Amare Duro Expedition One

DE NIEUWE AMARE DURO EXPEDITION ONE.
By: Henk Kraaijvanger

 

Voor de geschiedenis van AMARE Knives en hun grote vouwmessen, raadt ik u ten zeerste mijn eerdere AMARE review op http://www.bushcraft.nl/amare-coloso aan. De hieronder beschreven, door Uli Hennicke ontworpen en bij Real Steel in China geproduceerde AMARE DURO Expedition One is een sierlijk en rustiek uitziend vaststaande mes met extra’s.

DE DURO EXPEDITION ONE. De DURO Expedition One is een echt outdoor, expeditie, jacht en  bushcraft vaststaand mes en voor veel “avonturen” geschikt. Tevens is het “een plaatje voor het oog” en hand strelend in je hand.

Amare Duro

HET LEMMET: Het doorgaande lemmet met zijn erg goede Böhler K110 lemmetstaal; zijn robuuste lemmetdikte, zijn bolle/ convexe slijping met zijn fijne snede; zijn 90 graden scherpe lemmetrug met fijne duimrillen en de juiste lemmetgeometrie maken de DURO Expedition One zo uniek. De DURO Expedition One is een van de weinige goed betaalbare seriemessen met een grote veilige integrale enkele vingerbescherming ter wereld in combinatie met zo’n convexe / bol geslepen droppontvormig lemmet uit K110 semi-roestvast koolstofstaal. Ik denk dat deze vingerbescherming van het Expeditiemes bewust zo groot ontworpen is, dit doordat het onder koude, natte en zilte omstandigheden voorkomt dat je hand doorschiet en de zeer scherpe snede raakt. Ook voorkomt deze enkele vingerbescherming tijdens het batonneren dat de fraaie houten greep platen beschadigen. Die convexe / bolle slijping loopt dus vanaf de lemmet rug in één gebolde lijn door naar de tot op 0 geslepen snede, zonder secundaire snede dus. Daardoor ontbreekt de “schouder” aan de snede, de schouder die bij een andere soort slijping voor meer snijweerstand & wrijving tijdens het snij en hak gebruik zorgt. De grote enkele vingerbescherming heeft tevens een trapeziumvormige uitsparing, die te gebruiken is als kleine harpsleutel of als koordoog. Het lemmet heeft geen vingeruitsparing /Choil, maar wel een kleine halvemaan vormige slijpaanslag. De reeds genoemde lemmetrug is circa 90 graden en scherp, waardoor vuur ontsteken met behulp van een ferrocerium staaf mogelijk lijkt en het bezit tevens net na de handgreep fijne duimrillen, op zijn Amerikaans Jimping genaamd, waardoor “het sturen” van het lemmet verbeterd wordt. De robuustheid, de scherpte en zeer goede snijeigenschappen van zo’n convexe lemmet zullen je vooral bij het houtsnijden flink ondersteunen.                                                                                                                             

HET BOHLER K110 LEMMETSTAAL: Het Oostenrijkse Böhler K110 is een niet roestvaste soort gereedschapstaal, dat na gebruik onderhoud met een oliehoudend doekje nodig heeft. Tenminste als u niet van patina of erger nog, corrosie houdt. Böhler K110 is overigens qua samenstelling en eigenschappen gelijkend aan het bekendere AISI D2 gereedschapstaal, die veel bushcrafters appreciëren. Andere internationale aanduidingen voor K110 zijn: DIN: 1.2379 / EN: X153CrMoV12 / AISI: D2, STN: 19 573.

 

SAMENSTELLING BOHLER K110: Naast een groot percentage ijzer bevat dit hardbare gereedschapstaal de onderstaande legeringselementen.

Carbon/koolstof: 1,55 %

Chroom: 11,30 %

Mangaan: 0.30 %

Molybdeen: 0.75 %

Vanadium: 0.75 %

Silicium: 0.30 %

 

BEWIJS VAN ECHTHEID: Op de linkerzijde van het lemmet staat het fraaie AMARE embleem, de Libelle met de tekst AMARE Knives. Op de rechterzijde staat op de lemmetspiegel de gebruikte staalsoort, in dit geval K110. Op de zijkant van de doorgaande angel/tang ter hoogte van de middelste doorboorde/holle greepschroef van de handgreep onder, staat het serienummer (in mijn geval: 0221), waardoor in geval van diefstal en latere terug vondst, het mes mogelijk te als “eigendom” te herkennen is.

DE HANDGREEP: De fijn gepolijste ergonomisch gevormde hardhouten handgreep uit Aziatisch Sheesham hout ligt heerlijk en solide in de hand en maakt veelzijdige bediening en sturen van het lemmet goed mogelijk. De hardhouten greep platen zitten met drie speciale doorboorde/holle Torx greepschroeven bomvast op de volle doorgaande angel geschroefd. Dankzij deze holle Torx schroeven en de  uitsparing in de vingerbescherming, kun je voor zekering van het vaststaande mes gebruik maken van een dun stukje nylon koord, normaal touw, een leren koord of iets dergelijks en daardoor een vangkoord of lanyard creëren. Ook kun je een soort van elastische greep fixatie maken, dit door een dun stukje rond elastisch koordje door de achterste doorboorde/holle greepschroef en de trapeziumvormige uitsparing van de vingerbescherming te trekken en dan de beide koorduiteinden met elkaar vast te knopen.   

Lemmet Handgreep en schede                                                                                       

DE LEDEREN SCHEDE: Een fraai gemaakte en goed passende, onbehandelde leren schede hoort bij de uitrusting van dit geweldige vaststaande mes. De schede is ook van een stevige lederen tussenlaag, “de Souffle” voorzien, waardoor het de drager/gebruiker beschermt tegen het doorprikken van de schede door het zeer scherpe lemmet. De stiknaden zijn voor de aanvullende veiligheid en als optisch “sieraad” dubbel gestikt en deze schede is voor de robuustheid tevens van twee holle messing nieten voorzien. Jammer genoeg heeft deze fraai gemaakte lederen schede geen echt afwateringsgat / Drain Hole. Nu echter kost dat gemis wat jammerlijke puntjes in de eindbeoordeling. Op de voorkant van deze schede staat trots het fraaie AMARE embleem, de Libelle en de firmanaam gestempeld. De vingerbescherming van het vaststaande mes wordt bij plaatsing van het mes in de schede goed tegen de tussenrand/ Souflle rand gefixeerd en dat voorkomt verlies van je vaststaande mes. Ik vind deze lederen schede echt een stukje vakwerk en ik heb ook daar best veel kijk op.

TIP voor u: Behandel het leer van de schede met een goede wax voordat u het vaststaande mes Outdoors gaat gebruiken. Heb ik voordat ik “naar buiten” ging, wel gedaan.

 

SPECIFICATIES DURO EXPEDITION ONE.                                                                                                  

ONTWERPLAND / ONTWERPER:

Duitsland / Ulrich Hennicke

PRODUCTIELAND / FABRIEK:

China bij Real Steel Knives.

DOELGROEP:

Outdoor, Expedities, Jacht, Bushcraft, verzamelen.

SOORT ANGEL/TANG:

Volle doorgaande angel.

LEMMETMATERIAAL:

Böhler K110 semi-roestvast gereedschap/koolstofstaal (niet roestvrij).

SLIJPWIJZE LEMMET:

Bolle / convexe slijping tot 0 snede.

LENGTE LEMMET:

11,8 cm.

BRUIKBARE SNEDE LENGTE

10,8 cm.

BREEDTE LEMMET:

29,8 mm.

DIKTE LEMMET:

3,58 mm.

VINGER BESCHERMER:

Integraal met trapezium vormige uitsparing.

MATERIAAL HANDGREEP:

Greep platen uit Aziatisch Sheesham hout (door milieu organisaties goedgekeurd).

BEVESTIGING GREEP PLATEN:

Door middel van 3 doorboorde/holle Torx speciaal greepschroeven.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

11,5 cm.

BREEDTE HANDGREEP:

28,5 mm maximaal.

DIKTE HANDGREEP:

19,2 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Naturel leder, ruim     mm dik.

BIJZONDERHEID SCHEDE:

Dubbel gestikt naturel leder, 2,2 mm dik.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

178 gram.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:

248 gram.

 

HET PERFECTE MES: Ik krijg de vraag wel eens, wat vind jij het perfecte mes? Dan antwoord ik dat alles eigenlijk een compromis is van “de vorm volgt de functie”. En dat een perfect mes dat mes is dat je in een noodsituatie bij je hebt, “een dubbeltje” kost, altijd scherp blijft, nooit roest, weigert zijn bezitter te snijden en die bij mogelijk verlies altijd de weg naar huis terugvindt.

DE EERSTE INDRUK EN NULMETING: Ik kan er kort over zijn, de AMARE DURO EXPEDITION ONE gelijkt en voelt nagenoeg als een veel duurder High-end “shopmade productiemes”.

TIP: Als AMARE onder de zeer fraaie Aziatisch Sheesham hout greep platen ook nog fraai gekleurde fiber greep plaatjes had gedaan, had ik het woord “nagenoeg” moeten verwijderen!                                                                                                                                         

Ook de lederen schede is van een zeer hoge kwaliteit en getuigt vakmanschap. Jammer genoeg heeft deze schede geen afwateringsgat / drainhole wat in mijn praktische belevingswereld  een must have is.

Maar als u een zeer fraai en functioneel vaststaand mes “zonder poespas”, met een zeer scherpe convexe/bolle snede uit een goede semi-roestvaste lemmetstaal en met een veilige vingerbescherming zoekt, die tevens ook nog zeer betaalbaar is, kunt u mijns inziens het zoeken verder wel staken, want hier is hij, de AMARE DURO ONE EXPEDITION!

DE VELDTESTEN:

 

DE VOORWAARDEN VOORAF: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft AMARE Knives het testmes aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

TESTDAG 1. Op een fraaie dag met de bijna volle en 11,5 kg zware Berghaus Centurio rugzak het bos/veld van mijn voormalige oefenterrein de Ossendrechtse Heide in om het AMARE DURO Expedition One vaststaande mes te testen.

Scheermesscherp

Daar moest eerst het zeer scherpe lemmet de nog overgebleven haren van mijn linker onderarm scheren, wat excellent goed lukte. Jammer genoeg blies de wind net voor de makende foto veel haren zomaar weg. Daarna heb ik met het excellent scherpe lemmet nat geregende middel dikke takken doorgehakt, wat ondanks het gemis van een duimkoord en vanwege de wat gladde maar wel ergonomisch gevormde handgreep toch zeer goed ging. Hierna heb ik met de DURO een drie cm dikke tak doorgehakt en daarna deze in partjes gebatonneerd, wat zeer goed lukte. Toen was het tijd voor “Koek en Sopie” en dus even rusten.

Natte tak hakken

Hierna weer verder met de veldtesten en het maken van tondel en vuurstokken. Dat lukte uitmuntend goed. Hierna werd ik “gespot en gestoord” en ben maar gestopt met hakken, batonneren en snijden. Daarna heb ik het lemmet met een olijfoliehoudend doekje schoongewreven en het vaststaande mes in de schede gedaan en opgeborgen.

Vuurstokken snijden

DE TESTRESULTATEN VAN DE DAG.

AFSNIJDEN/SCHEREN ONDERARMHAREN: Excellent goed (*****).

HAKKEN: uitmuntend goed / ****half.

BATONNEREN: Zeer goed / ****.

MAKEN VUURSTOKKEN EN TONDEL: Uitmuntend goed / ****half.

 

TESTDAG 2: Deze snijtesten deed ik thuis.

DE KARTONSNIJTEST: Uitmuntend goed / ****half.

DE TOUWSNIJTEST: Uitmuntend goed / ****half.

 Kartonsnijden

TESTDAG 3: Op weer een fraaie dag met de bijna volle en 12,5 kg zwaar geladen Berghaus Centurio rugzak het bos/veld van mijn voormalige oefenterrein de Ossendrechtse Heide in om de AMARE DURO Expedition One weer verder te testen. Ik liep vanaf de KW Kazerne het oefenterrein in en trof een bomenkroon van 15 cm dikke afgewaaide takken aan.  Dus die was door zijn circa dikke droge takken prima testmateriaal voor de AMARE DURO. Dus zonder handschoenen aan of zonder een bevestigde een vinger/duimkoord door de greep, ging ik het hakgevecht aan. Wel had ik wegens de rondvliegende spaanders een veiligheidsbril op. Een paar keer ben ik wegens nieuwsgierige voorbijgangers met het hakken gestopt, daarna “gas erop” en hakken met de DURO. Dat alles ging eigenlijk uitmuntend goed en dat zonder drukpunten van de wat gladder aanvoelende comfortabele houten handgreep. Die handgreep had ik bij het eind vast waardoor ik een goede “swing” had en het zeer scherpe lemmet deed dus de rest. Ik kreeg dankzij de zeer scherpe convexe/bolle snede ook een best glad snijoppervlak in de hakgleuf. Na deze hak klus verder op pad naar mijn eigenlijke testarea alwaar ik eerst koffie gedronken en crackers gegeten heb om daarna weer verder te gaan met de snijtesten. Deze snijtesten bestanden uit het aanpunten van diverse uitgedroogde stokken en het maken van tondel. Dat snijden ging ook uitmuntend goed. Daarna maar de Gear ingepakt en langs de NL/BE grens op huis aan. Thuis werd de AMARE DURO op mogelijke beschadigingen en scherpte gecontroleerd, er waren geen beschadigingen van de snede te zien en deze snede was nog zeer scherp.

Hakken dikke takken

DE TESTRESULTATEN VAN DE DAG.

HAKKEN 15 CM DIKKE TAKKEN: Uitmuntend goed/ ****half.

TAKKEN AANPUNTEN: Uitmuntend goed/ ****half.

TONDEL SNIJDEN: Uitmuntend goed/ ****half.

Vuurstok maken 

TESTDAG 4: Op een fraaie dag weer het militaire oefenterrein in, ik moest de gevulde Mil. Spec. Berghaus Centurio rugzak weer het veld in om de AMARE DURO Expedition One verder te testen. Via een bivak van oefende militairen (met een trage hofmeester) verder via de Kraaienberg het bos en heuvelachtige gebied in. Op een van mij favoriete testarea’s heb ik het vaststaande mes weer flink onder handen genomen. Hakken, snijden van houten wiggen, het aanpunten van takken en het batonneren stonden op het testmenu. De wiggen heb ik gesneden om lange reeds ingesneden dikke takken verder ook zonder mes volledig door te kunnen batonneren/splijten. Je moet dus eerst wel het harde hout over een lengte van circa 5 tot 10 cm batonneren /= splijten, voordat je er goed en solide een wig met een baton/knuppel in kunt/gaat “rammen”.

Tak splijten

Wig gebruiken

Met deze slimme methode kun je de scherpe snede wat sparen, want je weet nooit waar en wanner je een echt scherpe snede nodig hebt. Zie onder weer de testresultaten.

DE TESTRESULTATEN VAN DE DAG.

HAKKEN 10 CM DIKKE TAKKEN: Uitmuntend goed/ ****half.

TAKKEN AANPUNTEN: Uitmuntend goed/ ****half.

SNIJDEN VAN WIGGEN: Uitmuntend goed/ ****half.

BATONNEREN: Zeer goed / ****.

NIEUW IDEE: Hierna kwam ik op een nieuw idee voor het AMARE R&D TEAM om deze fraaie DURO OOK in een Tactische uitvoering op de messenmarkt te brengen. Vervang die fraaie houten greep platen door groene of aardebruine Micarta of G10 greep platen, maak het lemmet in een donkere Acid/ Stone wash finish en voeg een MOLLE geschikte Kydex schede erbij.

TESTDAG 5. Ik heb voorafgaande aan testdag vijf, eerst een naturel lederen duim / vingerkoordje door de achterste holle Torx speciaal greepschroef gedaan, waardoor de swing en het kapvermogen nogmaals verbeterd kon worden.

Op een eerst fraaie zonnige herfstdag weer het terrein in om een en ander verder te testen. De AMARE DURO Expedition One moest weer bewijzen dat het een zeer goed Expeditie, survival en outdoor/bushcraftmes is. Jawel, testen = meten en meten is weten! Ik heb diverse stokken doorgehakt, gebatonneerd en van een stuk tak een wandelstok/anti-muggersstok gemaakt. Be Prepared because You Never Know, want ik heb ongeveer een jaar geleden in dat zelfde stuk bos waar ik nu weer liep en waar ook huisjes staan, vijf mannen en een vrouw achter mee aangehad, dit wegens kwalijke en ook domme Remco persoonsverwisseling! Ze gingen destijds nog net niet met me op de vuist, want ze zagen dat ik al “in The Fighting mode” stond, het aansteek lontje al brandde en ze zelf ook niet onbeschadigd zouden blijven.

Schaven

De swing van de DURO Expedition One en daardoor het hakvermogen ervan was inderdaad door het toegevoegde duim / vingerkoordje sterk vergroot! Zie onder de testresultaten van de dag.

DE TESTRESULTATEN VAN DE DAG.

HAKKEN 4-5 CM DIKKE TAKKEN: Excellent goed/ *****.

TAKKEN AANPUNTEN: Uitmuntend goed/ ****half.

BATONNEREN: Zeer goed / ****.

SCHAVEN MET SNEDE: Uitmuntend goed / ****half.

SCHRAPEN MET 90 SCHERPE GRADEN LEMMET RUG: Zeer goed / ****.

Handvat gemaakt 

TESTDAG 6. Op een qua weer een wat wisselvallige dag, weer met de gevulde Berghaus Centurio 3-30 FA met de AMARE DURO Expedition One  weer de bossen in. Op de openbare wegen houdt ik de messen en tools in de rugzak ingepakt en ik hang mijn Gear pas in het dichte bos buiten de wandelroutes om. Zeker nu doordat er in de wandelbossen veel lokale en Belgische  bezoekers lopen. Hallo, natuurliefhebbers houdt je honden eens aan de lijn, die jagen het wild weg! Op mijn bijzondere testplekje heb ik  wat takken gehakt en gesneden, daarna met de rechte scherpe lemmet rug, mijn BCB vuurstaal en wat geoogste berkenbast en stukjes katoenpluizen een survivalvuurtje vuur ontstoken. Dat vuur ontsteken ging dankzij de scherpe lemmet rug sneller dan mijn tijdontspanner van het fototoestel afging, dus zeer goed. Daarna nog wat snijklusjes gedaan en het mes geïnspecteerd op scherpte en/of gebreken. Het lemmet was ondanks “het gebeuk” nog zeer scherp, ook waren er geen deformaties eraan te bekennen. Ook de handgreep en schede waren nog er zeer OK. Om de rottige harsstukjes van het lemmet te verwijderen, heb ik het lemmet met olijfolie behandeld en daarna poetste ik het lemmet weer.

Starten vuur maken

Vuur ontstoken

DE TESTRESULTATEN VAN DE DAG.

HAKKEN DROGE TAKKEN: Excellent goed/ *****.

TAKKEN SNIJDEN: Uitmuntend goed/ ****half

VUUR ONTSTEKEN: Zeer goed / ****.

Ik weet genoeg van de AMARE DURO Expedition One en sluit de veldtesten af en begin ik met de beoordeling en de aansluitende review. En nee, niet op zijn Creepy Joe Biden’s manier!

 Laatste stukje

MIJN PERSOONLIJKE BEVINDINGEN EN SCORES VAN AMARE DURO EXPEDITION ONE.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Uitmuntend goed /****half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed /****half.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Uitmuntend goed /****half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed /****half.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Uitmuntend goed /****half.

ROBUUSTHEID LEMMET TIJDENS VELDGEBRUIK:

Uitmuntend goed /****half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Uitmuntend goed /****half.

GEMIDDELD HAKVERMOGEN:

Uitmuntend goed /****half.

GEMIDDELD BATONNEER/ SPLIJTVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SCHRAAPVERMOGEN LEMMET RUG:

Zeer goed / ****.

VUUR ONTSTEKEN:

Zeer goed / ****.

CORROSIEVASTHEID (met onderhoud):

Goed tot zeer goed / ***half.

EDGE RETENTIE / = STANDTIJD NA DE TESTDAGEN:

Uitmuntend goed /****half.

MATERIAAL EN BEVESTIGING HANDGREEP:

Uitmuntend goed /****half.

COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND:

Uitmuntend goed /****half.

COMFORT HANDGREEP MET HANDSCHOEN AAN:

Excellent goed / *****.

GRIPVASTHEID GREEP BLOTE HAND:

Goed tot zeer goed / ***half.

GRIPVASTHEID HANDGREEP MET HANDSCHOEN AAN:

Zeer goed / ****.

KWALITEIT SCHEDE:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT:

Zeer goed / ****.

PRIJS/KWALITEIT:

Uitmuntend goed /****half.

AANKOOPTIP:

Dikke Ja/ een echte aanbeveling waard.

 

EINDBEOORDELING AMARE DURO EXPEDITION ONE: Uitmuntend goed / ****half (4,5 out of 5 stars).

 

RESUME: De AMARE DURO Expedition One is een erg goed vaststaand Expeditie/Outdoor mes dat “Will Safe The Day” als je in remote gebieden in de problemen zit.  Dus als de “ Shit Hits The Fan” om het maar plat in het “Jan-Kees/ Yankees” uit te leggen.

De AMARE DURO Expedition One kan zelfs 15 cm droge harde sparentakken met gemak aan en kon deze takken dan ook uitmuntend goed doorhakken, zoals ik al bewezen heb. Voor de traditionele bushcrafter die van een zeer goede lemmetstaal met een convexe snede en erg goede standtijd; een werkzame vingerbeschermer; een duurzame en ergonomisch gevormde houten handgreep en een lederen schede houdt, is deze betaalbare AMARE DURO Expedition One een must have. I love it!

TIP VOOR HET AMARE R&D DEPARTEMENT: Voor de traditionele bushcrafter zou een riem/kopel Dangler zeer op prijs worden gesteld.                                                 

Aanbeveling waard

 EEN ECHTE AANBEVELING WAARD.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de CEO van Amare Knives, de heer Ulrich Hennicke voor het beschikbaar stellen van het DURO testmodel. Zonder zijn medewerking hadden we deze nieuwe AMARE DURO review niet kunnen maken. Vielen Dank!

Zie ook hun website met andere fraaie messen op: https://amare-knives.com/feststehende-messer/?o=1&p=1. Zoals bijvoorbeeld als TIP naast deze AMARE DURO Expedition One ook hun zeer fraaie grote AMARE inklapbare “Outdoor Santoku keukenmes”, de Folding Creator (Black) met het nieuwe A-Joint Mechanisme. Zet daarbij wel een lekbakje tegen het kwijlen op je toetsenbord en leg pleisters op het aanrecht bij het aardappels schillen!

www.bushcraft.nl