Applegate KSK

DE BOKER APPLEGATE/FAIRBAIRN KSK BLACK. By Henk Kraaijvanger.

Zoals veel Westerse Krijgsmachten, zien onze Oosterburen nu het belang van zogenoemde “Speciale Eenheden” in . Zo hadden ze naast de lang bestaande Fallschirmjager-Kompagnien, de in 1958 opgerichte Kampfswimmer-Kompagnie en de in 1962 opgerichte Fernspah-Kompagnie (verkenning). Ook bezat de Bundesgrenzschutz (Duitse grenspolitie) zijn befaamde Grenzschutzgruppe 9 (GSG 9), welke na het debacle  van de Olympische Spelen te Munchen (1972), onder politieke druk werd opgericht.  Maar een echte “sneaky spec-ops” eenheid zat er niet in, zolang men onder “toezicht” van de geallieerden stond. Pas toen de Muur viel en de Bundestag missies buiten het eigen territorium goedkeurde, ja toen kon men pas “loss gehn”. Met de Duitse deelname aan internationale vredesmissies was er voor het Duitse Leger een nieuwe taak weggelegd. Om die reden werd in 1996 het Kommando Specialkrafte, afgekort KSK opgericht. Veel leden zouden van de Fallschirmjager, Fehrspah en Einzelkampfer eenheden komen.

 

AppleGate KSK

KOMMANDO SPECIALKRAFTE (KSK).

Deze jongste speciale eenheid werd in de Zuid-Duitse plaats Calw gestationeerd en kreeg de navolgende taken: 

1. Het verzamelen van (gevecht)inlichtingen.                                                                                                       

2. Het beschermen van het Duitse  vastgoed en  Duitse VIP’s, dit onder speciale omstandigheden.      

3. Het bevrijden van Duitse gegijzelden en ingezetenen, die tijdens een crisissituatie in het buitenland vertoeven en  het evacueren daarvan .                                                                                                                                         

4. Gevechtsacties (out of area) diep in vijandelijk gebied uitvoeren.                                  

Het spreekt voor zich dat alleen ervaren en competente leden van de Bundeswehr  zich voor de selectie van de KSK kunnen opgeven. Lui, die tijdens hun loopbaan al te veel Bier und Bratwurst hebben genuttigd, vallen “automatisch” af. Overigens is dat specifieke Duitse ”spul”  zo nu en dan wel lekker, hé.

ORGANISATIE EN BEWAPENING KSK.

De hoeksteen van de KSK zijn de vier Kommandokompagnien en een Fernspäh (verkennings)-kommandokompagnie. De Kommandokompagnie is onderverdeeld in vier Spezialzugen (pelotons) en deze pelotons zijn weer onderverdeeld in Kommandotruppen( groepen) met eerst vier en nu vijf gespecialiseerde operators/Kommando Feldwebeln (sergeanten/onderofficieren). Net als hun voorbeeld de roemruchte  Engelse SAS, hebben de KSK operators naast hun taak als gevechtsspecialist “dubbelfuncties”, zodat elke samengestelde groep naast de leider, de vier belangrijke functies waarborgen, namelijk die van: wapenspecialist, springmiddelen specialist, verbindingsspecialist en medisch specialist.  

Het spreekt voor zich dat deze operators voor hun zware taken de beste “militaire gereedschappen” willen hebben. Ze zijn standaard voorzien van de G-36 van Heckler & Koch. Maar ook gebruiken ze een speciale G-36 versie, welke uitgevoerd is als precisiegeweer. Daarnaast kunnen ze beschikken over de scherpschuttersgeweren  G22  A1 (Artic)  in kaliber .300 Winchester Magnum en het G24 scherpschutters/anti-materieel geweer in 12,7 mm (.50 Browning Machine Gun / .50BMG) van het Britse bedrijf Accuracy International. En ze kijken al uit naar het  nieuwe G28 precisiegeweer van Heckler & Koch.  When the shit hits the fan  gebruiken ze voor het noodzakelijke uitschakelende dodelijke vuur, de automatische Heckler & Koch in 7,62 x51 mm Nato. Dit wapen lijkt uiterlijk sterk op het oude, vertrouwde G3 geweer. Ook gebruiken ze als automatische wapens de MG 3 (7,62 x 51 mm Nato) en MG4 in .223 Nato (5,56 x 45 mm).  En als wapen voor korte afstand  ook de Heckler & Koch MP5 in 9 x19 mm para en de MP7 A1/ A2  in 4,6 x30 mm. Voor hun persoonlijke zelfverdediging gebruiken ze als back-up, het pistool Heckler & Koch P30 in 9x19 mm (Para).  Onder water kunnen ze het speciale Heckler & Koch onderwaterpistool gebruiken.

 

 Applegate KSK in schede 

DE DOOR DE KSK GEBRUIKTE MESSEN.

Naast het standaard ingevoerde Bundeswehr Taschenmesser en het Einhandmesser van Victorinox, de Super Tool van Leatherman, gebruikten ze in eerste instantie de beroemde Gerber MK2 als Kampfmesser (gevechtsmes).  Edoch, deze Gerber MK2 zou na zijn invoering snel vervangen worden, dit door verschillende redenen, maar de belangrijkste reden was de te gladde handgreep. Op de in 1997 gehouden Internationale Waffenausstelling (IWA) te Neurenberg, zag men de door Boker  gepresenteerde nieuwe dolk, de zogenaamde  Applegate/Fairbairn  Kampfmesser (A-F dolk) en zijn co-ontwerper, de kolonel zelf. Hierna  besloot de KSK leiding, de Boker A-F dolk na deze grondig te testen, in een geheel zwarte KSK uitvoering onder de naam Kampfmesser KSK  (NSN 1095-12-344-4838 in de bewapening op te nemen! Een goede keuze overigens (HK). 

KAMPFMESSER KSK / BOKER APPLEGATE-FAIRBAIRN KSK BLACK (civiele benaming) .

Zoals gezegd een goede keuze, want deze A-F dolk is in feite een verbetering van de befaamde Britse Fairbairn-Sykes commandpdolk (FS dagger) uit de Tweede Wereldoorlog. De FS dolk had enkele tekortkomingen, zoals het wegens de ronde greep verdraaien in de hand en het afbreken van het lemmet bij de smalle, doorgaande angel. (Opmerking: bij de huidige en handgemaakte, fraaie commandodolk  van Hill-Knives, is dit euvel van breken echter verholpen).  Ook is de handgreep dankzij de brede rillen slipvaster.                                                                                                                                                 

Met bovengenoemde klachten  in gedachten, ontwierpen de Amerikaanse O.S.S. “combat goeroe” kolonel Rex Applegate en de Britse commando close combat expert kapitein W.E. Fairbairn, de fraaie Applegate-Fairbairn dolk. De A-F dolk zou echter wegens de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog niet meer vervaardigd worden.  De ontwerptekeningen bleven in het bezit van beide bedenkers. Na de dood van de nu overste W.E. Fairbairn gingen de rechten op kolonel  Rex Applegate over.  In overleg met de nabestaanden werd er in 1988 een definitief A-F model vervaardigd. Deze A-F dolk was uit drie prototypen ontstaan en het werd door de bekende Amerikaanse messenmaker T.J. Yancey geheel met de hand vervaardigd. Hierdoor lag de prijs hoog en was het mes niet voor iedere militair te betalen. Om de kosten te drukken ging de “productie” over naar W. H.“Bill” Harsey, maar ook hij kreeg de prijs van de A-F dolk niet sterk omlaag. De handgemaakte A-F dolk was en bleef te duur, zodat men besloot deze A-F  dolk dan maar fabrieksmatig te produceren. 

 

Applegate KSK & Schede

BLING-BLING.

Rex Applegate ging aldus op zoek naar een goede en efficiënt werkende messenfabriek. In eerste instantie kwam de kolonel bij de ex-Green Beret en messenontwerper Al Mar terecht. Die liet de dolk in het Japanse Seki City produceren. Dat werd geen succes omdat de A-F van Al Mar een glanzend gepolijst lemmet bezat. Zoiets opvallend glanzends is natuurlijk militair ondenkbaar. Behalve dan voor de legendarische WW2 US Generaal  G. Patton, die had zo’n “bling-bling” graag aan zijn koppel  naast zijn verchroomde Colt SAA .45 revolver met ivoren greepplaten gehangen. Maar voor een serieuze soldaat of GI was deze protserige dolk dus geen optie.  De kolonel verbrak de samenwerking met Al Mar en stapte over naar het Amerikaanse Black Jack Knives.                                             

Wederom werd deze samenwerking geen succes  doordat Black Jack Knives het niet zo nauw nam met de maatvoering. Uiteindelijk kwam de kolonel bij het Duitse Boker Manufactur in Solingen terecht. Een voltreffer en de rest is historie, zoals ze mooi zeggen.    

DE A-F SPECIFICATIES. 

LEMMETLENGTE:          15 cm . 

LENGTE HANDGREEP:                     12 cm. 

LEMMETBREEDTE:        27 mm

BREEDTE HANDGREEP:                  30 mm. 

LEMMETDIKTE:             4,4 mm. 

DIKTE HANDGREEP:                         27 mm 

LEMMETSTAAL:             440C RVS. 

GEWICHT MES:                                 246 gram. 

LEMMETHARDHEID:    ca. 58 HRC. 

TOTALE LENGTE:                               27,2 cm. 

LEMMET COATING:      Aluminium Nitride. 

DRAAGGEWICHT (mes + Schede): 364 gram 

MATERIAAL STOOTPLAAT: RVS met Aluminium Nitride coating.

PRODUCTIELAND:                             Duitsland                         (Solingen).

MATERIAAL GREEP:   met glasvezel versterkt kunststof, in lengterichting van rillen en  aan binnenzijde van contragewichtjes voorzien.

MATERIAAL SCHEDE:    Kydex met Tek-Loc koppelstuk  en een rubber borgring t.b.v. de handgreep.

 

 

Test

TEST:

De A-F dolk werd als steekwapen zodanig beproefd. Dus moest het tweezijdig geslepen lemmet tijdens deze steekproef zijn kunnen demonstreren  op  het groene steekwerende materiaal. Dit materiaal werd met de normale steekkracht niet geheel doorkliefd. Maar de lemmetpunt  was daardoor  niet beschadigd. De andere snijwerkzaamheden lukten evenwel goed, maar daarvoor is de dolk eigenlijk niet ontworpen.

OPMERKING:

Deze bovengenoemde test niet nadoen! Het zoute water van Domburg kreeg overigens geen vat op het roestwerende lemmet.

DANKBETUIGING:

Met dank aan Boker Manufactur Solingen voor de ondersteuning. 

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.