rug  van de Casström Woodsman, het gebruikte vuurstaal en mijn speciaal met vaseline geprepareerde wattenbolletjes, lukte dit vuur ontsteken zeer goed (****). De vonken vlogen daarbij in de rondte (zie foto) en het vuur ontstak zeer goed (****) en ook razendsnel. Na afloop heb ik met een oliedoekje de aanslag van het vuur ontsteken snel van het lemmet kunnen wegpoetsen.

Vuur ontsteken met de Woodsman

TOUWSNIJTEST.                                                                                                                                              
Tijdens de touwsnijtest sneed ik tijdens de diverse beschikbare touwsoorten, waaronder het dikke touw mede door zijn lemmetgeometrie goed door (***). Dit ondanks het feit dat de Casström Woodsman meer geschikt is voor het snijden van hout. Na afloop was het lemmet nog in staat het testpapiertje als bewijs van een goede standtijd door te snijden.

De Casstrom Woodsman touw snijden

WATERMELOEN SNIJDEN.                                                                                                                                    

Met het stevige maar vrij korte lemmet kon ik nog net een watermeloen doorsnijden, dit ter verfrissing. Het lemmet is scherp genoeg, maar door de Scandi snede en bijhorende splijtwerking was het wat moeilijk fraaie rechte stukken te snijden (***). De sappen ervan vielen echter ook het koolstofstalen lemmet aan want er begon wat vlekvorming (begin patina) op te treden. Dit was met een oliedoekje redelijk goed weg te poetsen (** half), daar ik daar door mijn militaire roots geen liefhebber van ben.

Meloen snijden

 

DAG 2.

Op een wat bewolkte dag een van de fraaie bossen van de Brabantse Wal in. Hier is echt de keuze aan bos te over, maar gebruik wel een anti-tekenmiddel als u op pad gaat! Want de provincie Brabant staat nr. 2 op de tekenoverlastlijst en ook op andere minder fraaie gebieden scoort deze provincie jammer genoeg hoog. Je kunt tegenwoordig maar beter wat kennis & ervaring van het verblijf in de bossen hebben, want de geschiedenis kan zich zomaar snel herhalen. Be prepared, net als destijds de Bielski Brothers, beter bekend als de Bielski-partizanen, waren. Zie de heldhaftige strijders op https://nl.wikipedia.org/wiki/Bielski-partizanen.

HET (BIJ)SNIJDEN VAN WIGGGEN.                                                                                                                                                   
Ik had mijn oude zelf gesneden, goed werkende, houten wiggen na een vorige test & review niet weggegooid maar bewaard (die wat bewaard, heeft nog wat), edoch ik moest deze wiggen wel opnieuw in de vorm snijden en verder perfectioneren. Door de erg scherpe Scandi snede en de comfortabele handgreep, lukte dat  zeer goed (****). Die wiggen zal ik nog nodig hebben en de spaantjes heb ik uiteraard als tondel bewaard, dit om een vuurtje te ontsteken.

repareren van een wig

BATONNEREN.                                                                                                                                                             
Maar waarom moet je met een mes eigenlijk kunnen batonneren?

Daarvoor gebruik je toch een goede kampbijl? Ja, dat klopt, maar die moet je dan wel bij je hebben! Als je onder zeer natte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting zonder handbijl, toch droog aanmaaktondel of houtjes nodig hebt, vind je meestal alleen natte takjes en takken. En met die natte takjes en takken kun je geen vuur maken. Om nu toch droog brandbaar materiaal van die takken te kunnen gebruiken, zoek je afgevallen takken of hak je de lange takken van de boom af en door het zogenaamde “ 360 graden batonneren” dus kort je deze lange stukken met het mes dat je bij je hebt eerst in.     

Hout splijten                                

Dan zet je zo’n gekort deel rechtop en splijt (batonneer) je deze met het lemmet in vier partjes. Nu kun je van de droge kern (van een natte tak) een Fire-stick maken en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken.

Met het vrij korte lemmet ging ik deze keer niet te dikke takken batonneren. Dit batonneren lukte dankzij het stevige Scandi geslepen lemmet met zijn splijtwerking zeer goed (****). En net als altijd probeer ik met een dikke stok op het lemmet en/of lemmetpunt te slaan en (bijna) nooit op de handgreep. Er waren na afloop geen botte plekken (te zachte snede) of breukplekjes (te harde, te dunne snede) in de snede te bekennen, maar dat had ik ook niet verwacht.

 

DAG 3.

Op een zeer zonnige vrije dag vanaf de oude Koningin Wilhelmina Kazerne te Ossendrecht het ruige terrein van een favoriet heuvelachtig oefenterrein in, dit om solidair met de Nijmeegse 4-daagse lopers op de Zeven Heuvelenweg te zijn en uiteraard een en ander (waaronder mezelf) te testen.

Natuurlijk eerst mezelf weer goed met anti-teken spul van Care-Plus ingesmeerd, kijken of de kleine vampiers wegblijven (het zijn ook bijna altijd de vrouwtjes die het doen). Op de bekende zandplaat, in de diverse paden en op de hoge Kraaienberg was het zonnig en dus erg warm. Na een aantal snij, hak, schil en batonneer oefeningen gedaan te hebben, eerst warm geluncht en daarna via de Nederlands/Belgische grens op Grenspaal 251 aan. Ik werd nog door de transportbaas gebeld of ik in Nederland was en/of ook nog kon rijden, maar ik was te voet en ruim vele honderdduizenden bomen verder.

VREEMDE HOBBY DOOR VREEMDE GAST.
Ook kwam mij bij die NL//BE grens een potlood ventende voetganger tegemoet of zou het een spuitgast van de vrijwillige brandweer zijn en die bang voor een komende bosbrand was en derhalve “ zijn spuitkop” al uitgepakt had? Waarop ik bij het passeren maar ludiek zei, verbrand je zaakje maar niet! Ja, dat alles krijg je nu met die open grenzen, is het geen IS terrorist dan wel een om aandacht vragende potlood venter en/of spuitgast!                                                                                  

Vanaf Grenspaal 251 dan via een heuvelachtige zandpaden kwam ik langs een omheind boswachtershuis en dan maar verder op huis aan. Bij het genoemde huis en hek sprong ineens een agressieve grote hond hard tegen dat hek aan, die het gelukkig nog net niet begaf.  

Die kwaadwillige bijter had zeker trek in taai vlees, maar mocht hij uitgebroken zijn en me aangevallen hebben, was mijn tand (Woodsman) toch wat langer dan de zijne, wat natuurlijk geen garantie tot succes is.

TAKKEN SNIJDEN.                                                                                                                                                
Takken snijden met het Scandi geslepen lemmet ging zoals verwacht zeer goed (****). Natuurlijk werd er daarbij ook wel 360 graden rondom gesneden (op zijn bevertjes dus). De snede bleef zeer sterk presteren zonder bot te worden.

rondom snijden

SCHILLEN:                                                                                                                                                              
Ook het schillen ging dankzij het scherpe lemmet zeer goed(****).  Zelfs met de iets gekantelde lemmet rug kon ik de stok ook verder goed (***) afschrapen.

WEDEROM BATONNEREN.                                                                                                                                              
Ja, een mes met een Scandi snede is zeer geschikt voor houtbewerking en derhalve ging ik weer ermee batonneren.

Ik pakte nu uitgedroogde knetterharde noestige en vrij dik takken daarvoor. En bij dit zo hard mogelijk rammen liep het zweet over mijn rug.

Hard droog hout splijten

Het lemmet kon dat batonneren nog zeer goed (****) aan, edoch doordat het lemmet vrij kort was en ik ook een beetje lomp (zonnesteek of overmoedig?), kwam de fraaie rechter Bog Oak greep platen in die noestige harde V- snee en beschadigde daardoor jammer genoeg kosmisch wat. Ik had van die fraaie eiken greep platen echter wel iets meer “weerstand” verwacht. Er waren na afloop wederom geen botte plekken (te zachte snede) of breukplekjes (te harde, te dunne snede) in de te bekennen, maar dat had ik ook niet verwacht. Ja, Ja, ik weet het wel, een mes is gemaakt om te snijden, had je maar je Husqvarna bijl moeten gebruiken. Maar zou het mogelijk zijn dit Bog Oak met hars te impregneren en daardoor te stabiliseren?                                                                                                                                                      

HET SPLIJTEN VAN STAMMETJES MET EEN KORT LEMMET EN MET BEHULP VAN WIGGEN.                                                                                                                           
Een rechtopstaand dik kort stammetje & tak kun je splijten met behulp van batonneren of met zelf gesneden houten wiggen! Maar waarom wiggen gebruiken? Nou, om je korte scherpe  lemmet te sparen en hem scherp te houden! Ook beschadig je dan de fraaie Bog Oak handgreep tenminste niet.

Met deze wig- techniek batonneer je op het kopshout van het korte stammetje & tak eerst een diepe horizontale snede waarin je een, twee of drie smalle houten wiggen stopt, die je daarna met een stammetje steeds weer “om en om” en met kracht naar beneden ramt / slaat. Op een gegeven moment barst het stammetje in tweeën, waarna je die kleinere delen verder met je vrij korte lemmet door middel van batonneren kunt splijten. Daarna kun je er een vuurstok van maken.   

Hoe een wig gebruiken                                                                                                                                         

Mocht je echter een langere stam uitkiezen, dan moet je langere en daardoor breukgevoelige wiggen gebruiken of als het stammetje bijna halve wege gebarsten is, een wig vanaf de zijkant inslaan. En dit telkens weer totdat het stammetje in tweeën is.

Dat gebruik maken van wiggen stamt al uit de Oude Tijd. Dit systeem werkte echt goed en spaarde je lemmet & handgreep ook wat.

ONDERHOUD.                                                                                                                                                     
Na zo’n warme veel kilometers makende testdag is het thuis eerst drinken, drinken, tekencontrole (ik had er geen), dan uitpuffen en weer veel drinken, douchen en uiteraard ook onderhoud van je gear/mes. Be prepared because you never know! Met olie was de hars goed weg te petsen, terwijl het Scandi lemmet zijn scherpte bewees op het bekende testpapiertje. Het lemmet had ondanks het zeer harde hout nog niets aan zijn scherpte ingeboet en was nog scheermesscherp (****).

Olijfolie

BEWIJS VAN ECHTHEID.                                                                                                                                         
Ik zag later overigens wel dat ik door die lange mars door de hitte en door mijn natte zanderige wat afzakkende sokken, twee kleine blaren op mijn kleine teentjes van beide voeten had gekregen. Maar ja, testen doe je in het harde veld en wees maar blij dat je pijnlijke blaren hebt, met een “houten poot” krijg & voel je die blaren niet, zei ik vaak tegen de leerlingen & cadetten.

 

DAG 4.

Lekker even het bos weer in, is ook wel goed voor mijn nu wat vermoeide gestel. Wel oppassen voor loslopende bijtende honden, (besmette) teken en P-venters.  Ik had me wel van tevoren nu met een door de hoofdsponsor Country Store beschikbaar gesteld voor mij nieuw anti-tekenmiddel Stichfrei van Ballistol  ingesmeerd (pompspray). Stichfrei ruikt best sterk maar beschermt me tot 6 uur tegen insectenbeten (van knutjes, dazen, horzels, muggen, zandvliegjes, tseetseevliegen, teken, enzovoort). Bovendien heeft het een UV-B filter en werkt het tegen uitdroging van de huid. Stichfrei is overal over de wereld succesvol gebruikt en het bevat geen schadelijke of irriterende bestanddelen. Ook geschikt voor baby’s vanaf 2 maanden. Dermatologisch getest als "zeer goed". Het proberen meer dan waard en dus ook goed voor een nieuwe review!

Het lemmet van de Casström Woodsman had ik met wat olijfolie licht geolied. Wederom stonden hakken, snijden, batonneren en schrapen & schillen op het test- programma, waarbij de fraaie Casström Woodsman zeer goed (****) bleef presteren. Doordat het mes geen verlengde lemmettang, maar wel een fraaie houten handgreep heeft, sla ik niet met rondhout op de achterkant van die handgreep en pas ook wat meer tijdens het batonneren op. Ook nog een stok als protectieve wandelstok gesneden, waarmee ik het lopen lekker kan ondersteunen (“Nordic Walking” ). Thuis onderhoud op mezelf (teken controle/douchen) en de Casström Woodsman.

 

DAG 5.

Deze testdag maar op de ATB en met de Hill People Gear Original Kitbag om gedaan, waardoor je je sneller cross country kunt verplaatsen.

Ik had me natuurlijk wel flink met Stichfrei, het op natuurlijke basis werkende anti-insectenmiddel in gesprayd/ingesmeerd. Dus op de ATB naar een nieuw te verkennen gebied, dat grenst aan/ net in een rustgebied voor wild. Natuurlijk van te voren Google Earth op het gebied “losgelaten” en daarna met de stafkaart en het vertrouwde Silva plaatkompas op de man eropaf. Ik gebruik alleen in de auto elektronische navigatieapparatuur. Het doel van de dag was snijden van takken, droog hout, schillen enzovoort. Dat lukte daar in het bos zeer goed (****). Toen ik genoeg van deze zanderige omgeving had, hup omhangen, op de ATB en flink trappen op weg naar de mooie rustige Boudewijngroeve. Daar wederom flink wat snij en betonneer klusjes gedaan, van het uitzicht genoten en wat gedronken.

Daarna maar weer op de ATB en “verkast”, maar eerst van de hoge mulle zandheuvel af gereden en een zanderig pad in,  waarna ik de N289  overstak en via het Groote Meer richting NL/BE grens ging. En daar wederom wat snijtestjes gedaan, die allen weer zeer goed (****) volbracht werden. Natuurlijk let ik bij het batonneren wat meer op de positie van het lemmet & greep platen om wederom beschadigen ervan door lompheid te voorkomen.                                

GOED GEPREPAREERD:  Doordat ik me door zeer smalle paden met de dichte begroeiing moest verplaatsen, hadden allerlei parasieten (nee, niet de discipelen van de Sheriff van Nottingham) eigenlijk vrij spel, ware het niet dat ik me flink met Stichfrei had in gesprayd/gesmeerd. Want tijdens mijn laatste rustpunt van die dag kwamen die hongerige en overmoedige insecten uit allerlei windstreken eerst dreigend en zoemend op me af, maar draaiden op tijd van me af. Ze hadden dus echt een stinkende hekel aan Stichfrei!                       

Thuis aangekomen, eerst tekencontrole (geen teken) en daarna douchen. Na aangekleed te zijn, onderhoud van de uitrusting waaronder de Woodsman. Even een oliedoekje over het lemmet, waarna dit lemmet wederom zijn scherpte op het testpapiertje moest bewijzen.   De scherpte van het lemmet leek iets teruggelopen te zijn, maar was nog net zeer scherp(****). Ben benieuwd of de scherpte van de snede zo blijft of toch door de harde noesten terugloopt? Dus op naar de volgende testdagen.

 

DAG 6.

Na weer met Stichfrei ingesmeerd te zijn, met de fraaie en nog zeer scherpe Casström Woodsman even op pad en het bos in. En daarbij natuurlijk weer veel houtsnijden, hakken en het schrapen met de lemmet rug gedaan. Al die snij en hakklusjes werden zeer goed (****) uitgevoerd, terwijl het schrapen  goed (***) ging. Zoals meerdere malen gezegd is de  Casström Woodsman met zijn Scandi snede een echte houtsnijder!                                                                                                  

Tip: neem een klein flesje met olijfolie en een doekje mee in je pack, dit om het plakkerige lemmet alvast wat te onderhouden en het taaie hars wat te laten oplossen. Uiteraard werd thuis het lemmet ook weer met een oliedoekje onderhouden en werd zijn scherpte gecheckt. Deze was nog steeds nagenoeg scheermesscherp.

 

DAG 7.

Wederom het fraaie bos van de Brabantse wal in, na uiteraard weer met Stichfrei ingesmeerd te zijn. Zie ook http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/brabantse-wal. Het werd een herhaling van veel hak en snijklusjes, die allen goed tot zeer goed volbracht werden. Dus alleen na afloop de scherpte van de snede middels het testpapiertje gecontroleerd, die nog steeds nagenoeg scheermesscherp was. Daarna was het onderhoud op het lemmet uitvoeren.

DAG 8.

Deze testdag werd in een bosperceel nabij Otterlo op de Veluwe uitgevoerd. Dus maar weer eens een uitgedroogd en keihard stuk eikenhout 360 graden rondom doorgesneden (op zijn Bevertjes dus). Dit doorsnijden ging nog zeer goed (****) en ik had weer wat tondel ook.  Daarna met de lemmet rug deze tak verder afgeschaafd en ook tondel gesneden. Daarna nog vers hout gesneden (****) en wat gehakt (*** half). In de houten trekkershut aangekomen, wat eerste onderhoud op het lemmet met een vet stukje salamiworst uitgevoerd en ook daarmee ingevet. Thuis aangekomen heb ik de nog wat aanwezige groene drab weggepoetst en de scherptetest gedaan. Dit doorsnijden van mijn testpapiertje lukte nog net zeer goed (****)!

 Ik weet echt genoeg (en u straks ook) van dit fraaie Woodsman mes, derhalve sluit ik deze praktijktest af. 

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST CASSTRÖM WOODSMAN.                                  
Maximaal 5 uit 5 sterren en ook per halve ster gegeven.

AFWERKING FIT & FINISH.

****

SLIJPGEMAK.

N.V.T.

UITERLIJK & ESTHETIEK.

*****

ERGONOMIE HANDGREEP.

*****

GEBRUIKTE TECHNIEKEN.

****

MATERIALEN HANDGREEP.

****

GEBRUIKTE MATERIALEN.

****

SLIPVASTHEID HANDGREEP.

*** half

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK.

****

BEVESTIGING HANDGREEP.

 

****

STAALKWALITEIT & HARDHEID.

****

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE.

****

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN.

*** half

PASVORM MES IN SCHEDE.

****

HAKVERMOGEN.

***

DUURZAAMHEID SCHEDE.

*** half

CORROSIEVASTHEID.

** half

DRAAGCOMFORT SCHEDE.

****

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD.

****

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING.

****

FUNCTIONALITEIT.

****

WOW GEHALTE:

*****

 

        TOTALE TESTOORDEEL: ++++ ( ZEER GOED / SEHR GUT/ VERY GOOD).

 

RESUME.

Dit vaststaande bushcraft mes is dankzij het design, de gebruikte materialen en de prestaties in het bos echt een juweeltje voor de traditionele bushcrafters. De 5000 jaar oude Bog Oak handgreep is zeer comfortabel en ook zeer fraai, maar pas op dat je deze handgreep bij zeer ruw gebruik niet beschadigt. Het koolstofstalen lemmet heeft een zeer goede standtijd, maar behoeft na gebruik wel een weinig onderhoud met een oliedoekje. Ook de fraaie lederen schede is een lust voor het oog en deze houdt het mes veilig vast, terwijl de lederen souffle(beschermende tussenlaag) de drager beschermt tegen het doorstoten van het scherpe lemmet! Het geheel is ook keurig gestikt.

Het gehele pakket (Woodsman mes in lederen schede) is een echte aanbeveling waard en deze zal het in de bushcraft scene erg goed doen. Wat mij betreft is deze Casström  Woodsman een echte aankooptip.

Ook wil ik te zijner tijd hun No.10 flatgrind met Micarta handgreep wel een testen omdat ik denk dat dit een perfect “no nonsens” jachtmes is.

 

MET DANK AAN / GRAZIE/ DANKE SCHON / A LOT OF THANKS TO.

Met dank aan de heer David Cassini Bäckström van het Zweedse Casström AB voor de inside informatie en de heer John de Vries van Vriezz Trading, de Nederlandse Casström importeur voor het beschikbaar stellen van het zeer fraaie testexemplaar. 

                                                      THE MILITARY CROWCATCHER.

Crowcatcher

                       

                           Met dank aan de oud- Squadron collega & tekenaar Cees. 

 

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.