Bark River Wet Enviro & Combat Kit Knife Sheath

HET “HUWELIJK” VAN DE BARK RIVER WET ENVIRO RECON MET DE COMBATKIT KNIFE SHEATH 5,5 INCH.

 

Voor dit “huwelijk” gebruikte ik dus mijn “oude” CombatKit Knife Sheath 5,5 inch in Disrupted Pattern Material -InfraRed Resistent (DPM – IRR) voor deze fraaie door mij beproefde Bark River Wet Enviro Recon.

Het lemmet van de Bark River Wet Enviro Recon past met zowel de snede naar links als ook naar rechts wijzend perfect in de beschermende kunststof binnen schede van de nylon Combatkit Knife Sheath.  Net of deze schede daarvoor in de U.S.A. gemaakt is, maar dat is hij echter niet, het komt uit het atelier van Combatkit uit Kroatië.                                                                                                                

Door de in greepbreedte verstelbare en in hoogte verplaatsbare zekeringsriempje (beiden met klittenband) is de groene Micarta handgreep perfect vast te zetten, zowel in hoge als ook lage positie. Ik prefereer daarbij echter de lage positie direct achter de geïntegreerde stootplaat, omdat dit bij de “ Upsite-down draagwijze ” veiliger is doordat het mes dan niet meer een stukje uit de schede kan schuiven.  Geen “Tour of Duty” taferelen van de Peloton ’s - Sergeant dus.

Bark River & CK Knife Sheath

                                                                                                                                             
Let op: Pas echter wel op dat u dit zekeringsriempje niet per ongeluk doorsnijdt bij het trekken en ook wegsteken van het zeer scherpe mes.                                                                                     

Voor plaatsing aan je OPS-vest  bezit de achterzijde vijf  horizontale PALS en een stevig verticaal nylon riempje met aan het eind een kunststof versteviging. Dit eindstuk “weef” je om en om door de PALS van je OPS-vest (of rugzak PALS), “buig” hem na de laatste PAL terug en stop hem daarna achter de een na laatste PAL vast.

Maar natuurlijk kan deze schede ook aan een brede koppel of smalle broekriem of je rugzakriem.

Als extra bezit deze schede ook nog een aan de voorzijde opgestikt tasje met drain en een verstelbare flap met klittenband. Deze flap wordt met een verstelbare gespsluiting gesloten. Het tasje meet (max ca. 4,5 cm bij 9,5 cm) en is geschikt voor diverse hulpmiddelen, zoals een multitool, een vuurstarter, een slijpplaatje of een survivalkitje.

RESUME.

Het foedraal past perfect en beschermt de drager goed tegen het scherpe lemmet. Het foedraal is zeer flexibel te dragen / inzetbaar en mijn inzien een must voor echte professionals en liefhebbers. Dit echter zonder de bodem van je portemonnee te kunnen zien of omdat deze toch van uienleer gemaakt is!

Mes & Schede gecombineerd

OPMERKING:

De nieuwste Combatkit schede versie echter heeft in plaats van klittenband op het zekeringsriempje, een drukknop, waardoor hij geheel geluidloos te openen is.                                                                                            

Met dank aan de heer Willem van Putten van de “groene zaak” Country Store te Epe voor de ondersteuning van deze review.

Achterzijde CombatKit Knife Sheath

DE BARK RIVER WET ENVIRO RECON.

Deze Bark River is in 2008 als een Limited Edition met een Batchgrootte van slechts 100 stuks vervaardigd (Lucky me). Ik heb meerdere Limited Editions hiervan met zwarte Micarta handgrepen gezien, maar slechts een met deze fraaie groene Micarta greep.                                                                                                               

De Wet Enviro Recon is ontwikkeld voor de instructeurs van het US Marine Corps Force Recon Training Unit.  Ze wilden daar een vaststaand “marine”mes met een roestvaststalen lemmet, dat beter bestand was aan constante blootstelling in natte/zilte omstandigheden dan het eerste testexemplaar, het voortreffelijke Bark River Recon I veldmes.  Zo zie je maar weer dat de vorm de functie volgt. De Wet Enviro Recon met roestvaststalen lemmet is slanker, maar is net zo robuust en heeft nagenoeg dezelfde snijcapaciteiten.

Bij deze Wet Enviro Recon was destijds een Kydex schede van Sharpshooter Sheath Systems bijgevoegd die het lemmet wat krasjes bezorgd heeft. Net als bij mijn veldtesten met hakken destijds,  want een mes test je in het veld en niet vanachter je computer. Die Kydex schede heb ik daarom vervangen door de bovenstaande tactische CombatKit Knife Sheath 5,5 inch.  Een perfect huwelijk dus.                                                               

Bark River is hierdoor nu veelal teruggegaan naar de oude vertrouwde en fraaie lederen schedes. Jammer genoeg wordt dit fraaie vaststaande mes niet meer vervaardigd, maar de fraaie Aurora gelijkt hier wel wat op en de Bravo 1 is ook een goede keuze.                                             

De Bark River Wet Enviro is een perfect outdoor en bushcraftmes, mede door zijn gestraalde comfortabele, ietwat langere handgreep, zijn praktisch en scherp speervormige lemmet en het gebruikte messenstaal. Ik weet dat Bark River meerdere goede messen in verschillende groottes vervaardigd. Ook heb ik gehoord dat Country Store de Bark River Bravo messen gaat voeren.

DE SPECIFICATIES VAN DE BARK RIVER WET ENVIRO RECON.

LEMMETSTAAL:  Zweeds Sandvik 12 C27 RVS 

MATERIAAL HANDGREEP: Canvas Micarta (groen). 

LEMMETLENGTE:              12 cm 

LENGTE HANDGREEP:          12,7 cm 

LEMMETBREEDTE:            2,6 cm 

TOTALE LENGTE MES:          24,6 cm 

LEMMETDIKTE:                  3,5 mm  

GEWICHT MES:                      170 gram 

LEMMETHARDHEID:         58 HRC 

DRAAGGEWICHT MES IN COMBATKIT SCHEDE:                                   273 gram 

LEMMETVORM:     Speerpuntvormig

PRODUCTIELAND:                  U.S.A. 

 

DE OUDE VELDTEST VAN 2008.

Het mes kwam nagenoeg scheermesscherp (met een klein braampje) aan en kon nog net mijn onderarmharen scheren. Hierna volgde de hak en snijtest die zeer goed volbracht werden. Ook de karton en touwsnijtest werd goed volbracht. Ook zout water ging de Wet Enviro Recon goed af. Een prima allround vaststaand mes dus. Na het plaggen snijden moest ik het lemmet een ritje over mijn Lansky gunnen om weer op oorlogssterkte te komen.  

Het zand had namelijk de snede wat genekt.                                                                                                                    

RESUME.

De Wet Enviro Recon is een fraai handgemaakt ”marine” custom gebruiksmes met een verborgen angel (Hidden Tang) voor zowel een natte als ook een droge omgeving.

Verder heb ik toen in 2008 geroepen dat de bijgevoegde Kydex schede wat gebruikssporen op het lemmet had achtergelaten en ik deze schede zou vervangen zou door een fraaie maar dure tactische nylon schede van Spec. Ops. Maar ik heb dus een goedkoper en beter passend exemplaar van CombatKit bij Country Store gevonden.                                                                                                                                     

Het middelgrote Bark River mes bezit zogenaamde Pitbull kwaliteiten en is door zijn kleine Batch nog redelijk zeldzaam ook. Uiteraard heb ik er weer wat lichte snijklusjes mee gedaan.

U snapt hopelijk wel dat ik het fraaie vaststaande mes niet verder ruig ga testen wegens zijn sentimentele en verzamelwaarde.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.