BERGHAUS MMPS CENTURIO 3-30 FA RUGZAK

DE NIEUWE MILITAIRE BERGHAUS MMPS CENTURIO 3-30 FA BACKPACK, “YOU CAN REALY TRUST ON IT. 
By: Henk Kraaijvanger.

VERTROUWEN MOET JE VERDIENEN.
U snapt natuurlijk wel dat ik de rugzakfabrikanten niet alleen “op hun blauwe ogen geloof”, doch dat ik naast de bewezen testfeiten, ook op mijn eigen ervaringen uit het militaire verleden vertrouw. Destijds heb ik best veel met de goed gevulde militaire Berghaus Vulcan 2 ook in heuvel en bergachtige gebieden “gelopen”, zonder dat deze rugzak mij ooit in de steek heeft gelaten. Daar kon  ik dus op vertrouwen, hopelijk dus ook op deze Berghaus.

VERTROUWEN IS VERDIEND: De innovatieve ontwerpen van Berghaus bieden hoogwaardige, duurzame en betrouwbare militaire en civiele outdoor rugzakken en outdoor kleding. Het zijn deze kernwaarden die aansluiten bij de eisen die aan militaire producten worden gesteld, met als resultaat dat specifieke producten worden ontworpen en vervaardigd door Berghaus.                                             

De bekende en zeer gewaardeerde Berghaus Crusader en Vulcan rugzakken zijn iconische militaire packs geworden, die nog steeds door veel aanval en ondersteunende regimenten gebruikt worden om enorme zeer belangrijke ladingen aan uitrusting en voorraden te vervoeren. Maar wat dacht je van de oude kleinere Berghaus DART?

De kleding, schoenen en accessoires van Berghaus / en  het ademende textiel GORE-TEX® genaamd,  hebben een sleutelrol gespeeld bij de bescherming van de militairen van de diverse Krijgsmacht eenheden, dit tijdens gevechten onder extreme omstandigheden en in een arctische of bergachtige omgevingen. Ze zijn er bij Berghaus militaire tak  trots op om samen met de NAVO en andere internationale troepen te werken aan het produceren van hoogwaardige uitrusting van topkwaliteit. Het motto van Berghaus "Vertrouwen is verdiend" zit in hun DNA.

Na email contact ben ik persoonlijk naar de militaire Berghaus verdeler te weten LV Equipment BV te Sint Maartensdijk gegaan om hun fraaie producten in hun showroom te bekijken en de bijzonderheden van de te testen rugzak door te spreken.

 Plaatje op het oefen terrein

DE MILITAIRE BERGHAUS MMPS CENTURIO 3-30 FA RUGZAK/BACKPACK.

DE KENMERKENDE SPECIFICATIES VAN HET DRAAGSYSTEEM:

 • De militaire Berghaus MMPS Centurio (“Leider van Honderdman”= Kapitein)  3- 30 liter FA (Front acces) rugzak/backpack is zowel een “top/bovenlader als ook een frontlader”, met andere woorden, je kunt deze rugzak naar keuze van boven via de topopening met snowlock bij het klepvak of van voren via ritssluiting tussen het klep/voorpaneel in en uitpakken. Een flexibele inpak/uitpak wijze dus, hoe peppie is dat!
 • Goed verstelbaar L-vormig schouderharnas systeem die je borstspieren bij zware lasten wat ontlasten, dit om individueel extra ruimte te creëren voor onder andere het dragen van deze rugzak over een kogelwerend OPS-vest of een dikke jas. Ook bezit het L-vormig schouderharnas systeem twee verstelbare lastdraagbanden, waardoor je de rugzak wat korter op of beperkt verder van de rug af kunt doen. Wat vooral bij het klimmen van heuvels een voordeel kan zijn.
 • U-vormig en gepolsterd ventilatiesysteem in het rugpand, waardoor minder zweetvorming bij zware ladingen. Met elke rugzak zweet je op de druk/contactpunten van stof en huid, dus hoe kleiner het druk/contactpunt oppervlak en hoe groter de air-flow is, hoe minder zweetvorming (een en ander wel afhankelijk van je conditie).
 • Verstelbaar en elastisch nylon borstriempje met kunststof Berghaus steekgesp. Opmerking:  In een omgeving met veel water, raadt ik u aan om het borstriempje alvast los te maken, dit in verband met het mogelijkheid om onbedoeld te water te raken om zo de rugzak sneller van je schouders te kunnen halen.
 • Verstelbare heupriem met echt nagenoeg onbreekbare kunststof Bergbuckle (ook als je er op gaat staan) en twee aangestikte korte comfortabele heupstukken, die echt werken. Deze Bergbuckle is in een noodgeval b.v. bij het onbedoeld te water raken, snel te openen.                      


DE KENMERKENDE SPECIFICATIES VAN BUITENZIJDE RUGZAK:

 • De rugzak is compatibel met alle FMPS / MMPS / SMPS zijzakken en de “waterbladder”.
 • Aan de beide zijkanten van de rugzak zitten twee verstelbare bevestigingsriempjes met Berghaus kunststof steekgespen op de extra  versterkende kunststof plaatjes bevestigd. 
zijkant

TIP: die bevestigingsriempjes kunnen verwijderd worden en kunnen in een noodgeval bij een slagaderlijke bloeding als noodknevel gebruikt worden. Je kunt deze twee riempjes met behulp van de steekgespen ook aan elkaar koppelen.   

tweeweg ritssysteem                                                                                                           

 • Stevige U-vormige tweeweg YKK-ritssluiting tussen het klep/voorpaneel voor snelle toegankelijkheid naar het grote binnen compartiment, die rits opent/sluit soepel met twee trekkers/zippers met trekkoordjes.
 • Er zijn op de  buitenzijde van het los te ritsen klep/voorpaneel vijf MOLLE ladderriemen gestikt, dit om de extra noodzakelijke MOLLE accessoire tasjes te kunnen plaatsen.
 • Aan de buitenkant/onderkant van het klep/voorpaneel zit een verborgen vakje met een stevige helmhoes met een nylon bevestigingsriem voor het opbergen van een helm of jas enzovoort. Dit verborgen vakje sluit overigens met een strookje Velcro klittenband. De helmhoes werkt zeer goed en is dankzij de D-ringen en borgriempje solide vast te zetten.
 • Er zijn ook zes stevige kunststof D-ringen op de  buitenzijde van het los te ritsen klep / voorpaneel bevestigd, dit om de reeds genoemde stevige helmhoes vast te kunnen zetten en ook om de bungees /elastieken koorden te kunnen gebruiken om daarmee de extra uitrusting en/of kledingstukken stevig vast te snoeren.
bevestiging
 • Regenhoes compartiment in de bodem van het klep/voorpaneel (de regenhoes is niet aanwezig, deze wordt volgens zeggen qua camouflagepatroon toch veelal door de professionele gebruikers zelf aan de hand van het doelgebied gekozen, derhalve was/is een standaard geleverde Dark Earth uitvoering niet nodig.
 • Voor een water en sneeuw werende sluiting van het hoofdcompartiment bezit deze rugzak een zogenaamde “Snowlock” met trekkoord en tanka (cordlock) sluiting.
 • Aan de boven/zijkanten zitten twee “verborgen” gemerkte H2O/Headset openingen voor de slang van een waterbladder/ Hydration systeem en/of headset kabels van de communicatie radio. Het klep vak bedekt bij een gesloten rugzak deze verborgen openingen ook wat, dus nagenoeg geen last van inregenen.
 • Twee verwijderbare speciale elastische skistok klemmen zijn onder MOLLE straps bevestigd.
 • Aan de boven/rugzijde zit een stevig aangestikt nylon draaghandvat, waardoor je de rugzak gemakkelijk kunt verzetten en bij een natte en modderige bosbodem kun je de rugzak ook aan een boom ophangen en die bij een hevig ongeval van een collega met een rugzak op, deze ook als evacuatiehandgreep kan dienen.
 • Aan de boven/rugzijde zit tevens een doorzichtig naamvakje, zodat je weet dat je jouw eigen rugzak draagt. Altijd fijn op te weten waar je benodigde Gear zit.
 • Het klepvak aan de bovenzijde sluit met twee verstelbare nylon riemen met Berghaus steekgespen.

DE KENMERKENDE SPECIFICATIES VAN HET VOOR KLEPVAK: 

 • Over de gehele breedte lopend klep vak met ritssluiting.
 • MOLLE laddersysteem op klep vak.
 • Klein rits zakje/pocket voor kleine items in het klep vak boven.
 • Op het klep vak zit een strook (vrouwelijk) Velcro klittenband voor een naamplaatje en/of patch. Tevens staat trots het merk en type rugzak fraai op de voorkant geborduurd.
opening bladder systeem

DE KENMERKENDE SPECIFICATIES VAN HET BINNEN COMPARTIMENT:

 • Om hinderlijk rammelende uitrustingstukken te voorkomen en tevens te voorkomen dat bij een stevig gevuld binnen compartiment alle kracht op de ritssluiting komt te staan, zitten er aan de binnenzijde tussen deze rugzakwanden van het  binnen compartiment twee aangestikte flappen met twee stevige verstelbare nylonriempjes met steekgespen. Die flappen/riempjes verdelen dus de krachten waardoor de ritssluitingen gespaard blijven, hoe duurzaam en “klever” is dat?
 • Bevestigingspunten aan de binnen/rugkant van het binnen compartiment dit om het optioneel aan te kopen MMPS Radio Pad solide te kunnen bevestigen, want los in de rugzak rammelde COMMS radio’s kunnen slecht zijn voor goede verbindingen. En zonder goede verbindingen ben je echt doof en blind! 
 • Binnen compartiment is voorzien van voor het A-4 bladder vak met een elastisch opening en met twee nylon ophangriempjes met Velcro/klittenband voor het ophangen van waterbladder in het vak/ Hydration systeem. Tip: maak op de voorzijde van dit bladder vak een groot stuk klittenband “vrouwelijke” Velcro (Loop), dit om speciale uitrustingstasjes met “mannelijke” Velcro (Hook) te kunnen “plakken” of bevestig/naai er 5 horizontale stroken klittenband “vrouwelijke” Velcro (Loop) op. Ook MOLLE webbing kan erop gestikt worden.
ophangriem voor bladder systeem
 • Vier accessoire bevestigingspunten/lussen en twee kunststof D-ringen aan het rugstuk binnen compartiment, dit om extra tasjes en/of de uitrusting extra vast te kunnen zetten.
 • Twee lussen voor de bevestiging van een ijs bijl en/of loopstok aan de onder/buitenzijde.
 • De rugzak bezit veel MOLLE bevestigingspunten aan beide zijkanten van de rugzak.
 • De rugzak bezit aan de beide zijkanten twee stevige, verbeterde type Berghaus ritsen voor de optioneel aan te kopen Berghaus zijtassen. Let op: de (altijd loslopende ritsen hebbende) oude type Berghaus zijtassen passen daardoor niet meer.
 • De rugzak bezit een te verwijderen intern combi-frame uit polymeer en aluminium. Deze kun je in een noodgeval ook als een mogelijke noodschep in de sneeuw of als noodspalk gebruiken.
 • Het afsluitende boven klep vak is solide met twee verstelbare nylonriemen met Berghaus steekgespen te sluiten. Eronder kun je ook nog  een dun kledingstuk vervoeren.
 • Verborgen groot gaas vak met ritsluiting onder het los te ritsen klep/voorpaneel, dit om persoonlijke items verborgen, geordend en verliesveilig op te kunnen bergen.

 Gaasvak

DE OVERIGE SPECIFICATIES:

 • Specificaties buitenstof: Armadura 1000 Deniers, dat naast zeer scheurbestendig ook zeer slijtvast is. Niet onbelangrijk, want  ik heb in de Schotse Highlands al eens een uitgescheurde rugzak gezien, waarna de Gear over de groep verdeeld moest worden.
 • Binnenzijde rugzak voorzien van een water werende duurzame coatingslaag.
 • Materiaal / merk D-ringen en steekgespen: kunststof / UTX Flex / Berghaus.
 • Uiteraard is de rugzak gestikt met stevig en rot-werend draad.
 • Stresspunten zijn extra verstevigd.
 • Beschikbare kleuren: Dennengroen / Cedar Green en in mijn geval Aardebruin /Dark Earth.
 • GLOBALE MATEN RUGZAK:

- Hoogte 88 cm.

- Breedte 57 cm.

- Dikte 33 cm.

- Leeggewicht circa 1500 gram.

 

DE BERGHAUS MMPS CENTURIO 3-30 FA RUGZAK/BACKPACK IN DE PRAKTIJK.

DE BEGINSITUATIE/NULMETING:

PLUS:

 • Ergonomisch gevormd ventilatie bevorderend rugpand.
 • Goed verstelbaar L-vormig schouderharnas systeem.
 • Los te ritsen klep/voorpaneel voor snelle toegankelijkheid naar het grote binnen compartiment. In geval van nood een zeer gewenst item!
 • Het  binnen compartiment bezit twee aangestikte flappen met twee stevige verstelbare nylonriempjes.
 • Solide maakwijze rugzak en goede gebruikte materialen.
 • Binnen compartiment is voorzien van een vak en ophangpunten voor waterbladder/ Hydration systeem.
 • Beide zijkanten met twee stevige, verbeterde type Berghaus ritsen voor de optioneel aan te kopen Berghaus zijtassen.
 • Veel MOLLE bevestigingspunten op de gehele rugzak.
 • Rugzak kan meer dan 30 liter aan volume aan.
 • De gepolsterd korte comfortabele heupstukken en de sterke en snel te openen Bergbuckle van de verstelbare heupriem.

 

VERTROUWEN IS GOED, CONTROLE IS BETER DERHALVE DEZE VELD EN DRAAGTESTEN:

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft LV Equipment de testrugzak geleverd/gesponsord.  Dit alles voor het maken van deze nieuwe Berghaus rugzak veldtesten & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

TESTDAG 1:  Op een fraaie herfstdag met de bijna volle en 11,5 kg zware BERGHAUS Pre-production MMPS CENTURIO 3-30 FA rugzak, later te noemen Berghaus Centurio rugzak het bos/veld van mijn voormalige oefenterrein de Ossendrechtse Heide in om deze Berghaus Centurio rugzak te testen. Dit testen natuurlijk door accentueert terrein met veel hoogteverschillen en verschillende ondergronden, zoals humuslagen, zandgronden, modder, grassen en asfalt. Het L-vormig schouderharnas systeem van de Berghaus Centurio rugzak moest eerst “zweetnat” worden om goed in te kunnen hangen en ik moest er eerst ook wat aan wennen. Dat wennen moest ik vroeger overigens ook aan de dansstijl van het mooiste meisje van de disco/dancing, maar dat is weer een heel ander verhaal.  Daarna droeg de Berghaus Centurio rugzak zeer goed en zeer comfortabel en dat zonder te kraken of uit te scheuren. 

heuveltje op

TESTDAG 2: Op een fraaie dag heb ik mij aan de randweg van BOZ uit laten zetten en ik zou in Halsteren bij een groot tuin en huis “Outfitters” bedrijf opgepikt worden. Dus via mooie water en bosrijke gebiedjes en lange bospaden richting Fort De Roovere om daarna verder naar Halsteren te lopen.

Natuurlijk wel met de gevulde Berghaus Centurio rugzak en via mooie sluipdoor/kruipdoor paadjes. Op een gegeven moment zag ik een mooie boom die eigenlijk zonder dat die het wist, gewurgd werd door een dunnere klimplant. Maar dat leverde mij wel een zeer mooie foto. Net toen ik de Berghaus Centurio rugzak aan een takeinde had hangen, riep een voorbij rennende jogger “ wat een mooie rugzak” en daar moest ik hem echt gelijk in geven. Daarna via andere paden en later de dorpsstraten naar mijn oppikpunt. De Berghaus Centurio rugzak droeg ook hierbij zeer goed dus zeer comfortabel.

boom met klimplant

TESTDAG 3: Op weer een fraaie dag met de bijna volle en 12,5 kg zwaar geladen Berghaus Centurio rugzak het bos/veld van mijn voormalige oefenterrein de Ossendrechtse Heide in om deze Berghaus Centurio rugzak weer verder te testen. Dit natuurlijk weer door accentueert terrein met veel bekende hoogteverschillen uit het “oude normaal”, want die heuvels waren gelukkig nog niet afgegraven. Ik liep via bivakplekken Bieduinen 1 en 2 naar mijn hoger gelegen buiten leslokaal op ja, ja hij bestaat echt, “de Kraaienberg”. Nu ik militair pensioen heb, is daar zelfs een grote rustbank door een vrouwen “roddelblad” neergezet. Was daar ook al in de wandelgangen van de redactie bekend dat ik me tijdens velddiensten “het vuur uit de schenen liep” en nu daar dus van mijn zuurverdiende rust mag genieten? Of was het bedoeld om de oprukkende Belgen in deze Coronatijd op tijd te spotten? Na de pauze verder naar een messentest area om een vaststaand Expeditie mes verder te testen. Na deze uitputtende hak en snijtesten via de slingerachtige NL/BE grens maar op huis aangegaan. Onderweg nabij het boswachtershuisje zag ik een oude mevrouw met een knots van een fototoestel een libelle aan het fotograferen en op mijn vraag mij te fotograferen, wilde zij mij wel met mijn eigen kleine toestel “vereeuwigen”. De Berghaus Centurio rugzak droeg ook op deze Hike zoals verwacht, weer zeer goed en zeer comfortabel. Maar het bijzondere eraan vind ik toch het frontlaadsysteem, de gepolsterde heupstukken van de heupriem en de L-vormige schouderriemen, die de borstspieren wat meer ontlasten.

zichtbaar heupriem en schouderbanden

TESTDAG 4: Voorafgaande aan testdag 4 werd bij een bezoek aan LV Equipment de BERGHAUS MMPS CENTURIO 3-30 FA “Pre production model”  omgeruild voor een “State of the Art” nieuw magazijn exemplaar, met een extra skistok bevestigingsitem voor de aanvullende kilometers lange veldtesten. Dus moest de verse Mil. Spec. Berghaus Centurio rugzak met  zijn oude Mil. Spec. veldtester weer het veld in, in dit geval de Ossendrechtse Heide. En warempel daar waren militairen aan het oefenen, dit zag ik al aan de tijdelijk in de zandakker aanwezige nieuw type pio-schopjes. Want ik wist niet dat die daar zo maar zouden groeien.

schepjes in de grond

Als eerlijke veldtester die maar lekker laten staan ook, ik ben tenslotte aan het veldtesten en niet aan het slechte “Grapperhausen”. De Berghaus Centurio rugzak droeg in het veld weer zeer comfortabel en was blijkbaar daar in goed gezelschap. Ik liep naar de rand van de bivak en hoorde plotsklaps iemand hard mijn naam roepen. Het kwam van een oud LB-collega, die ik ruim 20 jaar geleden voor het laatst op de LETS gezien had. Hij was nu sergeant-instructeur daar en ook ik ben rond die oude tijd in 1999, daar voor mijn 2e instructie “ Buiten Tour of Duty”  bij het 130 MO Squadron begonnen, hoe peppie is dat? Na al de sterke verhalen en mijn tips uitgewisseld te hebben, was het tijd voor verdere actie.

oefenterrein

Want hun “hofmeester= ober met koffie” had zich klaarblijkelijk “verslapen”. Gelukkig ben ik wegens slechte ervaringen sinds mijn oude NATO-tijd, wel selfsupporting. Ik besloot verder te lopen met de zeer goed gevulde (nee, niet met een “geleend” pio-schopje) Berghaus Centurio rugzak door geaccentueerd terrein, via de top van de Kraaienberg en verder. Op een van mijn testarea’s in de buurt heb ik ook nog wat hak en snijtesten gedaan, daarna was het tijd voor de verdiende koffie met koek. Na de koffiepauze maar via de favoriete route langs de NL/BE grens op huis aan. Daar kwam ik een sportieve mevrouw tegemoet, die volgens zeggen al een lang stuk van de Brabantse Wal in de benen had en nog een stukje verder naar Putte moest. Ik liep via zanderige en soms modderige kruip/sluipdoor padden naar de verharde weg rond Huijbergen en daarna maar op huis aan. Het draag en gebruikscomfort van de  Berghaus Centurio rugzak is nog steeds zeer goed te noemen. Het gebruikerscomfort zit hem ook in het feit dat het front los te ritsen is, waardoor je snel bij je Gear kunt. En de mogelijkheid om via de topopening je Gear in of uit te pakken, maakt  deze rugzak flexibel inzetbaar en daar hou ik van.

front loader

TESTDAG 5. Op een qua weer twijfelachtige zondag met de Berghaus Centurio rugzak “gepakt en gezakt” tezamen met mijn zoon op pad voor een korte maar qua terrein stevige Hike. De heuveltjes van de Brabantse Wal moesten bedwongen worden om zo het rugzakgedrag bij klimmen en dalen te kunnen beoordelen en mijn eigen conditie te testen. Ik vind dat deze Berghaus Centurio rugzak bij het klimmen zeer stevig op de rug blijft zitten en me niet uit balans brengt. Want door elke keer door het mulle zand van de heuvel omhoog en af te lopen was op zich al een kleine aanslag op mijn “wat overjarige tiener spieren” van de benen, schouder en rug. Gelukkig bleven ook de naden, riemen, gespen en de schouderbanden ook zeer goed functioneren, want ik had toch ruim 13 kg in mijn rugzak gepakt. En gelukkig bracht dat heikele getal mij ook geen ongeluk.

zandduin

TESTDAG 6. Op een fraaie herfstdag weer met een nagenoeg volgepakte Berghaus Centurio rugzak op pad, nu naar de zanderige zandplaten en de mooie heuvel. Daar op die mooie uitkijkheuvel even de rugzak geopend en daar wat aanvullende messentesten met de AMARE DURO gedaan. Op een gegeven moment kreeg ik toeschouwers en heb ik snel mijn spullen ingepakt en weer omgehangen richting de nieuwe dure wijk in de voormalige bosrand. De bomen moesten daar wijken, voor de huizen van de rijken, zo kun je de vernieling van de natuur daar aan de rand van Ossendrecht echt wel noemen. Daarna via echte kruipdoor sluipdoor modderige paden via vennetjes naar de verharde weg. Deze route een stukje gevolgd en daarna overgestoken om weer in het bosgebied te komen. Via weer een wateroversteek en langs de nieuw aangelegde mountainbike paden op huis aan. Ik heb tot nu toe alleen positieve ervaringen met deze Berghaus Centurio rugzak, die ook wat groter is dan het opgegeven volume.

testplek

TESTDAG 7. Op een eerst fraaie zonnige herfstdag weer het terrein in om een en ander betreffende de Berghaus Centurio rugzak verder te testen. Niet in mijn meer vertrouwde Zuidelijke bossen en oefenterreinen, maar meer naar het Noorden toe. De dag begon zoals gezegd zonnig, maar het werd later bewolkt, dat snel overging in lichte regen. Ach, de meeste regen valt naast me en het is maar regenwater, houdt ik mezelf altijd voor.

Om de waterafstotendheid en de beperkte regendichtheid te testen, trok ik bewust GEEN regenhoes over de rugzak heen. Dat kon altijd nog en wegens tactische en slimme overwegingen, heb ik drie regenhoezen met verschillende printen bij me. Ik heb een signaal-gele regenhoes als zogenaamd “Tactical Marker Systeem” en voor veiligheid tijdens het marsen bij verminderd licht bij me. Onnodig te zeggen dat de rugzak in deze lichte regen nog niet doorsloeg, alleen de buitentijk werd nat. Dus alle belangrijke zaken moet je eigenlijk in een waterdichte zak verpakken.

TIP VOOR HET BERGHAUS R&D DEPARTEMENT: Eigenlijk zou Berghaus een dubbelzijdige met aan de ene zijde bijvoorbeeld een witte winterprint voor onder de boomgrens en aan de andere zijde een meer bruinige/grijze aarde/rotskleur camo-print moeten produceren. Uiteraard ook in andere printen afhankelijk van de doelgebieden.

ERVARING MET REGENHOEZEN: Ook kun je tijdens hevige regen en natte ondergrond bij het afbreken van je bivak en het inpakken van je rugzak met twee regenhoezen je rugzak onder (natte bodem)  en boven (regen) droog  houden. Doe er een over het rugpand heen, draai daarna de rugzak om en doe over de voorkant/ het klep vak de tweede regenhoes.                                                      

Maar nu terug naar het natte heden, want op een gegeven moment werd mijn outdoor broek flink nat en besloot ik zelf voor het versterken van mijn immuniteit, geen regenkleding aan te doen. Maar de Berghaus Centurio rugzak kreeg wel mijn oude vertrouwde regenhoes in Woodlandprint, want in deze rugzak zat mijn fototoestel en dergelijke dure spullen. Daarmee kreeg ik ook weer dat peppie gevoel van weleer. Tja, als je stoer wil doen, moet je ook stoer wezen, dus heb ik het laatste lange eind langs de verharde weg in de regen gespeedmarst. En ja dat ging met mijn oude karkas nog best goed en nee, het ging niet zo snel als bij die regerende wereldrecordhouders van de Speedmars en bikkels van het “Cas-peloton” van het Korps Mariniers. Nogmaals gefeliciteerd Boys, ik ben trots op jullie!

op pad

TESTDAG 8. Op een fraaie dag met een nagenoeg volgepakte Berghaus Centurio rugzak weer de heuvelachtige bossen van de Brabantse Wal in om een en ander verder te testen. Naast deze zeer goede rugzak moest er ook een ruige Finse “kapper” (in de vorm van de Varesteleka Terävä Skrama 240) getest worden en ook werd er daarmee een versperde ATB pad vrij gehakt. Na deze kapsessies zonder problemen en zonder nieuwsgierige ogen, maar weer op pad om de Berghaus Centurio rugzak op bruikbaarheid, op comfort en slijtvastheid verder te testen. Na een aantal pittige stijgende en dalende kilometers, kwam ik bij een gebombardeerde oude Duitse bunker, alwaar ik mijn “Kaffee und Kuchen”pauze hield, die ik nu in betere tijden en zonder de koppijn van weleer op het schuine dak kon nuttigen. Daarna eerst via zandpaden en later via B-wegen maar op huis aan. Totdat een tegemoet komende fietser een oude collega van weleer bleek te zijn. Ik heb zeker 20 minuten prettig met hem gepraat en toen mijn warme zweet van mijn T-shirt koud werd, maar weer verder gelopen.

TESTDAG 9. Op een fraaie dag weer de Berghaus Centurio rugzak omgehangen om weer een looptripje te maken. Nu weer met mijn aardige buurvrouw als loopmaatje om haar de mooie wandelpaden en routes van de omgeving te laten zien, die ze jammer genoeg in de auto  mist. Ja, ja mijn vrouw wist daarvan en nee ik ben ook geen “schuinsmarcheerder”.    

uitzicht                                   

We liepen over harde wegen, sompige zandpaden door het bosgedeelte, dat later overging in zanderige paden. Mijn loopmaatje/de buurvrouw vond de Berghaus Centurio een fraaie rugzak, die ze echter zwaar bepakt vond. Na wat foto’s bij het fraaie vennetje van de veldtester met de Berghaus rugzak omgehangen, via kris /kras paden, fietspaden en half verharde weggetjes op het lokale oude leegstaande Mobilisatie/Test Complex aan. Soms kregen we een spatje regen mee, maar dat was toch echt te weinig om de regenhoes over de rugzak te trekken. Via de verharde weg over het lokale bedrijven terrein met King Kong op het dak, verder om daarna weer een route door een stukje bos mee te pakken. Daarna via de klinkerweg op huis aan. De Berghaus MMPS Centurio 3-30 FA presteerde qua draagcomfort, in en uitpak comfort en op duurzaamheid zeer goed.

TESTDAG 10: Op een wat grijze dag weer met mijn loopmaatje op pad voor een circa 9 km lange Hike met “sightseeing” rondom de woonplaats. De rugzak was weer goed en functioneel ingepakt, met koffie en nu ook thee. Er kan in deze 30 liter Berghaus rugzak echt meer Gear in dan bij vergelijkbare rugzakken van andere merken. Ik denk dat mijn loopmaatje nu ook een fan van het functionele Berghaus ontwerp is geworden. Eerst via de verharde weg en allerlei paden op een Bungalowpark aan, daarna langs een smal pad langs een hek en afrastering, genaamd de Abdijlaan. Aan het eind daarvan werd nu de verharde Abdijlaan overgestoken naar de Natuurschuur van Brabants Landschap. Vanaf daar via een modderig pad naar Gulliver’s Stoel in het weiland. Daarna via allerlei slingerende humuspaden naar fotografeerpunten en het koffie en theepunt, dit om de ”inwendige mens” te versterken. Daarna omgehangen en om het rustgebied heen gelopen om via de Schaapskooi weer op huis aan te gaan.

TESTDAG 11: Op een koude zaterdag weer het bos in met een gepakte Berghaus Centurio rugzak. Weer het oude recept van bospaden en heuveltjes. Een boa van Natuurmonumenten dacht mij ergens op te kunnen betrappen, maar no way “ ik paste de omgekeerde techniek van boeven op vliegbases opsporen en oppakken toe”. Daarna via de BE/NL grens op huis aan. Ik stop derhalve de huidige veldtesten nu, ik vind tevens dat deze rugzak de fijnste en functioneelste rugzak, die ik ooit gedragen heb. Maar de zoektocht naar de beste betaalbare functionele militaire backpack’s (zonder woekerprijzen) blijft natuurlijk doorgaan.                                             

 rugzak

DE PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE BERGHAUS MMPS CENTURIO 3-30 FA RUGZAK:

DESIGN RUGZAK:

Uitmuntend goed/ ****half.

COMPLEETHEID RUGZAK:

Zeer goed / ****.

AFWERKING RUGZAK:

Uitmuntend goed/ ****half.

EXTRA’S:

Zeer goed/ ****.

ALGEMEEN DRAAGCOMFORT TIJDENS HIKEN:

Zeer goed / ****.

ALGEMEEN DRAAGCOMFORT TIJDENS “BEKLIMMEN”:

Uitmuntend goed/ ****half.

ALGEMEEN DRAAGCOMFORT TIJDENS SPEEDMARS:

Uitmuntend goed/ ****half.

DRAAGCOMFORT RUGPAND:

Uitmuntend goed/ ****half.

DRAAGCOMFORT SCHOUDERBANDEN:

Uitmuntend goed/ ****half.

DRAAGCOMFORT HEUPRIEM:

Uitmuntend goed/ ****half.

DRAAGCOMFORT BORSTRIEM:

Uitmuntend goed/ ****half.

STERKTE BUITENSTOF:

Zeer goed / ****.

VENTILATIE & VOCHTAFVOER RUGPAND:

Zeer goed / ****.

WATERBESTENDIGDHEID BUITENSTOF:

Zeer goed / ****.

WATERBESTENDIGDHEID RITS/FLAP VAN HOOFDCOMPARTIMENT:

Zeer goed / ****.

SLIJTVASTHEID BUITENSTOF TOT NU:

Uitmuntend goed/ ****half.

SLIJTVASTHEID BANDEN EN WEBBING TOT NU TOE:

Uitmuntend goed/ ****half.

MILITAIRE GESCHIKTHEID:

Uitmuntend goed/ ****half.

LEEG DRAAGGEWICHT:

Zeer goed / ****.

WOW GEHALTE:

Uitmuntend goed/ ****half.

PERSOONLIJKE AANBEVELING:

Dikke ja.

 

TOTAAL PERSOONLIJKE TESTOORDEEL VAN DE BERGHAUS MMPS CENTURIO 3-30 FA RUGZAK: Uitmuntend goed/ ****half.

 

RESUME: De “hamvraag” in deze is:zou ik als ik nog een actief dienende militair was, deze Berghaus rugzak zelf kopen, indien deze niet verstrekt werd? Dan zou ik volmondig JA zeggen, mits het in het SOP past. En natuurlijk ook de passende zijtassen erbij nemen.                                                                                      

Dus ik kan er erg kort over zijn, de BERGHAUS MMPS CENTURIO 3-30 FA is op dit moment de gebruiker vriendelijkste, de comfortabelste “kleine” patrouille / dag tourrugzak, die ik vanaf 2013 als “NUKUBU” in de praktijk getest heb. Dat alles van waardering is dik verdiend, dit dankzij het flexibele front en top laadsysteem, de vorm en de verstelbaarheid van de schouderriemen systeem, het ergonomisch gevormde ventilatie rugpand als ook de heupriem met nagenoeg onbreekbare kunststof Bergbuckle.  Ook kun je het laadvermogen van deze Berghaus rugzak gemakkelijk uitbreiden door er Berghaus zijtassen aan ritsen en/of MOLLE compatibel tasjes aan de vele MOLLE riemen te hangen. Ik heb de rugzak overal in het bos “afgehangen = neergezet”, maar er zijn geen slijtagepunten/beschadigingen op het bodemvlak te bespeuren.  Tevens is de rugzak wat ruimer dan de maataanduiding aangeeft, ook het frontlaadsysteem helpt aan betere organisatie van inpakken, waardoor er meer Gear in kan! En tot slot is het helm-draagsysteem het beste wat ik ooit getest heb.

DANKBETUIGING: Met dank aan meneer Gilles Vroegop van L.V. Equipment B.V. uit Sint Maartensdijk voor het beschikbaar stellen van deze testrugzak. En nee, Zeeuwen zijn niet allemaal “Zuunig”. Want zonder het beschikbaar stellen van deze BERGHAUS MMPS CENTURIO 3-30 FA, had deze nieuwe rugzakreview niet gemaakt kunnen worden. Thanks again Gilles. Uiteraard heeft hij ook andere specialistische items en merken in zijn collectie zitten. Hierbij de weblink van hun website: https://lvequipment.nl/.

EXTRA AANBEVELINGEN AAN HET BERGHAUS R&D DEPARTEMENT:

1. Maak zoals in de testen gezegd, op de voorzijde van het bladdervak een groot stuk klittenband “vrouwelijke” Velcro (met Loops), dit om speciale uitrustingstasjes met “mannelijke” Velcro (met Hooks) te kunnen bevestigen/“plakken”.

2. Of bevestig/naai er 5 horizontale stroken klittenband “vrouwelijke” Velcro (Loop) met een onderlinge afstand van 2,5 cm op. Dat is een goedkopere oplossing.

klittenband paneel

3. Of bevestig/naai er 5 horizontale stroken MOLLE webbing op met een onderlinge afstand van 2,5 cm op.

4. Maak een schouderband met een Quick-release systeem zoals de US ALICE rugzak had.

 LV equipment

                            TIP VOOR HET BERGHAUS R&D DEPARTEMENT.


www.bushcraft.nl