Bear Grylls Sliding Saw

DE GERBER BEAR GRYLLS SLIDING SAW.

Door Henk Kraaijvanger

Deze handige, vrij compacte buitensport handzaag komt uit de Gerber Bear Grylls collectie en dat kun je door zijn antraciet grijs & oranje uiterlijk zien ook.  Als u meer wilt weten over deze Bear Grylls, bekijk dan mijn review & messenartikel over het Bear Grylls Ultimate Survivalmes.  Of beter nog koop een van zijn boeken. Onze Bear is zeker in Engeland en Amerika ontzettend populair en weet zijn imago goed te “vermarkten”. Ik ben het overigens niet altijd eens met zijn zienswijze op survivalgebied, maar dat is een ander verhaal.

Ingeklapt

DE BEAR GRYLLS SLIDING SAW.

Zoals reeds gezegd is de Bear Grylls Sliding Saw met zijn grijs & oranje uiterlijk opvallend, waardoor je hem na verlies in het veld & bos gemakkelijker terugvindt. Maar om dat te voorkomen kun je ook  een van de drie gaten voor een polsriem gebruiken om hem te zekeren aan je gear & rugzak. Want verlies van een van je belangrijkste uitrustingstukken kan je in een noodsituatie duur komen te staan. Zonder een handzaag is het namelijk behelpen om een goede shelter te maken.  Dus duurt het bouwen ook veel langer. Dankzij zijn zogenaamde “kanovorm” en de geribbelde rubber handgreep is deze handgreep, ook onder natte omstandigheden goed slipvast.  Het scherpe zaagblad met zijn dubbelzijdig aangebracht tanden (Cross Cut), zaagt zowel bij een trekkende als ook duwende beweging.

SPECIFICATIES.

STAALSOORT : SK5 koolstofstaal , niet roestvast.

DIKTE HANDGREEP:  20 mm zonder klemschroef, met klemschroef 33 mm.

LENGTE ZAAG:  15 cm.

LENGTE UITGESCHOVEN:  37,5 cm.

LENGTE HANDGREEP:  21,8 cm.

DRAAGGEWICHT:  141,8 gram.

BREEDTE HANDGREEP:  38 mm.

PRODUCTIELAND:   China

 Bear Grylls Sliding Saw

DE VELDTEST (+ = matig; ++ = redelijk/goed; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).

Om het ingeklapte zaagblad te kunnen gebruiken, moet hij eerst  uitgeschoven worden.                     Dit doe je door de geribbelde klemschroef aan de achterzijde los te draaien (linksom /counter-clockwise), dan het zaagblad naar voren uit te schuiven tot  dat de klemschroef in zijn voorste positie/ uitsparing valt. Nu dien je deze goed vast te draaien (rechtsom / clockwise).  Heb ik toch nog weer wat gehad aan mijn HAWK-Tour of Duty.

Tip 1: tijdens een zaagpauze even checken of deze klemschroef niet losgelopen is en het zaagblad dus nog vast zit. Better Safe Than Sorry!  Zoals gezegd, is de “kanovormige” en de geribbelde rubber handgreep  ook onder natte omstandigheden goed slipvast (+++). Wel vindt ik dat de bovenzijde van deze handgreep een zelfde ronde vorm als de onderzijde zou moeten hebben (+++/-),  dit voor meer comfort. Op mijn favoriete testplek moest het zaagblad zijn kunnen vertonen. Eerst op nat hout, daarna op flink gedroogde takken. En  op een avond tijdens een rondje fietsen met mijn dochter, moest hij nog weer zijn scherpte en gebruiksgemak bewijzen op de dunste takken van een stapel gekapt en gedroogd hout (zie foto).  Alle zaagwerkzaamheden konden goed en zonder blaren in de hand uitgevoerd worden (+++). Hij zaagt bij een trekkende beweging ook iets beter.

Veldtest

Opmerking:  Doordat het koolstofstalen zaagblad niet roestvast is, dient u deze na gebruik schoon en droog te maken en daarna van een laagje olie te voorzien.  Zo houdt u langer plezier van deze compacte handzaag.

Resume:  De Gerber Bear Grylls Sliding Saw is een goede compacte handzaag, die door zijn scherpe tanden veel klusjes aankan. Ook is hij ingeschoven redelijk compact en past dus gemakkelijk in je rugzak. Voor meer comfort moet de bovenkant van de handgreep iets ronder worden (net als de onderzijde handgreep).

TIP 2: voeg een polsriem uit het rode parakoord 550 aan het zaaglichaam toe. 

Zou de nieuwe Gerber Myth Folding Saw een nog betere universele en comfortabele handzaag zijn en geschikt zijn voor een HK test?

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.