AquaQuest Dekzeil/Tarp

DE WATERDICHTE DEFENDER TARP VAN AQUAQUEST.
By: Henk Kraaijvanger.

 

DE OORSPRONG VAN AQUAQUEST.

aquaquest logo

In 1994 stond de oprichter van AquaQuest voor een dilemma: nat worden of “waterdicht” & droog blijven. Of hij nu trektochten maakte in Nepal, ging mountainbiken in China of een ander exotisch avontuur beleefde, zijn uitrusting werd steeds doorweekt. Ik weet uit persoonlijke ervaring dat slapen in een natte slaapzak je nachtrust niet bevorderd en je blij bent ’s morgens de warme zon op te zien komen.

Zijn oplossing: ontwerp 's werelds eerste waterdichte geldgordel, de AquaRoo. Deze AquaRoo werd oorspronkelijk gemaakt van het universeel bruikbare Ducttape en is het originele waterdichte product van het merk AquaQuest en blijft al 25 jaar een bestseller!

HUN BEDRIJFSACTIVITEITEN. 
Elke dag verkopen ze hun producten rechtstreeks aan veeleisende klanten over de hele wereld en bieden ze hun klantenservice in meer dan een half dozijn talen. Ze hebben hun volledige productlijn op voorraad in magazijnen in Canada, de VS, het VK, Duitsland en Japan, waardoor ze snelle verzending naar bijna elk land op aarde kunnen bieden. Hoe peppie is dat?

TER VIERING VAN HET 25-JARIG JUBILEUM. 
Met ingang van de herfst van 2019 stoppen ze met hun oorspronkelijke logo en vierden ze hun 25-jarig jubileum met een frisse look, een nieuwe logo en een nieuw productaanbod!

HET AQUAQUEST ASSORTIMENT: 
Het nieuwe AquaQuest assortiment omvat veel waterdichte en nuttige items voor outdoor gebruik, die tevens voorzien zijn van hun nieuwe logo, zoals:

  • Waterproof Tarps.
  • Waterproof Duffels.
  • Waterproof Backpacks.
  • Waterproof Cases.
  • Waist Packs.
  • Dry Bags.
  • Bivy Sacks.

OPMERKING & TIP: Voorraden met het oude logo zijn tegen sterk gereduceerde prijzen en afhankelijk van de beschikbaarheid ook nog te koop.

HET TESTPAKKET UIT TAIWAN. 
Op een qua weer omgeslagen zaterdag kwam de melding van PostNL dat ik het AquaQuest pakket met de HD Defender Tarp op het lokale postkantoor kon ophalen. Edoch NIET zonder legitimatie en daarna moest ik best veel geld voor de invoerrechten en afhandelingskosten op de toonbank te moeten leggen. Mijn zuurverdiende geld dat mijns inziens straks “ongewoon gewoon en linea recta” naar de omvallende Zuidelijke banken en pensioenen van de Zuidelijke EU-Landen gaan en dit alles onder de rook van het BS Covid-19 hulppakket.

DE HEAVY DUTY DEFENDER DEKZEILEN/TARPS VAN AQUAQUEST.
Uiteraard heef AquaQuest meerdere Tarps/dekzeilen in assortiment, zoals de Survivor Emergency Tarp, de  Guide Lightweight Tarp; de Safari Medium-Duty Tarp, maar de sterkte en ook zwaarste is hun Defender Tarp/dekzeil. Hun Heavy Duty Defender Tarp/dekzeil houd je in de meest extreme weersomstandigheden volledig droog. De Defender is hun meest stevige Heavy Duty waterdichte Tarp/dekzeil met een bewezen staat van dienst van hun zeildoek op het gebied van waterdichtheid, duurzaamheid en veerkracht.

100% WATERDICHT. 
Het Aqua Quest Defender Heavy-Duty dekzeil/de Tarp is verkrijgbaar in vier maten en twee kleuren. De Tarp houd je indien slim en goed opgezet ongeacht het weer, volledig droog. Met een hydrostatische weerstand van 20.000 mm weet je zeker dat er geen druppel water door je dekzeil komt. De dekzeilen/Tarps zijn verkrijgbaar in een camouflage print en in OD-groen, maar er zijn echter ook All-In set verkrijgbaar met deze dekzeilen/Tarps en de extra opzet items.

EXTREEM DUURZAAM.
De Defender heeft een bewezen staat van dienst als ongelooflijk duurzaam en bestand tegen de natuurkrachten, dit zelfs na langdurig gebruik. Het is gemaakt uit 70D nylon met een zware TPU-coating, het heeft versterkte stiksels en getapete naden met een treksterkte van  2,4 - 7,2 lbs (1,1 - 3,3 kg) en biedt daardoor een uitstekende bescherming tegen “moeders natuurlijke buien”. En dat zullen we nog wel eens zien!

COMPACT.
Met zijn eigen handige opbergzak is de Defender een ongelooflijk stevig dekzeil/Tarp dat nog steeds klein en redelijk licht kan worden verpakt. Stop het weg in je noodbepakking en daardoor ben je goed voorbereid op rampen. Bijvoorbeeld wanneer je deze Tarp het meest nodig hebt, zoals bij een van de “Zeven Bijbelse Plagen” zoals op de run voor de door George Soros gesponsorde opgeruide BLM Riots ; When Shit Hit The Fan (WSHTF) “ of als de Covid-STASI op je deur aanklopt”. Be Prepared Be Trained Be Smart Because You Never Know.

goed formaat

VEELZIJDIG.
Met in totaal 19 tot 37 versterkte webbing lussen, inclusief lussen die boven het hoofd  hangen en stokinzetstukken (bijvoorbeeld voor walking sticks) in alle vier de hoeken, heb je alle hoeken “gedekt”.  

Je kunt het dekzeil/de Tarp in vrijwel elke situatie opzetten en je hebt niet eens bomen nodig! Zeg dus vaarwel tegen gewone zware, stugge en krakende dekzeilen en hallo tegen een zeildoek dat sterker, stiller, compacter, veelzijdiger, duurzamer en waterdichter is.

waterdicht

LEVENSLANGE GARANTIE. De AquaQuest producten worden ontworpen in de U.S.A. en daarna gemaakt in het Verre Oosten. Het gehele product is gedekt door een levenslange garantie.  De klantenservice van AquaQuest (AQ) is gevestigd in de Pacific Northwest, waar ze sinds hun oprichting in 1994 waterdichte uitrusting ontworpen en uitermate getest hebben. En nu test het Nederlandse bushcraft weblog de HD Defender Tarp in medium size.

TARP-MATEN EN BIJZONDERHEDEN:

-          10 bij 7 voet (3 bij 2 meter).

-          10 bij 10 voet (3 bij 3 meter).

-          13 bij 10 voet (4 bij 3 meter).

-          15 bij 15 voet (4,5 bij 4,5 meter).

BESCHIKBARE KLEUREN HD DEFENDER TARP:

-          Met een Woodland achtige camouflageprint.

-          OD green /olijfgroen.

Ingepakt 

DE  BIJZONDERHEDEN VAN DE TE TESTEN MEDIUM SIZE HD DEFENDER DEKZEIL/TARP:

          Oppervlakte is circa 6 vierkante meter.

•          Materiaal zeildoek / Tarp uit 70D nylon met een zware TPU-coating.

•          Heeft een Woodland achtige camouflageprint.

•          Heeft versterkte stiksels en getapete naden.

•          Wordt met camouflage hoes geleverd.

•          Heeft 21 opspanpunten/Tie loops. 

•          Heeft op de 4 hoekpunten aan de binnenzijde een versterkt vak voor een tentstok.

•          Gewicht: 1,1 kg.

VOORMALIGE ERVARINGEN MET PONCHO’S EN TARPS.
Tijdens mijn operationele en ook trainingsvelddiensten, heb ik bij Defensie veelvuldig eerst onder een poncho zeiltje en later onder een kleine Engelse “BCB Army Tarp gelegen”. Veelal in weer en wind en zelfs in de wintertijd bij sneeuwval in januari/februari. But what doesn’t  Kills You Makes You Stronger.                                                                                     

 

Dat onder een zeiltje/Tarp slapen, met een vuurstaal vuur maken, vlotten bouwen, abseilen, noodrantsoenen in Dakota kookovens warm maken enzovoort demonstreerde ik als militaire instructeur, klassencommandant en latere opvolgend pelotonscommandant (OPC) graag en goed aan mijn leerlingen/cadetten.                                                                                                                 

En later als Scoutingleider ook graag aan de jongens en meisjes van mijn Scoutinggroep (leeftijd variërend van 15 t/m 18 jaar. Was in het begin een hele klus doordat ze liever binnen zaten dan buiten actief bezig zijn. Nou, ik heb ze wel van de banken gekregen.

STAY ALWAYS CURRENT: Tezamen met mijn militaire survival-maten Gerard en Henri heb ik destijds met minimale uitrusting een koude, sneeuwige en natte winterse week zonder meegenomen voeding in de Belgische Ardennen overleeft.  We hadden voor de warmte en effectiviteit daarbij onze drie Defensieponcho’s gekoppeld tot een goed werkende Squad-bivak (zie foto onder).

Tent bestaande uit drie poncho's 

                                  DE DRIE GEKOPPELDE KRIJGSMACHT PONCHO’S.

NA MIJN MILITAIRE PENSIOEN: En nu als gepensioneerde beroepsmilitair met veel veldervaring, bijhorende beroepsdeformatie, liefde voor het hiken door de fraaie natuur en goede Gear, demonstreer & test ik bij www.bushcraft.nl graag die items voor u uit. Nu is dus de AquaQuest HD Camouflage Defender Tarp (3 bij 2 meter) aan de beurt.

 

DE VELDTESTEN VAN DE MEDIUM SIZE HD DEFENDER DEKZEIL/TARP:

TE BEHALEN PUNTEN: Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft mevrouw Marcy van het Amerikaanse bedrijf AquaQuest het dekzeil / de Defender Tarp aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe review. De bevindingen en mijn statements in deze review zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 

I. OPZETMETHODE/ PROCEDURE VAN MIJN MANIER BIJ OPZETTING VAN DEZE A-FRAME TYPE TARP/DEKZEIL (LENGTE 2 METER BIJ 1,5 METER DAKLENGTE).                                                       

Bij het opzetten gebruiken ik het 2 meter stuk van het dekzeil/deTarp in de 2 meter lengte en het 3 meter stuk voor de zijwanden van ca. 1,5 meter. Dit maakt een iets hogere Basha dan ik eigenlijk gewend ben/was, maar een beetje “achterstallige comfort” mag nu in 2021 wel.

-          Ik zocht daarbij eerst twee stevige bomen uit zonder hangende weduwmakers in de kruinen en met een goede bodem zonder scherpe takjes en dergelijke.

-          Hierna heb ik alle te gebruiken bivak items, zoals het uit het foedraal gehaalde dekzeil /de Tarp, de rol parakoord, twee rode prusik knoopkoordjes, fixatiehoutjes en haringen klaargelegd.

-          Ik had van tevoren ook zes groene elastische ringlussen/koordjes door de ophang/haringpunten van de bodem van het dekzeil/de Tarp gedaan.

-           Daarna heb ik de hoofddaklijn van parakoord door de bovenste 3 dak lussen van het dekzeil/ de Tarp gehaald en op borsthoogte tweemaal om de linker boom geslagen en met een slipsteek en extra fixatiehoutje gezekerd.

-          Toen heb ik het parakoord “voor de maat” wat strak getrokken en heb ik op ongeveer 30 cm van de rechterboom een lus in deze hoofddaklijn van parakoord gemaakt.

-          Daarna heb ik het losse eind van dit parakoord op dezelfde borsthoogte tweemaal om de rechter boom geslagen, door de gemaakte lus gestoken, daarna de hoofddaklijn/het parakoord flink strak getrokken en daarna gezekerd met een slipsteek en een fixatiehoutje .

fixatie koord

-          Ik heb daarna het eerste rode prusik knoopkoord op de hoofddaklijn van parakoord tussen de linker boomstam  en het dekzeil /de Tarp bevestigd (3x om het dak/parakoord draaien) en het eind door de ophang lus van het zeil gedaan en met een houtje gefixeerd.

-          Daarna heb ik de tweede rode prusik knoopkoord op de hoofddaklijn van parakoord tussen de rechter boomstam  en het dekzeil /de Tarp bevestigd (ook 3x om het koord draaien) en het eind door de ophang lus van het zeil gedaan en ook met een houtje gefixeerd.

-          Daarna heb ik het dekzeil/de Tarp opgespannen door beide zelf fixerende prusik knopen naar buiten (links/rechts) over de hoofddaklijn van parakoord van het dak te schuiven.

-          Hierna heb ik de zes haringen (links/rechts) aan de onderkant door de bevestigde elastische ringlussen/koordjes gestoken en in de grond gestoken.

 Tarp opzetten

Uiteraard gebeurt het opbreken van dit A-type Basha in omgekeerde volgorde.             

Ik heb daarbij het parakoord geheel uit de lussen van het dekzeil/de Tarp gehaald en wederom opgerold. De groene elastische lussen heb ik aan de onderzijde van het dekzeil/de Tarp laten zitten.

Opmerking: sla het natte dekzeil/de Tarp nooit nat in zijn foedraal op. Laat hem goed luchten en drogen, anders zou het doek kunnen gaan schimmelen.

 

II. OPZETMETHODE/PROCEDURE VAN MIJN MANIER BIJ OPZETTING VAN DEZE A-FRAME TYPE TARP/DEKZEIL (LENGTE 3 METER BIJ 1 METER DAKLENGTE).                                                   

Ik zocht daarbij wederom twee stevige bomen uit (zonder hangende weduwmakers in de kruinen) en met een goede bodem zonder scherpe takjes en dergelijke.

Hierna heb ik weer alle te gebruiken bivak items, zoals het uit het foedraal gehaalde dekzeil /de Tarp, de rol parakoord, twee rode prusik knoopkoordjes, fixatiehoutjes en haringen klaargelegd.

Ik had ook weer van tevoren ook de groene elastische ringlussen/koordjes door de nog lege ophang/haringpunten van de bodem van het dekzeil/de Tarp gedaan.

Daarna heb ik de hoofddaklijn van parakoord door de bovenste dak lussen van het dekzeil/ de Tarp gehaald en op buikhoogte tweemaal om de linker boom geslagen en met een slipsteek en extra fixatiehoutje gezekerd. Op buikhoogte dus doordat ik een dak zijde van 1 meter nodig had.

bevestiging

Toen heb ik het parakoord “voor de maat” wat strak getrokken en heb ik op ongeveer 30 cm van de rechterboom een lus in deze hoofdlijn/parakoord gemaakt.

-  Daarna heb ik het losse eind van dit parakoord op buikhoogte tweemaal om de rechter boom geslagen, door de gemaakte lus gestoken, daarna de hoofddaklijn/het parakoord flink strak getrokken en daarna gezekerd met een slipsteek en een fixatiehoutje .

-  Ik heb daarna het eerste rode prusik knoopkoord op de hoofddaklijn van het parakoord tussen de linker boomstam  en het dekzeil /de Tarp bevestigd (3x om het dak/parakoord draaien) en het eind door de ophang lus gedaan en met een houtje gefixeerd.

-  Daarna heb ik de tweede rode prusik knoopkoord op de hoofddaklijn van parakoord tussen de rechter boomstam  en het dekzeil /de Tarp bevestigd (ook 3x om het koord draaien) en het eind door de ophang lus gedaan en ook met een houtje gefixeerd.

-  Daarna heb ik het dekzeil/de Tarp opgespannen door beide zelf fixerende prusik knopen naar buiten (links/rechts) over de hoofddaklijn van parakoord van het dak te schuiven.

-  Hierna heb ik de haringen (links/rechts) aan de onderkant door de bevestigde elastische ringlussen/koordjes gestoken en in de grond gestoken.

Zijwanden vasthaken in de grond

Uiteraard gebeurt het opbreken van dit A-type Basha in omgekeerde volgorde.             

Opmerking: sla het natte dekzeil/de Tarp nooit nat in zijn foedraal op. Laat hem goed luchten en drogen, anders zou het doek kunnen gaan schimmelen.

in de lengte opgezet

III. OPZETMETHODE/PROCEDURE VAN MIJN MANIER BIJ OPZETTING VAN DEZE TARP/DEKZEIL "WIND & RAIN SHED WEDGE" (BREEDTE 2 METER EN LENGTE 3 METER NAAR ACHTEREN.

-  Ik zocht daarbij wederom twee stevige bomen uit (zonder hangende weduwmakers in de kruinen) en met een goede bodem zonder scherpe takjes en dergelijke. Nu wel in de bosrand van een glooiend terrein met een fraai uitzicht over de zandvlakte.

-  Toen heb ik eerst alle te gebruiken bivak items, zoals het uit het foedraal gehaalde dekzeil /de Tarp, de rol parakoord, twee zwarte scheerlijnen met zelf gemaakte houten stoppers, twee rode prusik knoopkoordjes, fixatiehoutjes en haringen klaargelegd.

-  Daarna heb ik de hoofddaklijn van parakoord door de bovenste dak lussen in de breedte van het dekzeil/ de Tarp gehaald en op schouderhoogte tweemaal om de linker boom geslagen en met een slipsteek en extra fixatiehoutje gezekerd.

-  Hierna heb ik het losse eind van deze hoofddaklijn van parakoord op schouderhoogte tweemaal om de rechter boom geslagen, door de gemaakte lus gestoken, daarna de hoofddaklijn van parakoord flink strak getrokken en daarna gezekerd met een slipsteek en een fixatiehoutje .

-  Ik heb daarna het eerste rode prusik knoopkoord op de hoofddaklijn van parakoord tussen de linker boomstam  en het dekzeil /de Tarp bevestigd (3x om het dak/parakoord draaien) en het eind door de ophang lus gedaan en met een houtje gefixeerd.

-  Hetzelfde heb ik dat met de rode prusik knoopkoord daarna aan rechterkant gedaan.

-  Daarna heb ik het dekzeil/de Tarp opgespannen door beide zelf fixerende prusik knopen naar buiten (links/rechts) over de hoofddaklijn van parakoord van het dak te schuiven.

-  Daarna heb ik de achterkant strak opgespannen door met behulp van drie zelf gemaakte houten haringen. Deze heb ik door de elastische ringlussen/koordjes gestoken en in de grond gestoken .

-  Ik heb toen aan de linker lus op de voorzijde van de Tarp/het dekzeil mijn scheerlijn bevestigd en met behulp van een houten haring opgespannen gezekerd.

-  Hetzelfde heb ik ook met de rode prusik knoopkoord aan de rechter kant gedaan.

-  Daarna de laatste check/ re-check gedaan en was het tijd om onder de Wind & Rain Shed Wedge te pauzeren.

 3 bij 2

Ik ga niet alle mogelijk opzetmethodes beschrijven, na eerst dagenlange en daarna wekenlange opzetmethodes in regen, bij wind en bij mooi weer is kan ik wel stellen dat wat mij betreft, deze  HEAVY DUTY DEFENDER DEKZEILEN/TARPS VAN AQUAQUEST een must have is. En dankzij de juiste paklengte kan hij ook prima in het onder vak van mijn rugzak, in dit geval een oude Tasmanian Tiger TT Tac Modular Pack 30 Vent.

 

 Van de binnenkant

                         DE BINNENKANT VAN DE “WIND & RAIN SHED WEDGE”.

 

 

DE BEVINDINGEN TIJDENS DE TESTDAGEN.

ACTIVITEIT:

SCORES:

BIJZONDERHEDEN:

 

 

 

GARANTIETERMIJN:

Zeer goed / ****.

Lifetime Warranty.

VERVOER GEMAK:

Zeer goed / ****.

Fraai camouflage foedraal, past ook in het onder vak van een trekking rugzak.

KWALITEIT FOEDRAAL:

Zeer goed / ****.

Goed afgewerkt.

IN & UIT PAKKEN ZEILDOEK / TARP:

Zeer goed / ****.

Ging gemakkelijk.

Moet wel klein vouwen & rollen.

OPZET GEMAK:

Zeer goed / ****.

Ging snel.

OPBREEK GEMAK:

Zeer goed / ****.

Is met wat training opvouwbaar zonder hem op de (natte) vuile bodem te moeten leggen.

OPBERG GEMAK:

Zeer goed / ****.

Ging goed en vrij snel.

ROBUUSTHEID:

Zeer goed / ****.

Tot nu toe dan.

WATERDICHTHEID:

Uitmuntend goed / **** half.

Getest tijdens een 3,5 uur durende flinke regenbui.

DROOGTIJD ZEILDOEK:

Goed /***.

Wel onder een afdak opgehangen.

OPZETMOGELIJKHEDEN:

Zeer goed / ****.

Zie figuur onder.

CAMOUFLAGE PRINT:

Redelijk tot goed / **half.

Heeft geen echte militaire matte print en de bijhorende Infrarode  IRR-bescherming tijdens nacht.

DRAAGGEWICHT:

Goed tot zeer goed / ***half.

In vergelijking met lichtgewichts typen.

COMPLEETHEID PAKKET:

Goed tot zeer goed / ***half.

Mis reparatiesetje.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST MEDIUM SIZE HD DEFENDER ZEILDOEK/TARP: ZEER GOED / VERY GOOD / ****.

 

RESUME: De  medium size HD Defender Tarp/dekzeil is echt waterdicht en zeer stevig gezien het gewicht en comfortabeler en groter dan ik jarenlang gewend was om onder te liggen. Ik vind deze robuuste AquaQuest HD Defender Tarp, de beste Tarp/dekzeil waar ik professioneel en ook hobbymatig onder gelegen heb en een aanbeveling waard. Dankzij de bevestigingslussen is deze Tarp/zeildoek gemakkelijk in verschillende configuraties op te zetten en ook weer gemakkelijk op te vouwen. U kunt afhankelijk van uw gebruiksdoel, uw zin en tijd met het zeildoek/de Tarp diverse soorten onderkomens bouwen.                                                                                                                    

TIP: Zie daarvoor de voorbeelden van die verschillende opbouw mogelijkheden helemaal onderaan.

 

TIPS VOOR HET R&D DEPARTEMENT.

-          Verander de zwarte rechte verstevigingsbiezen in woodland of andere camo exemplaren, doordat in de natuur / jungle vaak geen lange rechte zwarte lijnen voorkomen.

-          Stik in het midden van het smalle (2 meter) gedeelte ook een verstevigde camo bies met ophangpunten en tape het stiksel voor een flexibele opzetting.

-          Voeg er een reparatiesetje voor het zeildoek bij.

-          Maak voor operationele militairen een Tarp met een IRR coating. Want als ze u niet zien (en horen), kunnen ze ook niet gericht op u schieten/vuren!

 

DANKBETUIGING: Met dank aan Marcy van AquaQuest Waterproof International voor het laten toezenden van het testexemplaar. Zonder dat was deze AquaQuest review niet tot stand gekomen.

www.bushcraft.nl