Boker Plus Lock Back Yellow

DE BOKER PLUS LOCK BACK YELLOW. By: Henk Kraaijvanger.

De Duitse messenfabriek Boker timmert heden ten dage ook hier in Nederland goed aan de weg. Dat ligt ook uit hun lange geschiedenis (= vertrouwen) en hun steeds dikkere en fraaiere catalogi. En dat ligt natuurlijk ook aan hun vertegenwoordiger, die de Nederlandse winkels periodiek en trouw bezoekt.

 

Boker Plus Lock Back Yellow

ER WAS EENS EEN DUITSE MESSENSMID.

In 1829 begonnen Hermann en Robert Böker in Remscheid gezamenlijk met de productie van sabels. De Böker’s wilden toen al globaal handel drijven, waarop Hermann naar  Amerika  emigreerde, om in New York de firma Böker & Co te starten en Robert eerst in Canada en later in Mexico  Casa Böker zou stichten. Heinrich Böker trok daarna de rivier de Wupper over en begon een met behulp de bekende messenexpert Hermann Heuser in Solingen zijn eigen Messenfabriek. Op 28 juni 1869 was de firma Heinrich Böker & Co een feit. Hier werden hoogwaardige messen vervaardigd, welke door de geëmigreerde neven Hermann en Robert Böker via hun firma´s in Noord-Amerika en Mexico verkocht werden. Ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog leverde  de firma Böker uitstekende blanke wapens aan de Noordelijke Staten van Amerika, dit onder de merknaam Tree Brand en Arbolito.  Door van het begin af aan die hoge kwaliteit vast te houden wist Böker zich zelfs door grote beide Wereldoorlogen heen te slaan. Echter, in 1945 was de Böker fabriek plat gebombardeerd en viel ook het voor de firma Böker zeer belangrijke embleem de Kastanjeboom of Treebrand als ”Oorlogsbetaling” in Amerikaanse handen. Hierdoor werd het voor de Duitsers moeilijk om 'door te starten`. Ingrijpen en samenwerken met de Amerikaanse neven was nu noodzakelijk. De zeer omvangrijke Böker messencollectie werd vereenvoudigd en de kwaliteit wederom verhoogd! Een zeer goede zet en de Verenigde Staten van Amerika werden het belangrijkste afzetgebied. Doorgaans betrof het traditioneel Amerikaanse en speciale verzamelmessen voor de `Nieuwe Wereld`. In 1960 werd Böker USA verkocht aan de scharenonderneming Wiss & Sons, die het in 1970 wederom verkocht aan de Multinational Cooper Industries.

DE ACTIEVE FIRMA REDDER.

In 1974 kwam Ernst-Wilhelm Felix-Dalichow van de Messenfabrik August Muller & Sohne naar Böker en bracht passant deze firma mee. Onder leiding van deze Ernst-Wilhelm ging het steeds beter en werd Böker weer het bloeiende messenbedrijf van weleer. Dit kwam hoofdzakelijk door de hoge kwaliteit van de messen en het feit dat de vanaf 1971 geproduceerde speciale en gelimiteerde zakmessen het zeer goed deden in Amerika. 

DE KOUDE OORLOG (DIE NOOIT WEG IS GEWEEST) EN IK.

Vanaf 1980 kwamen de gelimiteerde Damaststalen Jaarmessen op de markt. Dat werd een groot succes en zorgde voor de verdere naamsbekendheid van Böker. Toentertijd was ik al helemaal weg van deze fraaie Jaarmessen. Ik was destijds tijdens de Koude Oorlog (die nog steeds bestaat) als  NAVO soldaat/korporaal in de BRD gestationeerd.  Deze Damaststalen Jaarmessen worden nog steeds handmatig vervaardigd en zijn nog steeds te koop.

TERUG DAT EMBLEEM.

In 1983 stopte Cooper Industries met de messenproductie.  Feest in 1986, toen werd het KASTANJEBOOM EMBLEEM / “DE TREE BRAND” ` teruggegeven` aan de eerste en rechtmatige eigenaar, namelijk BOKER Duitsland. Die karakteristieke boom stond destijds in het echt op hun Duitse bedrijfsterrein. En over de “Grote Plas”, helemaal in Argentinië, werd in samenwerking met de familie Salzmann de firma Böker Arbolito S.A. opgericht. Later werd in juli 1986, met hulp van Chuck Hoffman in het Amerikaanse Denver, Colorado de firma Böker U.S.A Incorporated opgericht.

DE OVERDRACHT.

Na jaren van hard werken gaf onze Ernst -Wilhelm enige tijd geleden het bestuurstokje over aan zijn zoon Carsten en dochter Kirsten.  Zij zijn nu de” hoeders” van de Böker traditie. In 2014 bestond Manufactur Böker 145 jaar en ter ere van dat feit werden er speciale jubileum modellen voor verzamelaars & liefhebbers uitgebracht. Ook das Sportmesser! Das Sportmesser is overigens het oudste Böker zakmes dat sinds het begin nog in productie is.

VIER PRODUCTIELIJNEN.    

I. BOKER MANUFACTUR is de topcollectie en wordt echt in Solingen geproduceerd en heeft naast hoogwaardige vaste en vouwmessen, ook nuttige scheermessen, scharen en ook fraaie koksmessen in deze productielijn zitten. Hier komt veel “ouderwets” handwerk bij kijken! 

II. BOKER PLUS messen worden door veelal door Custom messenmakers ontworpen en worden in het “Verre Oosten, China dus ” geproduceerd. Gezien de prijs echt niets mis mee. Dit is mijn favoriete Boker messenlijn nu. 

III.DE ARBOLITO modellen komen echter uit de eigen Böker fabriek in Argentinië met veelal hun inheemse houtsoorten en hertshoorn voor de handgrepen en hun bijgeleverde fraaie lederen schedes. Maar Argentinië is een eind zwemmen, vrienden.        

IV.MAGNUM is het budget collectie, met messen en andere staalwaren e.d. Deze goedkoop in prijs zijnde messen worden ook in China geproduceerd.                                             

CHECK hun fraaie catalogi of surf op hun website www.boker.de. Dan kun je naast reeds genoemde zaken zelfs hun Outdoor Gear en andere merkmessen bewonderen, die je overigens allemaal bij Country Store kunt bestellen, voor zover wettelijk in Nederland toegestaan. Maar nu terug naar het fraaie onderstaande Amerikaans Boker Plus mesmodel.

 

DE BOKER PLUS LOCK BACK YELLOW.  

Dit fraaie Amerikaanse model kwam uit de bekende “Groene Winkel” Country Store te Epe, alwaar echt een ruime keuze aan messen, rugzakken, survival Gear, kleding, slaapzakken, boeken (You Name It) enzovoort verkrijgbaar is. Eigenlijk echt te veel om zo op te noemen.

Deze Boker Plus “handsmeichler” is echter zoals al verteld, in China is geproduceerd, maar dat zie je er niet van af. Want als je dit fraaie vouwmes in je hand hebt, verraad alleen een kleine stempeling aan de lemmettang zijn verre productieland.

Outdoors

DE BESCHRIJVING VAN DE BOKER PLUS LOCK BACK YELLOW.

De Boker Plus Lock Back Yellow is precies dat, wat de naam al aangeeft. Hij komt uit een Amerikaanse serie en oogt door zijn gele kunststof greepplaten met messing graveerschildje ook wat retro. Tevens ziet hij er beschaafd uit, ook omdat het lemmet slechts tweehandig te openen is.

Het klippuntvormige lemmet is uit het goede roestvaste messenstaal vervaardigd en is ook goed geslepen. Het scherpe lemmet is conventioneel en vlakgeslepen en bezit voor het tweehandig openen daarvan, een nagelsleuf. Voor de vergrendeling van het volledig geopende lemmet doet het jarenlange beproefde en automatisch “inspringende” Lock-Back (Back-Lock) vergrendelsysteem zijn dienst. De montageplaten (liners) zijn uit messing vervaardigd en daarop zitten de “koperen bolsters“ en de gele kunststof greepplaten door middel van messing montagepennetjes geklonken.

DE SPECIFCATIES

LEMMETSTAAL:                        440C RVS

TOTALE LENGTE GESLOTEN:     9,5 cm 

LEMMETLENGTE:                     76 mm 

TOTALE LENGTE GEOPEND:      16,8 cm 

LEMMETBREEDTE:                   16 mm 

TOTAAL GEWICHT:                     71 gram 

LEMMETDIKTE:                         2,1 mm 

PRODUCTIELAND:                       China

 

KORTE VELDTEST.

Direct na het vertrek uit de Groene Winkel te Epe werd een fraai bos in de buurt (de Dellen) aangedaan. Natuurlijk werd de auto wel op een officiële parkeerplaats weggezet (ook maar de plek genoteerd).                                                                                                                                                            

Dus uit die wagen en direct het bos in met medeneming van de Messenger-bag met kaart/kompas, Gear en proviand. Na enkele uren krijg je wel trek, dus maar een picknick plek gezocht en gevonden.

Het lemmet moest daarbij direct zijn kunnen tonen bij het doorsnijden van de lekkere leverworst voor het avondbrood. Eerst even wat touwtjes en verpakkingsmateriaal doorsnijden en dan verder met het broodbeleg. Het scherpe lemmet sneed door de leverworst “als een warm mes door de boter”. Na gebruik werd direct het lemmet met een papiertje schoongemaakt. Als laatste ook een stokje geschild en gerafeld om als noodtandenpoetser te dienen.                                              

Leverworst snijtest :)

Uiteraard ging alle afval na deze maaltijd in de aanwezige en vrij lege vuilnisbak. Mocht deze overvol zijn geweest, had ik gewoon mijn afval weer meegenomen, want zo houdt je het bos schoon!

Beste Willem, nogmaals dank!

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.