Böker Titan Defender

BÖKER GOES TACTICAL AGAIN AND DEFENDS HERSELF.

Het merk Böker ken ik eigenlijk al jaren, mijn eerste Böker was een slank zakmes, model Trapper met een koolstofstalen lemmet. Later zouden daar de befaamde Jaarmessen bijkomen. Mijn laatste Böker messenartikel verscheen in 2006 en ging over de A&F van de KSK. De laatste tijd heb ik goede contacten met Hajo Wilkes van Böker Manufaktur Solingen.  Op mijn advies werd namelijk de US Navy Mark I opnieuw uitgebracht. Om het iedereen naar zijn zin te kunnen maken werd deze replica ietwat gemodificeerd. Maar het blijft een fraai ontwerp uit de WWII, gemaakt voor de liefhebbers van Amerikaanse  militaire messen.

 

DE BÖKER GESCHIEDENIS.

In 1829 begonnen Hermann en Robert Böker in Remscheid gezamenlijk  met de productie van sabels. De Bökers wilden toen al globaal handel drijven, waarop Hermann naar  Amerika  emigreerde, om in New York de firma Böker & Co te starten en Robert eerst in Canada en later in Mexico  Casa Böker zou stichten. Heinrich  Böker trok daarna de  rivier de Wupper over en begon een met behulp de bekende messenexpert Hermann Heuser in Solingen zijn eigen Messenfabriek. Op 28 juni  1869 was de firma Heinrich Böker & Co een feit. Hier werden hoogwaardige messen vervaardigd, welke door de geëmigreerde neven Hermann en Robert Böker via hun firma´s in Noord-Amerika en Mexico verkocht werden. Ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog leverde  de firma Böker uitstekende blanke wapens aan de Noordelijke Staten van Amerika, dit onder de merknaam Tree Brand en Arbolito.  Door van het begin af aan die hoge kwaliteit vast te houden wist Böker zich zelfs door beide Wereldoorlogen heen te slaan. Echter, in 1945 was de Böker fabriek plat gebombardeerd en viel ook het voor de firma Böker zeer belangrijke embleem de Kastanjeboom of Treebrand als ”Oorlogsbetaling´in Amerikaanse handen. Hierdoor werd het voor de Duitsers moeilijk om 'door te starten`. Ingrijpen en samenwerken met de Amerikaanse neven was nu noodzakelijk. De zeer omvangrijke Böker collectie werd vereenvoudigd en de kwaliteit wederom verhoogd! Een zeer goede zet en de Verenigde Staten van Amerika werden het belangrijkste afzetgebied. Doorgaans betrof het traditioneel Amerikaanse en speciale verzamelmessen voor de `Nieuwe Wereld`. In 1960 werd Böker USA verkocht aan de scharen onderneming Wiss &Sons, die het in 1970 wederom verkocht aan de Multinational Cooper Industries. 

 

DE FIRMA REDDER.

In 1974 kwam Ernst-Wilhelm  Felix-Dalichow  van de Messenfabrik August Muller & Sohne naar Böker en bracht passant deze firma mee. Onder leiding van deze Ernst-Wilhelm ging het steeds beter en werd Böker weer het bloeiende messenbedrijf van weleer. Dit kwam hoofdzakelijk door de hoge kwaliteit van de messen en het feit dat de vanaf 1971 geproduceerde speciale en gelimiteerde zakmessen het zeer goed deden in Amerika.

KOUDE OORLOG EN IK. Vanaf  1980 kwamen de gelimiteerde Damaststalen Jaarmessen op de markt. Dat werd een groot succes en zorgde voor de naamsbekendheid van Böker. Toentertijd was ik helemaal weg van deze Jaarmessen. Een aantal kocht ik bij de bekende wapenfirma Hans Kratz  uit het West-Duitse Lemgo. Ik was tijdens de Koude Oorlog destijds als  NAVO soldaat in de BRD gestationeerd. Deze Damaststalen Jaarmessen worden nog steeds handmatig vervaardigd en zijn nog steeds te koop.

 

REORGANISATIE.

In 1983 stopte Cooper Industries met de messenproductie en in 1986  werd  het Kastanjeboom embleem` teruggegeven` aan de eerste eigenaar, namelijk Böker Duitsland. In Argentinie werd in samenwerking met de familie Salzmann de firma Böker Arbolito S.A. opgericht  en later werd in juli 1986, met hulp van Chuck Hoffman  in het Amerikaanse Denver, Colorado  de firma Böker U.S.A Incorporated. opgericht.

 

OVERDRACHT.

Na jaren van hard werken gaf onze Ernst -Wilhelm enige tijd geleden het bestuursstokje over aan zijn zoon Carsten en dochter Kirsten.  Zij zijn nu de” hoeders” van de Böker traditie. Ik wens beiden veel succes voor de toekomst!  In 2014 bestond Manufactur Böker 145 jaar  en ter ere van dat feit werden er speciale jubileum modellen voor verzamelaars uitgebracht. Das Sportmesser is overigens het oudste Böker zakmes dat sinds het begin nog in productie is.

 

PRODUCTIE. 

Böker Manufactur  produceert in Solingen naast hoogwaardige vaste- en vouwmessen, nuttige scheermessen,scharen en ook fraaie koksmessen. Verder worden er diverse Böker Plus messen door Custom messenmakers ontworpen, welke in het “Verre Oosten” geproduceerd worden. Gezien de prijs echt niets mis mee. De Arbolito modellen komen echter uit de eigen Böker fabriek in Argentinië. En dat is een eind zwemmen, vrienden. Ook  levert Böker onder de naam Magnum nog diverse andere messen, staalwaren e.d. In hun fraaie catalogi of op hun website  kun je naast reeds genoemde zaken  zelfs Outdoor Gear en andere merkmessen bewonderen.

 Boker Titan

DE BÖKER TITAN DEFENDER.

Dit tactische vouwmes werd door de Oostenrijkse Custom-messenmaker en designer, Armin Stutz van de firma Steirer Eisen ontworpen. Hij heeft een langjarige ervaring in het ontwerpen van vouw- en andere messen, zoals b.v. de Benchmade Monochrome. Voor de firma Böker stelde onze Armin zich  tot doel om een tactisch vouwmes te ontwerpen, waaraan hoge eisen gesteld kunnen worden. En gezien de robuustheid van de Liners en de gebruikte materialen lijkt hem dat gelukt te zijn ook. Na de testen weten we meer.  Maar uiteraard deze Defender niet meenemen  naar de Disco, het café,  de strand- en andere openbare feesten en/of wedstijden. Het Defender model is door de ergonomische volle greep een echte ‘Handsmeichler”.

 

BESCHRIJVING TITAN DEFENDER.

De Titan Defender (luxe uitvoering) bezit een 8.6 cm lang gepolijst lemmet uit het kobalt gelegeerde RVS  messenstaal N690BO. Dit is in een samen-werkingsverband  tussen de Oostenrijkse staalfabriek Bohler en de Manufactur Böker ontstaan. Het doel van beiden was om de prestaties van het lemmetstaal t.o.v. het “ normale” N690 te verbeteren.  Het lemmet heeft  een ietwat `Droppoint/semi-skinnervorm (met lange snijcurve) en bezit  een dubbele duimkop voor een snelle eenhandige openingswijze. M.b.v  twee bronzen lemmetasplaatjes en de dikke RVS lemmet as is het lemmet spelingvrij  tussen de beide Liners geplaatst.  De beide Titanium (graad 5)  Liners worden uit het volle materiaal gefreesd en zijn 2,5 mm dik. Het lemmet draait dankzij die bronzen lemmetas plaatjes zeer soepel. Aan het eind van zijn rotatie wordt het geopende lemmet vergrendeld door het overbekende liner-Lock vergrendelsysteem (Walker design). Om het geopende lemmet nu te ontgrendelen dien je met je duim het ontgrendelstuk van de Liner naar buiten  te drukken en kun je het lemmet inklappen. Het inpandige fixeerkogeltje van deze Liner-lock  fixeert  het gesloten lemmet en zorgt ervoor dat het lemmet niet ongewild in de broekzak opengaat. Krijg je ook geen ruzie met moeder de vrouw!  Verder zijn de afstandbus (tevens lemmetstop) en de geribbelde RVS eindspacer tussen de Liners gemonteerd. Op het uiteinde van deze RVS spacer zit een verwisselbare hardmetalen “ruitentikker”gemonteerd. Deze zal het ook goed doen tegen langvingerige fietsendieven. De rugzijde is verder open gelaten, waardoor het mes gemakkelijk schoon te maken is. Op de buitenzijde van de Liners  zijn de Titanium bolsters en de zwarte G-10 greepschalen met Torx-schroeven gemonteerd. De G-10 greepschalen zijn eveneens  door een CNC freesmachine  uit vol materiaal gefreesd en zijn daarna licht geslepen. Op de rechter greepschaal zit de gematteerde en van de Böker tekst voorziene kledingklip gemonteerd, voor de Tip-Up draagwijze.  Kan echter  maar op 1 manier gedragen worden en zou eigenlijk iets in de greepschaal verzonden dienen te zijn. Uiteraard is de handgreep van een polsriemoog voorzien, zodat de kans op verlies van je kostbare mes verkleind wordt. 

 

 Boker Titan Achterkant

DE TITAN DEFENDER LIGHTWEIGHT.

Op de afwerking, de handgreep, het gewicht  en de prijs na, is de Leightweight gelijk aan de bovengenoemde TITAN Defender. Het lemmet heeft een “Stone-wash”finish , de handgreep is volledig uit het groene G-10 greepmateriaal  gemaakt, terwijl het draaggewicht 151 gram is geworden.

DE VELDTEST.

Beide messen kwamen scheermesscherp uit de Solingen Manufactuur. Er sneuvelden wederom armharen. Hierna volgde de touwsnijtest waarbij beide lemmeten zich moesten bewijzen op het zanderige bergtouw en het uit de Schelde opgeraapte Sissal-touw. Dat snijden lukte goed. Hierna volgde de kartonsnijtest, wat beide lemmeten goed volbrachten, maar de Titan presteerde iets beter wegens zijn gladdere lemmetoppervlak (minder weerstand). Wel is tape om het karton een lastig snijmedium. Ook de vergrendeltest werd door beiden (en de tester zijn vingers) goed volbracht. Deze bestaat uit het slaan met de rug van het geopend lemmet op een houten ondergrond. Het lemmet mag beslist niet dichtklappen!!! Niet nadoen, a.u.b. !!! Het snijden en hakken van takken leverden ook geen problemen op. Het zoute water van het Zeeuwse Dishoek leverde voor beide lemmeten geen corrosieproblemen op. Na diverse snijtesten bij veelal vakantie klusjes en bijhorende salamiworsten moesten beide lemmeten even op slijpsessie bij dokter Lansky. En ik na de vakantie op dieet.  

 Handgreep

TITAN DEFENDER SPECIFICATIES.

Type:

 TITAN DEFENDER

Lemmetlengte/breedte/dikte:

8,6 cm /2,9cm/3,5 mm

Lengte open/ gesloten:

20.3 cm/ 11,4 cm

Draaggewicht:

167 gram

Lemmethardheid:

58- 60 HRC

 

TOP. Het fraaie design, de gebruikte materialen, de hoogwaardige afwerking zonder enige speling en het comfort van de handgreep. Ook is de liner-lock perfect ingesteld. Ze kunnen het mijns inziens rustig opnemen tegen de Zuid-Afrikaanse Custommessen, welke in Duitsland te koop zijn.

TIP. Wat rillen op de lemmetrug t.b.v. de duim en op het ontgrendelstuk toepassen. In tegenstelling tot de meeste dames, wordt de TITAN Defender  met meer rillen veel attractiever en bruikbaarder.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Hajo Wilkes en mevrouw Feldmann van Böker Manufactur voor de ondersteuning van dit artikel.

 

 

Henk Kraaijvanger

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.