BCB Fire Dragon Fuel en Kooksysteem

BCB OUTDOOR & PREPPER GEAR FOR A PREPARED REAL ADVENTURE & BUSHCRAFTHIKE.  By: Henk Kraaijvanger.

 

Tijdens mijn militaire leven heb ik best veel gekookt op de verstrekte Esbit “kochertjes”/Esbit brandertjes met betrouwbare maar niet echt milieu vriendelijke vaste Hexamine tabletjes. Zo moest ik dat net als eigenlijk alles aan de nieuwe verse leerlingen / kadetten uitleggen. Als militaire instructeur was mijn advies veelal aan deze leerlingen / kadetten, gebruik die Esbit “kochertjes”/ brandertjes niet in je PGU-tent, maar altijd buiten en blijf uit de rook ervan. En leg bij het koken wat op die mess-tins (b.v. folie of een andere mess-tin), anders stook je voor de buren en verbruik je te veel brandstof. Bij dit alles doordat gebleken is dat Esbit Hexamine rook/damp niet echt milieu vriendelijk en voor de militair niet gezond is. Dat moet anno 2018 toch veel beter kunnen, lijkt me. Derhalve deze review!

Maar enige tijd geleden is het sinds “jaar en dag bekende” survival toeleveringsbedrijf BCB uit Wales met de milieu vriendelijke Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel brandstof op de markt gekomen, zie voor de geschiedenis daarvoor mijn eerdere BCB review op: http://www.bushcraft.nl/bcb-fire-dragon-fuel-tabletten.  Wegens al die goede eigenschappen van deze brandstof heeft nu zelfs de MOD van het Verenigd Koninkrijk deze brandstof en het daarvoor beschikte “kochertje” / brandertje in gebruik genomen. Zie daarvoor de BCB videofilm op: https://www.youtube.com/watch?v=DZ08e41EegM.

Op een regenachtige dag kwam de postbode een sponsor pakket van BCB uit Wales brengen, waarvoor dank. Edoch wel zonder de benodigde BCB Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel tabletten.  Maar geen nood bushcraft vrienden, het redding pakket met die benodigde BCB Fuel kwam van de groenste winkel namelijk Country Store Epe vandaan, waarvoor ook dank.

 FireDragon Fuel leveringspakket

 

TIP: Gebruik bij het koken te velde geen peppie vuurgevoelige tactische kunststof handschoenen, maar vuur resistente lederen werk of PGU handschoenen. 

DE NEW BCB FIREDRAGON FOLDING COOKER c/w WINDBREAKER. 

De New Fire Dragon Folding Cooker (brander/ kochertje) lijkt op ons metalen militaire Esbit kochertje edoch heeft als extra’s een plaatsbaar windschermpje, diverse fixeerbare “tussenstanden” op de zijpaneeltjes en is speciaal ontworpen voor de milieu neutrale Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel en ook hun gel. Die Fire Dragon is gemaakt op alcoholbasis en daardoor hand ontsmettend. Beide BCB items zijn zoals de Britten zo mooi kunnen zeggen “ NATO Approved” en zijn derhalve ook bij de Military Of Defence (MOD) ingevoerd.  Natuurlijk kan in het “brander bakje” ook de vloeibare variant daarvan. Het metalen brander/ kochertje weegt leeg slechts 110 gram en heeft ingeklapt een bergruimte voor extra brandstof zoals drie Fire Dragon bakjes/tabletten.

Maar natuurlijk is de New Fire Dragon Folding Cooker (brander/kochertje) ook geschikt voor andere vaste brandstoftabletten zoals Esbit en wegens zijn gesloten “brander bakje” ook voor gels en sommige vloeibare brandstoffen zoals: alcohol; spiritus.  Het metalen brander/kochertje is tevens gemakkelijk in en uit te klappen en is tevens robuust genoeg om meerdere malen en/of intensief te gebruiken.

Afleveringspakket BCB

TIP: 

1. Gebruik in het gesloten “brander bakje” onder het blokje Fuel een stukje aluminiumfolie, wat u weer wat onderhoud scheelt.                                                                                                                                                                    

2. Laat het metalen brander/ kochertje na gebruik goed afkoelen en vervoer hem in een rugzak beschermend hoesje. Dan houdt de buitenstof van je rugzak het ook veel langer uit. En pak een  niet zonder lederen handschoenen beet.

 Stukje folie voor de residu

DE MATEN:

Lengte: 11,5 cm.

Breedte: 7,2 cm.                                      

Hoogte: 2,5 cm.

Leeggewicht: 111 gram.

 

DE BCB CRUSADER CUP II.
De Crusader Cup II is een veel betere, grotere maar lichtere aluminium versie van de originele roestvaststalen Crusader Cup en is eigenlijk een deel van het Combat proven Crusader kooksysteem II. Deze Crusader Cup II is zoals reeds gezegd gemaakt van lichtgewicht High Grade aluminium, dat ook nog hard geanodiseerd is. Die harde geanodiseerde slijtvaste laag maakt dat het aluminium naast hard, goed afwasbaar, erg sterk, erg duurzaam, licht van gewicht en van een fraaie donkere anti-reflecterende antraciet kleur voorzien is. De “keerzijde van de medaille” is dat aluminium wel veel sneller dan staal de warmte geleidt, dus pas op dat je jezelf bij het snel willen drinken niet je lippen brandt. Voor het gemakkelijker kunnen drinken heeft de cup een licht opstaande rand, edoch die is kleiner dan bij de originele roestvaststalen Crusader Cup I.

Crusader Cooker System MKII 

Voor het kunnen vastpakken van deze 1 liter grote Crusader Cup II heeft het twee stevige maar in en uitklapbare roestvaststalen handvatten met een “fixatiestang”, die met de bevestigingsstip en 6 klinknagels stevig aan de cup vastgeklonken zitten. Dankzij die “fixatiestang” kun je de gevulde cup stevig en dus veilig vasthouden!                                                                                                                                            

TIP: Klap tijdens het koken de roestvaststalen handvatten uit, dan worden deze minder warm. En gebruik eigenlijk altijd lederen handschoenen bij het koken op open vuren.

De Crusader Cup II is net als originele Crusader Cup overigens speciaal ontworpen om rammelvrij om de benedenkant van de standaard veldfles (Standard Black NATO Water bottle) van de MOD opgeborgen te zijn.  De BCB Crusader Cup II is overigens speciaal bedoeld voor de sublieme Crusader II kooktoestel (Crusader II Cooker). En daarin past ook een klein model Zweedse Trangia of ander merk spiritusbrander van rond 9 cm als alternatief kooktoestel. Ik heb ergens in de wandelgangen begrepen dat BCB dit Crusader II systeem uit faseert ten gunste van de originele Crusader I systeem.

DE MATEN:

Hoogte / breedte /dikte: 11,4 cm / 13,1 cm / 9,8 cm.

Leeggewicht: 201 gram.

Capaciteit/inhoud: 1 liter met nuttige markeringen op 0,5 en 0,25 liter.

 

DE BCB FIREBALL FLINT & STRIKER (GRAND).  
Was het originele BCB vuurstaal goed, deze moet nog beter zijn. In ieder geval is de grote rode Fireball Flint & Striker wel completer en veiliger in gebruik met zijn kleine kompasje in de knop en de extra grote schraper/ontsteker (Grand Fireball Slide), die tevens de opbergplaats van de vuurstaal is. De knop heeft een extra en grote ergonomische uitsparing voor de duim, waardoor het vastpakken ervan verbeterd is. Ook de ontsteek prestaties zouden verhoogd moeten zijn, maar dat zullen we in de praktijk nog wel zien!

DE MATEN:

Lengte: 11 cm.

Gewicht: 50 gram.

 

DE GEZAMELIJKE VELDTESTEN VAN DE BCB GEAR.

Na deze veldtesten maak ik een gezamenlijk overzicht met mijn bevindingen van de BCB Gear. Ik ben al zeer lang bekend met BCB Survival & Outdoor Gear en heb deze ook jarenlang als actief dienende militair gebruikt.

Het heeft mij in iedere geval voor extra veiligheid en soms comfort gezorgd. Nog steeds bezit en gebruik ik twee kleine DPM nylon tasjes, die al wel 25 jaar oud en nog steeds wel functioneel hun werk doen.

OPMERKING:
Dat je de gebruikelijke brandstoftabletten in de “open lucht” moest gebruiken was mij allang bekend.                                                                                                                                                               

Maar ik kwam bij mijn huidige recherche naar de milieuvriendelijke brandstof wel achter onderstaande feiten van deze veelvuldig gebruikte brandstoffen: 

* Bij het verbranden van Hexamine komt Cyanide gas vrij.

* Bij het verbranden van Trioxane komt Formaldehyde gas vrij.

 

DE 1e VELDTESTDAG.                                                                                                                                          

DE BCB FIREBALL FLINT & STRIKER (GRAND).
Het ontsteken van de Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel brandstof met het BCB vuurstaal kostte echter wat tijd, maar lukte daarna wel goed. Toch “schoot” ik met de meegeleverde schraper veel hete vonken naar het redelijk solide blokje gel, maar ja wegens de vrieskoude en hinderlijke wind kwamen er weinig nuttige alcoholdampen van het Solid Fuel blokje.                                                                                                                                               

Jammer genoeg was het kleine kompasje niet echt bruikbaar, dit kwam doordat de kompasroos wegens een luchtbel eronder die niet los te schudden was, nu schuin in zijn huis zat en de noordpijl daardoor niet correct draaide. Zeker een maandag morgen model geweest.

Maar gelukkig was het kompasje op het door BCB snel opgestuurde vervangingsmodel op de volgende testdagen wel zeer goed inzetbaar.

 Vuurvonken met de BCB Fire Steel

DE CRUSADER CUP 2 IN COMBINATIE MET DE CRUSADER COOKER 2 EN DE FIREDRAGON SOLID FUEL.                                                                                                                                                       

De veldtest hiervan werd onder vrieskoude winderige omstandigheden uitgevoerd met een half gevulde Crusader 2 mok / mug  (met 1/2 liter koud water van 4-5 graden). Op de bovenzijde van deze mok werd aluminium folie gedaan, want ik heb een hekel ”om voor de buren te stoken”. Voor het echt borrelend laten koken van die halve liter water onder deze koude winderige omstandigheden had ik twee blokjes Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel brandstof nodig.

                                       DE KOOKTIJD: de kooktijd  bedroeg 09 minuten en 20 seconden.                                                                                                                

En van dat hete water kon ik weer heerlijke oploskoffie maken, dit om “mijn interne kachel flink op te poken”. Na de koffiepauze heb ik op de zonnige plekken wat gedooid zand gepakt en gebruikt om de roetvorming van de mok en brander wat weg te poetsen (zie foto)!

 Met folie afgedekte water

DE 2e VELDTESTDAG.                                                                                                                                         

DE NEW BCB FIREDRAGON FOLDING COOKER c/w WINDBREAKER:
Op een vrieskoude, wel wat zonnige maar ook wat winderige dag heb ik de BCB Fire Dragon Folding Cooker c/w Windbreaker / MOD brander op mijn favoriete militaire oefenterrein uitgetest.

Windscherm

Wel weer met dezelfde hoeveelheid (1/2 liter) koud water in de Crusader Cup 2 en weer met de aluminium folieafdekking. Als brandstof werd uiteraard weer de milieu neutrale Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel brandstof gebruikt waarin ik eerst met een takje een gaatje en daarin een opgerold plukje katoen geprikt had, dit om met een vuurstaal dit Sold Fuel blokje sneller te kunnen ontsteken. En warempel dat werkte snel en goed en zou een echte tip voor BCB kunnen zijn! Voor het echt borrelend laten koken van die halve liter water onder deze koude maar wat zonnige omstandigheden, had ik twee blokjes Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel brandstof nodig, dit doordat de tablet na circa 8 ½  minuten uitging. Een enkele tablet brandde dus jammer genoeg niet lang genoeg om het water wel heet, maar niet borrelend aan de kook te krijgen! 

                                      DE KOOKTIJD: de kooktijd bedroeg 12 minuten en 42 seconden.                                                                                      

Deze tweede tablet was door de hitte vloeibaar geworden en derhalve niet meer herbruikbaar en moet je dus geheel op laten branden. Of je buddy er zijn mok op laten zetten natuurlijk!                                                                                                                                                      

 

DE 3e VELDTESTDAG. 
Op een winderige koude dag van 3 a 4 graden Celsius werden wederom de beide BCB kooksystemen weer getest. Wel even mijn oude Hanhart stopwatch meegenomen voor de juiste timing, achter de komma. Eveneens weer met een halve liter koud water van circa 4 graden Celsius en met gebruik maken van aluminiumfolie voor het brander deel (minder residu) en op de Crusader 2 mok.                                                    

DE BCB FIREBALL FLINT & STRIKER (GRAND):
Het ontsteken van de Fuel tablet ging nu met de BCB Fireball Flint & Striker Grand Fire-steel zeer goed.

HET CRUSADER 2 KOOKSYSTEEM EN DE FIREDRAGON SOLID FUEL: 
Na het ontsteken heb ik de draagbeugel van de Crusader brander 2 in zijn rustplaats geklapt en de Crusader 2 mok (met aluminium folie) op de brander gezet. Een enkele tablet Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel brandde niet lang genoeg om het water wel heet, maar niet borrelend heet aan de kook te krijgen, dus moest ik een tweede blokje gebruiken! Het eerste Fuel blokje brandde ruim 8 minuten 32 seconden.

DE KOOKTIJD: de kooktijd van die halve liter water bedroeg vandaag: 09 minuten 42 seconden 15/100.

Kokend heet water

DE NEW BCB FIREDRAGON FOLDING COOKER c/w WINDBREAKER:

Ook hierbij werden weer de BCB Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel tabletten, een halve liter koud water in de Crusader 2 mok en aluminiumfolie gebruikt. Een enkele tablet Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel brandde wederom niet lang genoeg om het water wel heet, maar niet borrelend heet aan de kook te krijgen, dus moest ik toch weer een tweede blokje gebruiken. 

DE KOOKTIJD: de kooktijd van die halve liter water bedroeg vandaag: 12 minuten 4 seconden 49/100.

EN NEE, GEEN TIJDMETING DOOR EEN JOKKEBROKKENDE VVD POLITICUS:

En NEE, Nee, nee geloof me op mijn woord, de minimaal op een leugen betrapte VVD minister van Buitenlandse Zaken ene Halbe Z. van die politieke VVD “jokkebrokken club”  was NIET daarbij!  Anders kwam hij waarschijnlijk wel met een onwaarschijnlijke 1 minuten  5 seconden  5/ 100 score en zou in plaats van de geloofwaardigheid van de Nederlandse Buitenlandse Politiek ook nog mijn nieuwe BCB review besmeurd worden!                                                                                                                                          

CONCLUSSIE BCB GEAR:

In tegenstelling tot “vroeger” is het BCB assortiment flink uitgebreider geworden. Eigenlijk zou elke militair of buitenpersoon wel wat van die handige spullen van BCB in het veld kunnen en voor zijn eigen veiligheid en/of comfort moeten gebruiken.                                    

Water koken in de Crusader 2 mok met behulp van de BCB Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel brandstof  in de BCB Fire Dragon Folding Cooker c/w Windbreaker is zeer milieu-vriendelijk, het laat geen giftige residuen achter, het brandt ook als het nat is, maar dat koken kost wel wat meer tijd. Toch is het wegens de reeds genoemde voordelen een prima piece of kit.

Ik denk ook dat het Crusader kooksysteem II met extra eigen BCB  (of Trangia) spiritus brandertje een echte tip zal zijn.  

 

DANKBETUIGING:

Met dank aan de mevrouw Becky Ratcliffe van BCB voor het beschikbaar stellen van het BCB testmateriaal. Veel succes op de IWA toegewenst.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.