THE BUCK REAPER MADE FOR OUTDOOR & SURVIVAL. By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.
DE BEKNOPTE GESCHIEDENIS VAN BUCK KNIVES.
Een jonge leerling dorpssmid uit het Amerikaanse Kansas genaamd Hoyt Buck was op zoek naar een betere manier om koolstof houdend staal hoger en dus beter te kunnen harden & ontlaten (temperen). Hierdoor zouden de snede langer zijn initiële scherpte (= standtijd) kunnen vasthouden, waardoor er minder tijd voor het slijpen nodig was.
In 1902 lukte zijn unieke aanpak en dat leverde het eerste BUCK mes / BUCK Knife op, dat natuurlijk de start voor meerdere exemplaren was. Hoyt Buck smeedde en maakte uit versleten maar hoog koolstof houdende vijlen met de hand zijn BUCK messen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn handwerk veelal door de naar het front vertrekkende militairen zeer gewaardeerd en deze BUCK messen werden doordat ze een hoge standtijd behielden, gewild en beroemd. Hoyt’s oudste zoon Al was na zijn jarenlange marine diensttijd bij de US Navy gesetteld in de Pacific Noordwest, maar verhuisde in 1945 tezamen met zijn vrouw Daisy en het jonge gezin naar San Diego te Californië om bij Hoyt in te trekken en hem in de shop te helpen.
In 1945 startte dus de H.H. BUCK & Son messenmakers shop om de handgemaakte Custom messen te vervaardigen, wat dan ook goed lukte.
In 1961 stapten Al Buck’s zoon Chuck en zijn vrouw Lori met ook wat geldschieters in de messenindustrie en de oude naam veranderde in BUCK Knives Incorporated.
In 1964 werd de nu beroemde BUCK 110 Folding Hunter op de markt gebracht en dat betekende een ware revolutie op de messenmarkt. Iedereen wilde dit solide BUCK vouwmes met zijn vergrendelbaar klippuntvormig lemmet in zijn lederen foedraal aan zijn riem hebben hangen. Dat icoon zorgde ervoor dat BUCK marktleider op messengebied werd en de 110 Folding Hunter wordt nog steeds in diverse varianten vervaardigd, waaronder de fraaie Pro met een high-end lemmetstaal. Ik kocht destijds een BUCK 110 Folding Hunter van mijn zuur verdiende NATO oefentoelage tijdens mijn crewverlof in 1980 bij een lokale sportwinkel. Met trots mijn eerste Buck Knife. Chuck Buck werkte zich via diverse posities in het BUCK bedrijf omhoog tot President en CEO van BUCK KNIVES.
In 1978 ging Chuck’s zoon CJ die ook met het goede BUCK virus besmet was in de firma BUCK werken.
In 1999 gaf Chuck “de leidsels van het bestuur” in de handen van CJ over. Chuck bleef wel tot zijn overlijden in 2015 “The Chairman of the Board”. Chuck’s vrouw Lori bleef in “The Board of Directors” en is actief voor de BUCK promotie. Als vierde generatie BUCK heeft de CEO CJ Buck oog voor details, het verleden, het heden en de toekomst met zijn statement” De vindingrijkheid van Hoyt en Al Buck heeft het BUCK bedrijf op de kaart gezet. Maar het is onze voortdurende toewijding om innovatieve en nieuwe producten te ontwikkelen en deze te verbeteren, iets wat we eigenlijk al vanaf de derde of vierde generatie BUCK hebben gedaan. Dat alles heeft ons gemaakt tot het solide messenbedrijf BUCK Knives van vandaag”. Ik sluit me daar bij aan en de rest is goede toekomstmuziek!
MIJN BUCK GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH.
Het is lang geleden dat ik in het veld een vaststaand BUCK mes getest en voor goed bevonden heb. Lichtjaren geleden heb ik destijds voor een Nederlandse Wapenmagazine de stevige BUCK Intrepid Tanto getest en daarna voor goed bevonden. Dat vaststaande BUCK mes werd destijds door de vader van de huidige CEO van Adola Staalwaren B.V. uit Apeldoorn beschikbaar gesteld. Daarna was ik de Buck Knives “een beetje uit het oog verloren” maar nu heeft de geschiedenis zich herhaald in de vorm van deze BUCK Reaper, die nu door de zoon van die CEO die nu zelf Adola’s CEO is, beschikbaar is gesteld. En daar zitten echt vele messenjaren tussen.
DE EERSTE INDRUK VAN DE BUCK REAPER.
Ik vind de BUCK Reaper eigenlijk een militair veld & survivalmes voor op het gevechtsveld, wat die naam ook wel wat aangeeft. En nee, in dit geval geen te zwaar gebouwd gescherpt breekijzer / “Overbuild Sharped Prybar, maar een compromis van constructie, gewicht, slagkracht en scherpte. Het sierlijke lemmet van de onderstaand geteste BUCK Reaper heeft een in Combat beproefde mix van zowel de Kopis als ook de Kukri. Met zijn medium dikke en licht gebogen lemmet / Recurve blade met de functionele schijnscherpte / False Edge heeft dit vaststaande BUCK mes naast een snelle neergaande beweging factor/“swing” en bewegingen ook een goed penetrerend vermogen, wat voor militair gebruik in een survival situatie/handgemeen in besloten of nauwe ruimte levensreddend kan zijn. Of je kunt jezelf er snel mee lossnijden als je in de “ hitte van de hinderlaag tijdens de (oefen)Battle”, je jezelf bijna per ongeluk opgehangen hebt. Destijds was mijn groene Glock veldmes de redder in mijn rechterhand, maar dat was stof voor een andere review of mijn memoires.
DE BESCHRIJVING VAN DE BUCK REAPER 620BKS (CAT 10066).
HET LEMMET: Het sierlijke Recurve lemmet is uit het eenvoudige maar goede Amerikaanse 420 High Carbon (HC) vervaardigd. Buck’s 420 HC roestvaststaal lemmetstaal is circa 58 HRC gehard en is dus een “aantal treedjes” hoger gehard dan het normale (vaak Chinese) AISI 420 J2 roestvaststaal, dat circa 52-54 HRC gehard is. Bedenk daarbij dat met het verhogen van de hardheid wel de flexibiliteit van het lemmetstaal wat verminderd is. Het lemmet heeft zoals gezegd een in Combat beproefde mix van zowel de Kopis als ook de Kukri vorm. Met zijn medium dikte van 4,15 mm is het licht gebogen lemmet / Recurve Blade met de functionele schijnscherpte / False Edge en hoog getrokken holle slijping met dunne snede een praktische snijder en lichte hakker. Dankzij het licht gebogen slanke Recurve lemmet met zijn erg goede “swing” zal het lemmet ook flink in het te snijden materiaal “bijten” , maar zal ook geschikt zijn voor het fijn villen van wild en vis, wat met een “gescherpt breekijzer” vaak niet goed kan. Het lemmet van de Reaper heeft dankzij de speciaal geconstrueerde lemmetpunt met de sierlijke schijnscherpte/ False Edge ook een goed penetrerend vermogen. Om het mes bij fijne snijklusjes korter vast te kunnen pakken heeft het lemmet voor de enkele lange vingerbeschermer / stootstuk een grote vingeruitsparing / Finger Choil en op de rug twee praktische duimrillen / Jimpings. Aan het eind van de handgreep steekt de doorgaande brede angel/Tang een paar mm uit, waardoor je iets beter op diverse voorwerpen kunt hameren of vuur te starten. De lemmet rug is haaks en scherp, dus goed geschikt om vuur te starten of een bundel tondel te kunnen schrapen.
En om hinderlijke lichtreflecties en ook roestvorming te voorkomen, is het gehele lemmet van een zwarte poedercoating/ Black Traction Coating voorzien. Door deze wat stroeve coating is het mogelijk de lemmet rug tussen je duim en vingers vast te pakken om zo heel precies je gevangen wild te kunnen villen/skinnen.
DE LEMMET “STEMPELING”: Op de linkerzijde van het lemmet (met snede naar beneden gericht) staat van links naar rechts in witte tekst groot & vet: BUCK en een massief aambeeld . Op de linker lemmetspiegel staat het modelnummer 620, het teken dat naar het productiejaar 2016 verwijst en het productieland namelijk U.S.A.
DE HANDGREEP: De comfortabele handgreep zonder drukpunten bestaat uit twee gestructureerde met glasfiber versterkte nylon greep platen met fijne rillen die voor een verbeterde slipvastheid zorgen. Voor mijn gevoel ligt deze handgreep nagenoeg hetzelfde in mijn hand als de reeds genoemde vintage Intrepid Tanto. Ook heeft deze handgreep een Palm Swell vorm, waardoor het mes goed in de hand ligt en voelt (mijn hand meet maat 10). Deze greep platen zitten met twee schroefbussen, plaatjes en T10 Torx-schroeven solide en bomvast op de brede doorgaande angel / Tang geschroefd. De comfortabele licht gestructureerde handgreep heeft aan het de eind ervan de vogelkop eindkap / Birds-Head Pommel, waardoor het onbedoeld lossen van je grip bij het hakken e.d. verminderd wordt. Om tijdens zware kapklusjes het mes niet uit de hand te laten vliegen, zijn er twee gaten voor een polsriem /vangkoord voorzien.
DE SCHEDE: De zwarte “eendelige en rechtshandige” nylon schede van BUCK Reaper is een typische BUCK schede en is tijdens het productieproces eerst omgevouwen, daarna van een beschermbies voorzien en dan met zwart draad gestikt. Om de naden van de schede als ook de drager van het mes te beschermen, is deze schede van een ruim om het lemmet zittende plastic binnen schede voorzien en beschermt de drager goed tegen het doorprikken bij ongevallen. Maar door die ruimte kan het lemmet bij het schudden (rennen) mogelijk soms wel hoorbaar zijn. Het geheel van de schede ziet er eenvoudig maar goed gemaakt uit, maar er zit echter geen waterwegloopoog / drainhole in. De geïntegreerde koppeladapter en/of riemdraaglus is geschikt voor brede riemen tot/met 6,5 cm en is met zijn twee stiknaden solide en keurig gestikt. Om verlies van het vaststaande mes uit deze schede te voorkomen, zit er naast een brede geïntegreerde zekeringsflap met een BUCK gestempelde “Female” drukknopdeel ook een aangestikt nylon riempje met een “Male” drukknopdeel. Het mes past gezien zijn gebogen constructie slechts op een manier in deze schede. Op de voorkant van de schede zit trots een met wit draad gestikte BUCK logo. Vroeger als actief dienende militair zou ik dit fraaie witte logo DIRECT met een dikke zwarte permanente viltstift gecamoufleerd hebben, maar nu laat ik het zo. Ondanks de eenvoudige uitvoering zal deze nylon schede goed voor bushcraft & ander soort veldwerk voldoen. Ik vind zelf wel dat deze schede meer civiel dan tactisch aandoet, terwijl het vaststaande mes meer tactisch militair aandoet.
DE SPECIFICATIES VAN DE BUCK REAPER 620BKS.
MERK EN MODEL / CATEGORIE NUMMER: |
BUCK Reaper 620BKS /Cat. 10066. |
|
|
SOORT ANGEL / TANG: |
Breed en doorlopend. |
VORM LEMMET: |
Licht gebogen Recurve (Kopis & Kukri vorm). |
TYPE LEMMETPUNT: |
Gemodificeerde dropped clippunt. |
GEBRUIKT LEMMET STAAL: |
420HC RVS. |
LEMMET SCHERPTE AF FABRIEK: |
Scheermesscherp. |
LEMMET HARDHEID: |
58 HRC. |
LEMMET SLIJPWIJZE: |
Conventioneel en hoog hol geslepen (Saber Grind). |
LEMMET AFWERKING: |
Zwarte grovere coating / Black Traction Coating. |
LEMMET LENGTE: |
17 cm. |
BRUIKBARE LEMMETLENGTE: |
15 cm. |
LEMMET BREEDTE: |
35,5 mm. |
LEMMET DIKTE: |
4,15 mm. |
|
|
MATERIAAL GREEP PLATEN: |
Met glasvezel versterkt nylon (zwart). |
BEVESTIGING GREEPPLATEN: |
M.b.v. twee schroefbussen, twee plaatjes en twee T10 Torx-schroeven. |
STRUCTUUR GREEP PLATEN: |
Fijn geribbeld. |
LENGTE HANDGREEP: |
11 cm. |
BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP: |
10 cm. |
MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP: |
30,5 mm. |
MAXIMALE DIKTE HANDGREEP: |
18,5 mm. |
|
|
MATERIAAL SCHEDE: |
Nylon (zwart). |
BIJZONDERHEDEN SCHEDE: |
Kunststof binnen schede. |
|
|
LENGTE VASTSTAANDE MES: |
28,1 cm. |
GEWICHT VASTSTAANDE MES: |
212 gram. |
DRAAGLENGTE MES IN SCHEDE: |
30,2 cm. |
DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE: |
261 gram. |
|
|
PRODUCTIELAND VASTSTAAND MES: |
U.S.A. |
PRODUCTIELAND SCHEDE: |
China. |
ADVIESPRIJS: |
Euro 99,95. |
GARANTIE TERMIJN: |
Forever Warranty. |
NUL METING/1e INDRUK:
+ Scheermesscherp lemmet, zo uit de doos.
+ Doorgaande angel met klein slagstukje.
+ Geen “gescherpt zwaar tactisch breekijzer, maar een medium licht tactisch veldmes met een licht gebogen lemmet met Kopis en Kukri DNA.
+ Het goed uitgebalanceerde lemmet heeft het zwaartepunt net voor de handgreep, waardoor het een “snel te bewegen” tactisch vaststaand mes is.
+ Door zijn geheel gezwart uiterlijk heeft het vaststaande mes een fraaie tactische uitstraling.
+ Comfortabele licht gestructureerde handgreep met aan het de eind ervan de vogelkop/ Birds-Head eindkap / pommel, waardoor het lossen van je grip bij het hakken e.d. verminderd wordt.
+ Ondanks de eenvoudige uitvoering zal de nylon schede goed voor bushcraft & Survival en ander soort veldwerk voldoen.
- Voor tactisch/ militair gebruik mag de nylon schede voor dit fraaie mes wel MOLLE geschikt zijn.
DE VELDTESTEN:
DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!
Ik heb “in de wandelgangen” naast veel goede dingen ook best wel mindere zaken gehoord, die ik gewoon naast me neerleg en ZELF tijdens het testen beoordeel of het mes goed presteert of niet. En nee ik gebruik het vaststaande mes waarvoor het bedoeld en ontworpen is en dus nee, geen bankschroef testen.
Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.
DAG 1, DE THUISTEST DAG.
DE ONDERARM HAREN SCHEERTEST: Net uit de doos moest het zeer scherpe BUCK lemmet eerst mijn onderarmharen scheren, wat zeer goed / **** lukte. Je kon daarbij wel zien dat het BUCK / Paul Farner hardingsproces van het lemmet zeer goed was. Maar waarom doe je eigenlijk deze snijtest? “ I am just a kid only into an older body”!
DE INFAME KARTONSNIJTEST: Hierna was het dikke karton van een aantal dozen aan de beurt om in stukken gesneden te worden, waarbij het lemmet “als een razende Roeland” door ket karton heen ging (zeer goed / **** dus). Daarna was het lemmet nog steeds zeer scherp en sneed het testpapiertje nog steeds zeer goed ****.
POOTJE BADEN IN ZOUT WATER: Het lemmet werd een tijdje in een bus zout water weggezet en dankzij het gebruikte roestvaste lemmetstaal als ook de coating waren er geen roestplekjes te constateren, wat zeer goed /**** is.
DAG 2, DE 1e VELDTEST DAG.
Op deze mooie dag moest “het kaf van het koren worden gescheiden”, dus waarbij de BUCK Reaper zijn beste beentje voor moest zetten.
Ik had bewust nog geen vangkoord aan de handgreep bevestigd, maar ondanks het gemis ervan en ondanks dat het lemmet vrij licht is, ging het meermaals doorhakken van “tweeduims” (= 5 cm) dikke droge takken zeer goed (****). Natuurlijk hielpen ook vogelkop eindkap / Birds-Head Pommel en het gebogen lemmet hieraan mee.
Hierna volgde infame batonneertest die door het scherpe, dunne holgeslepen lemmet goed tot zeer goed ging (***half). Maar daarna zag ik wel wat krassen en blanke slijtplekjes op de coating van het lemmet, alwaar de wrijving tijdens het splijten van het harde hout en keiharde gedraaide noesten het groots was geweest. Voor een echt ruig te gebruiken veld & survialmes zijn die slijtplekjes eigenlijk mijns inziens enkel een optisch probleem. Bijna elke lemmet coating gaat na deze testen en verloop van tijd / vroeg of laat wat slijten en glimmen. Ik weet dat je met een vrij slank delicaat holgeslepen lemmet niet elke keer als een “gekkie” hout moet batonneren, maar……... Een bekende Zweedse messenfabrikant heeft mij eens uitgelegd dat voor het batonneren = splijten van hout de Zweden meestal een bijltje gebruiken. En BUCK heeft ook een fraai bijltje in de collectie.
Maar waarom eigenlijk dat batonneren of splijten van hout?
Als je onder zeer natte en koude survivalomstandigheden bij een noodgedwongen koude/natte overnachting in een remote area / bosperceel een vuur wilt maken, heb je daarvoor droge aanmaaktondel of houtjes nodig hebt. Meestal vind je dan alleen maar natte takjes en takken en daarmee kun je geen noodzakelijk levensreddend en motiverend vuur maken. Om nu toch droog brandbaar materiaal te kunnen vinden en voor tondel te gebruiken, zoek je eerst afgewaaide takken of hak je deze lange takken van de boom af. Die takken zijn alleen van buiten nat en die kort je daarna voor het gemak in tot 30-40 cm lengte, daarna splijt je deze met behulp van batonneren in 4-partjes. Nu kun je van de droge kern van die partjes een Fire-stick met fijne krullen maken en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken. Gebruik voor het batonneren takken die qua dikte maximaal 1/4 deel van de lemmetlengte zijn en probeer takken zonder noesten te vinden, anders moet het lemmet en de snede bij die noesten “zich in bochten wringen” en batonneer / splijt ook met de houtnerven mee. Probeer ook takken met veel hars (of Fatwood) te vinden.
Gebruik houten wiggen: Voor zwaar batonneer /splijtwerk kun je het beste een uit gehard droog hout gesneden wiggen gebruiken, waardoor je het mes die flinke lange afrossing kunt besparen. Je moet dus met het horizontaal gehouden lemmet op de kop van het dikke stammetje een diepe V-snede hakken door met een droge tak op de lemmet rug te slaan. Met deze techniek kun je echt diepe V-sneden in kopshout slaan voor de genoemde wiggen. Waarin je een , twee of drie smalle houten wiggen stopt, die je daarna steeds weer om en om met kracht naar beneden slaat. Op een gegeven moment barst het stammetje naar beneden toe in tweeën, waarna je die delen verder met je lemmet door middel van batonneren kunt splijten.
Mocht je een langere stam uitkiezen, dan moet je langere en daardoor breukgevoelige wiggen gebruiken of als het stammetje bijna halve wege gebarsten is, een wig vanaf de zijkant inslaan. En dit telkens weer totdat het stammetje in tweeën is en dit werkt echt goed.
Maar nu terug naar de verdere veldtesten van de BUCK Reaper.
Daarna moesten de stukken van de stokken nog aangepunt worden, wat dankzij de scherpe dun uitgeslepen snede ook zeer goed lukte (****). En dankzij de 90 graden scherpe lemmet rug kon ik ook de bast van deze stokdelen goed tot zeer goed (***half ) afschrapen.
DE PRESTATIES VAN DIE TESTDAG.
Na afloop van deze testdag moest het Reaper lemmet zijn schepte op mijn testpapiertje weer bewijzen, het lemmet bleek niets aan scherpte te hebben ingeboet (****). De befaamde hardingsgoeroe Paul Bos heeft destijds zijn nieuwe vervanger Paul Farner goed ingewerkt, voordat hij van zijn dik verdiende pensioen ging genieten.
DAG 3, DE VELDDIENSTDAG.
Op een wat sombere dag qua weer dan weer op pad en het bos in om de BUCK Reaper verder te testen. En nee, niet met “de benewagen” maar met de oude vertrouwde Merida ATB. Kun je sneller de afstanden tussen de testarea’s afleggen en heb je meer tijd voor de veldtesten.
Want het was een vol testprogramma, dat bestond onder andere uit: doorhakken dikke droge takken, doorsnijden dikke droge takken, batonneren delen van die takken, vuurstokken en tondel maken, penetreer test in bomen, aanpunten takken, snijden en schaven wig. En uiteraard letten op overijverige BOA’s en jachtopzichters zonder “bushcraft-feeling” ofschoon ik veelal dood hout gebruik. Vaak denken andere bos bezoekers dat ik de boswachter ben en doen hypocriet snel de honden aan de lijn. En warempel ik bleef tijdens het crossen door de bossen en over de paden, deze keer gewoon op de ATB zitten, zonder onbedoeld “snel afstappen” dus.
DE PRESTATIES VAN DEZE TESTDAG.
Het lemmet was na afloop van dat zware testwerk nog steeds zeer scherp en dat moest hij weer op het testpapiertje bewijzen.
DAG 4, DE VELDDIENSTDAG.
Op een wat qua weer twijfelachtige dag mijn testarea in om met de BUCK Reaper alleen maar snijtesten te doen om zo de standtijd = tijdsduur scherp blijven te checken.
Buck’s 420 HC roestvaststaal lemmetstaal is circa 58 HRC gehard en is dus een “paar treedjes” hoger gehard dan normale (vaak Chinese) AISI 420 J2 roestvaststaal, dat circa 52-54 HRC gehard is. Het lemmet moest zowel dikke “natte” als ook droge takken aanpunten, wat geen enkel probleem voor het lemmet was. Dankzij de comfortabele handgreep zonder drukpunten hield de veldtester zijn handen vrij van blaren.
DE PRESTATIE VAN DEZE TESTDAG:
Het lemmet was na afloop van dat zware testwerk nog steeds zeer scherp.
DAG 5, DE VELDTESTDAG.
Op een wat onbestendige dag het bos in om alleen met de BUCK Reaper te hakken. Onderweg naar een van mijn testarea’s lag een nest van de processierupsen op de grond en hingen er een paar nesten met die lastige processierupsen in de bomen, die in mijn verbeelding sterk op de verkleinde uitgave van de “politieke slangenkuil” van de Haagse politiek leken. En op mijn testarea aangekomen moest de BUCK Reaper flinke droge takken doorhakken en dat zonder het lemmet bot of beschadigd werd.
TIP: Voordat u het bos ingaat is het raadzaam om een anti-teken middel te smeren, bij voorkeur lange lichte kleding te dragen en de bomen boven en voor u, op grote loshangende takken (de zogenaamde “weduwenmakers”) en nesten van processierupsen te controleren.
EEN BOOMNEST MET PROCESSIERUPSEN.
DE PRESTATIE VAN DEZE TESTDAG:
Na afloop van deze testdag was het 420HC lemmet nog zeer scherp (****) en dat moest hij weer op het testpapiertje bewijzen (zeer goed / ****). Er waren na afloop van die zware hakklusjes echter geen beschadigingen van de snede te zien (GEEN afgebroken/ Chipped of omgekrulde/Rolled snede/Edge). Nee, zoals reeds gezegd heeft BUCK’s hardingsdeskundige Paul Farner tot nu toe goed werk afgeleverd.
DAG 6, DE VELDTESTDAG. Op een fraaie dag al vroeg het testbos in om de standtijd van de BUCK Reaper weer eens flink te testen. Het doel van de dag was het opsnijden van diverse droge stokken voor tondel, om zo de overgebleven scherpte van de snede te testen en te beoordelen. Het testen deed ik langdurig aan een stuk en met de blote hand/zonder tactische handschoenen aan.
Hierbij pakte ik de BUCK Reaper op twee manieren vast:
1. Lang aan de comfortabele handgreep.
2. Kort met de wijsvinger in de vingeruitsparing/Finger choil.
DE PRESTATIE VAN DEZE TESTDAG:
Het lemmet was na afloop van al dat zware snijwerk nog steeds zeer scherp (****), wat hij uiteraard op het testpapiertje bewijzen moest.
DAG 7, DE VELDTESTDAG.
Op een onbestendig dag weer de fraaie bossen in en via de NL/BE Grens terug naar mijn uitgangsstelling. Deze keer licht bepakt met een oude gevulde Berghaus zijtas met twee riemen van mijn grote groene Berghaus rugzak op pad.
DE PRESTATIE VAN DEZE TESTDAG:
Ik weet nu genoeg over de BUCK Reaper, sluit de veldtesten af en maak de eindscore op.
PERSOONLIJKE BEVINDINGEN EN SCORES VAN DE BUCK REAPER.
AFWERKING EN FIT & FINISH MES: |
Zeer goed / ****. |
UITERLIJK & ESTHETIEK: |
Zeer goed / ****. |
GEBRUIKTE TECHNIEKEN: |
Zeer goed / ****. |
SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK: |
Zeer goed / ****. |
GEBRUIKTE MATERIALEN: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
STAALKWALITEIT & HARDHEID: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
SLAGMASSA & SWING: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
ROBUUSTHEID LEMMET NORMAAL VELDGEBRUIK: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
GEMIDDELD SNIJVERMOGEN: |
Zeer goed / ****. |
GEMIDDELD HAKVERMOGEN: |
Zeer goed / ****. |
GEMIDDELD BATONNEER/ SPLIJTVERMOGEN: |
Goed tot zeer goed/***half. |
GEMIDDELD SCHRAAPVERMOGEN LEMMET RUG: |
Goed tot zeer goed/***half. |
MET LEMMET RUG VUUR ONTSTEKEN: |
Zeer goed / ****. |
ROESTVASTHEID: |
Zeer goed / ****. |
EDGE RETENTIE / = STANDTIJD NA 7 TESTDAGEN: |
Zeer goed / ****. |
MATERIAAL HANDGREEP: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
BEVESTIGING HANDGREEP: |
Zeer goed / ****. |
COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND LANG VASTPAKKEN: |
Zeer goed / ****. |
COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND KORT VASTPAKKEN: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
COMFORT HANDGREEP MET HANDSCHOEN AAN KORT VASTPAKKEN: |
Zeer goed / ****. |
COMFORT HANDGREEP MET HANDSCHOEN AAN LANG VASTPAKKEN: |
Zeer goed / ****. |
SLIPVASTHEID HANDGREEP BLOTE HAND: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
SLIPVASTHEID HANDGREEP MET HANDSCHOEN AAN: |
Zeer goed / ****. |
DESIGN SCHEDE: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
MATERIAAL & CONSTRUCTIE SCHEDE: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
KWALITEIT SCHEDE: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
FUNCTIONALITEIT SCHEDE: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
FIXATIE MES MET ZEKERINGS SLUITSYSTEEM: |
Zeer goed / ****. |
DRAAGCOMFORT SCHEDE OP DE HEUP AAN DE KOPPEL: |
Zeer goed / ****. |
PRIJS & KWALITEIT: |
Zeer goed / ****. |
TOTALE PERSOONIJKE GEMIDDELDE EINDSCORE BUCK REAPER: Zeer goed / Very Good / ****.
RESUME: Ik vind de BUCK Reaper met zijn licht gebogen lemmet met brede doorgaande angel eigenlijk een moderne & kleine versie van een “oeroude” Kopis of Kukri, die doet wat het moet doen, namelijk presteren. Dankzij zijn licht gebogen vorm, zijn medium dikke lemmet en het zwaartepunt net voor de handgreep is de BUCK Reaper een “snel te bewegen” tactisch vaststaand veldmes. Het eenvoudige maar goede 420HC lemmetstaal is hoog en goed gehard waardoor het lemmet een goede standtijd heeft. De bijgevoegde schede is voor de bushcrafter goed aan een brede riem of koppel draagbaar en deze schede houdt bij een gesloten drukknop het mes goed in de schede. De ruime plastic binnen schede beschermt de drager goed tegen het gevaarlijke doorprikken bij ongevallen zoals valpartijen. Persoonlijk vindt ik wel dat dit zeer fraaie tacische mes gewoon een MOLLE schede a la BUCK/TOPS verdient. Desalniettemin is de Buck Reaper een aanbeveling waard.
DANKBETUIGING: Met dank aan de CEO van de Nederlandse BUCK importeur namelijk Adola b.v. te Apeldoorn voor de ondersteuning en verstrekking van het BUCK REAPER testexemplaar. Bekijk ook hun fraaie BUCK NL webpagina op: https://www.buckknives.nl/.